Düşük dozda Resveratrol bağırsak kanserine karşı daha etkili

Yazan Mehmet Saltuerk
7 Ağustos 2015   |    18 Kasım 2022    |   Kategori: Onkoloji, Üye Yazıları Print

Resveratrol, kırmızı şarap, üzüm ve kırmızı renkli meyvelerde bulunan Antibakteriyel[1] ve Antifungal[2] etkileri olan organik bir bileşendir. Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma, Resveratrol’ün düşük dozda alınmasının, yüksek dozda alınmasından daha etkili olduğunu gösteriyor. Bu amaçla yapılan araştırma, düşük doz ile tedavi edilen bağırsak kanserli farelererin yüksek dozla tedavi edilen farelere göre tümör oranının %40 azaldığını gösterdi.

Araştırmada kullanılan metot

Düşük ve yüksek doz Resveratrol’ün etkisinin araştırılması amacıyla bağırsak kanseri olan fareler iki gruba ayrıldı.

  1. Gruptaki farelerin yiyecek ve içeceklerine bir bardak şaraptaki miktara denk gelecek şekilde Resveratol karıştırılıdı.
  2. Gruptaki farelerin yiyecek ve içeceklerine birinci gruptaki farelerininkinden 200 kat daha fazla Resveratrol kondu.

Ayrıca her iki gruptaki fareler de kendi içinde çok yağlı ve az yağlı gıdalarla beslenmek üzere iki alt gruba ayrılıdılar.

Öksürük şurubunun diyabete olumlu etkisi

Şaşırtıcı sonuç

 En iyi etki yüksek doz değil, düşük ve yağlı yiyecekler verilen farelerde görüldü.

Yüksek yağlı yiyecek ile düşük doz resveratrol verilen farelerde, kontrol grubundaki farelere göre yüzde 40 daha az bağırsak kanseri tümörü görüldü. Leicester Üniversitesi’nden Karen Brown, Her ne kadar yüksek doz verilen farelerde dörtte birlik bir iyileşme görülsede, elde edilen sonuçlar düşük dozun şüpheye yer bırakmayacak bir şekilde daha etkili olduğunu belirtti.

Sebebin nereden kaynaklandığı henüz tam bilinmiyor ama araştırmacılar Resveratrol’ün dokularda tümörleri yok eden bir enzimi aktive ettiğini keşfettiler bile. Resveratrol’ün yağlı gıdalarla beslenen farelerde neden daha etkili olduğu sorusuna ise spekülatif olmakla beraber araştırmacılar bunun yağlı gıdaların tümör oluşumunu teşvik etmesi ile ilgili bir olay olduğu görüşündeler. (Bu bağlamda düşük resveratrolün şişman ve diyabetli kanser hastalarında daha etkili olabileceği düşünülebilir.)

Yeni geliştirilen ‘Diyet hapı’ vücudu kandırarak zayıflatıyor

Her ne kadar bir etken maddenin dozu ile etkisinin ayarlanması oldukça zor bir konu olsada, bu deneyin devamı niteliğinde yapılan küçük bir araştırmadan elde edilen sonuçlar insan bağırsak mukozasında da düşük doz resveratrolün yüksek doza göre daha etkili olduğunu gösteriyor.

Makalede, Düşük Resveratrolün insanda tedavi amaçlı kullanılıp kullanılmayacağı eğer kullanılacaksa hangi dozun optimal doz olacağı yapılacak klinik deneyler sonucunda ortaya çıkacağı belirtiliyor.

  • Antibakteriyel [1] : Bakterilerin gelişmesine engel olan veya onları öldüren.
  • Antifunga [2] : Mantarlar enfeksiyonlarında kullanılan farmakolojik ajanlardır.

Mehmet Saltürk

++++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltuerk
Institute for Genetics University of Cologne

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla