Akıllı nanofiberler böbrek yetmezliği tedavinde devrim yaratabilir

Kategori: Güncel / Literatür Print

bobrek-diyalizNano-teknoloji ile böbrek yetmezliği tedavisinde yeni dönemi
Biomaterials Science Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre, araştırmaları devam eden yeni bir yöntem olan ve kanı temizlemek için nanofiber bir ağ kullanılan özel teknoloji diyalize oranla daha ucuz ve giyinilebilir bir alternatif olabilir. WPI-MANA araştırmacıları tarafından yapılan ve toksinlerin kandan uzaklaştırılması için yeni üretilen nanofiber ağ, böbrek yetmezliği hastaları için giyilebilir kan temizleme sistemleriyle birleştirilebilir.

Böbrek yetmezliği vücutta toksinlerin ve aşırı miktarda atıkların birikmesine yol açan ve mortalitesi yüksek bir hastalıktır ve evde veya hastanede gerçekleştirilen diyaliz uygulaması halen en yaygın tedavi yöntemidir. Bununla beraber, diyaliz makineleri yüksek maliyetlidir ve dikkatli bakım gerektirir. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde daha yoksul ülkelere kıyasla daha kolay bulunabilmektedir. Her yıl bir milyon civarında insan, önlenebilir potansiyeldeki son-evre renal hastalıktan ölmektedir.
nanofiber-bobrekBuna ek olarak, 2011 Japon depremi ve tsunamisi gibi felaketler sonrasında da olduğu gibi, diyaliz hastaları sıklıkla normal hastane hizmetleri yeniden başlayana kadar tedavisiz kalabilmektedir. Bu soruna çözüm arayan Japonya Malzeme Bilimi Ulusal Enstitüsü, Nanoarkitektonik Malzemeler Merkezi uzmanlarından Prof. Dr. Mitsuhiro Ebara ve çalışma arkadaşları, ucuz ve üretimi kolay nanofiber ağlar kullanarak kandan toksinleri ve atıkları uzaklaştırmanın bir yolunu geliştirdiklerini açıkladılar.

bobrek-kanser-sekilAğ, pahalı ve zaman tüketen diyalize ihtiyacı azaltarak, hastanın koluna giyilebilecek kadar küçük bir kan temizleme ürünüyle birleştirilebiliyor. Ekip nanofiber ağlarını iki bileşik kullanarak yaptı: Polietilen-ko-vinil alkol veya EVOH’tan yapılan bir kan-uyumlu primer matris polimer ve doğal olarak oluşan alüminosilikatlar olan zaolitlerin çeşitli farklı formları. Zeolitler, kandan kreatinin gibi toksinleri adsorbe edebilme yeteneğine sahip mikro-gözenekli yapılardır.

mitsuhiro -ebaraAraştırmacılar, elektrospinning adı verilen, bir sıvıdan fiberleri çeken bir elektrikli şarj kullanan, maliyet etkin bir süreç ve bir versatil kullanarak ağı oluşturdular. Prof. Dr. Ebara ve ekibi yürüttükleri çalışmada, zeolitlerdeki silikon-alüminyum oranının kreatinin adsorbsiyonu için kritik olduğunu buldular. Beta tip 940-HOA zeolit, toksin adsorbsiyonu için en yüksek kapasiteye sahipti ve final kan arınma ürünü için potansiyel sergiledi. Her ne kadar yeni tasarım erken evrelerinde olsa da Prof. Dr. Egara, nanofiber ağa dayanan bir ürünün yakında böbrek yetmezliği hastaları için dünya genelinde diyalize karşı kompakt ve ucuz bir alternatif olacağına inanıyor.

Kaynak: Fabrication of zeolite–polymer composite nanofibers for removal of uremic toxins from kidney failure patients. Koki Namekawa, Makoto Tokoro Schreiber, Takao Aoyagi, Mitsuhiro Ebara. Biomaterials Science, 2014; DOI: 10.1039/c3bm60263j

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
Fabrication of zeolite–polymer composite nanofibers for removal of uremic toxins from kidney failure patients. http://pubs.rsc.org/en/Content/Article
nanofiber--diyaliz-bobrekAbstract
There is a need to develop a simple, cheap, and accessible method of treating patients with kidney failure, especially in resource-limited environments such as disaster areas and the developing world due to the inaccessibility of conventional hemodialysis treatments. In this study, we develop a zeolite–polymer composite nanofiber mesh to remove uremic toxins for blood purification. The nanofiber is composed of blood compatible poly(ethylene-co-vinyl alcohol) (EVOH) as the primary matrix polymer and zeolites which are capable of selectively adsorbing uremic toxins such as creatinine. The composite fiber meshes were produced by a cost-effective electrospinning method: electrospinning composite solutions of EVOH and zeolites. Scanning electron microscope (SEM) images revealed that the 7 w/v% EVOH solution produced non-woven fibers with a continuous and smooth morphology. The SEM also showed that over 90% of zeolites in the solution were successfully incorporated into the EVOH nanofibers. Although the barrier properties of the EVOH matrix lowered the creatinine adsorption capacity of the zeolites in the fiber when compared with adsorption to free zeolites, their adsorption capacity was still 67% of the free zeolites. The proposed composite fibers have the potential to be utilized as a new approach to removing nitrogenous waste products from the bloodstream without the requirement of specialized equipment.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla