Astım tedavisinde ailelerin kortizon korkusu

25 Nisan 2012   |    15 Mart 2023    |   Kategori: Allerji / Astım Print

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak N. çocuk astımının, tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı atakları ile seyreden kronik bir hastalık olduğunu, tekrarlayan nefes alamama durumunun sıklıkla acil servislerde sonlandığını belirtiyor. Çeşitli tedaviler sonunda açılıp evine gönderilen çocukların ise 10 gün geçmeden yeniden sıkışma ve atak yaşadığının altını çiziyor. Öncelikle atakların önlenmesinin çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Yonca Tabak N. bronş yüzeyindeki yanığın iz bırakmasının kalıcı hasarlar oluşturduğunu ve ileri yaşlarda astımın kronikleşebileceğini vurguluyor.

Kortizon Nasıl Kullanılmalıdır?

Astım tedavisinde kortizon kullanımı

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak N. “Tedavi amaçlı sürekli kortizon kullanımından, yan etkileri nedeniyle birçok aile korkuyor, hatta fobi düzeyinde kaçınıyor. Ailelerin bilmediği en önemli nokta, miligram dozunda kullanılan kortizonların, astım tedavisinde sadece ataklar sırasında kullanılmasının gerektiği. Kortizonlu ilaçların sprey şeklinde olanları, havayolunun sadece yüzeyini tedavi eden mikrogram dozunda; yani tablet kortizonların binde biri dozunda kullanılıyor, kana karışma oranı ise son derece düşük.”

Kortizon nedir? Ne için kullanılır? Faydaları ve yan etkileri

Kortizon zararlı mı?

Hava yolunun yüzeyinde sadece % 20’sinin emildiğini ve emilen bu miktarın hızlı bir şekilde vücuttan uzaklaştırıldığını ekleyen Prof. Dr. Yonca Tabak N. sözlerine ekliyor: “Uygun dozda ve yıllarca kullanıldığında kortizona bağlı olarak yan etki görülme olasılığı son derece düşük. Sprey kortizon tedavisinin mutlaka bir çocuk alerjisi uzmanı kontrolünde kullanılması ve kortizonlu ilaçları ailelerin kafasına göre kesip başlamaması gerekiyor.”

Astım nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi ve hastalara öneriler

Başka Bir Tedavi Var mı?

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak N. bilinmesi gereken diğer önemli bir konunun ise kortizonlu ilaçların kullanıldıkları sürece etkili olduğunu belirtiyor. “Kullanıldığı sürece bronş yüzeyindeki yangını baskılıyor ve atakları önlüyor. Bronşun o hale gelmesine yol açan alerji veya alerji dışı neden bulunup tedavi edilmeli. 5 yaşından önce alerji testi yapılmaz görüşü son derece yanlış, astım ya da alerjik bronşit tanısı almış her hastaya yaşına göre kandan veya deriden alerji testi yapılması gerekiyor. Çıkan sonuç çocuk alerjisi uzmanı tarafından değerlendirilip çocukta alerjiye sebep olan çevresel ve beslenme önlemlerinin alınması gerekiyor. Tüm bu koşullar sağlandıktan sonra, 3-5 yıl süren dilaltı damla aşı tedavisi ile çocuğun alerjik maddeye alıştırılması sonucu hastalığa kökten çözüm getirilebilir.”

Astım tedavisinde kortizon hakkında sık sorulan sorular

Kısa Bilgiler

Astım ilaçları kortizon içerir mi?

Birçok astım ilacı kortikosteroid içerir. Çünkü kortikosteroidler solunum yollarındaki iltihaplanmayı azaltarak solunumu rahatlatmaya ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Astım spreyinde kortizon var mı?

Evet, hepsi olmasa da inhale kortikosteroidler de denen bazı astım spreyleri kortizon içerir. Bu spreyler hava yollarındaki iltihabı azaltmaya yardımcı olurlar. İnhale kortikosteroidler mutlaka doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.

Kortizonlu astım ilaçlarının yan etkileri nelerdir?

İnhale kortikosteroidlerin ses kısıklığı, boğaz ağrısı, öksürük ve ağızda pamukçuk gibi yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler inhalerinizi kullandıktan sonra ağzınızı çalkalayarak ve suyla gargara yaparak genellikle en aza indirilebilir. Oral kortikosteroidlerin ise kilo alımı, ruh hali değişiklikleri, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve artan enfeksiyon riski gibi daha önemli yan etkileri olabilir. Uzun süreli kullanımda ise kemik kaybına (osteoporoz) ve kırık riskinde artışa neden olabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla