Mevsim değişimlerinde bağışıklık sisteminizi bu gıdalarla destekleyebilirsiniz

Kategori: Beslenme ve Diyet Print

beslenme ve diyet Uzmanı Elif KaracanoğluMevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, yalancı bahar aldanmışlığı derken hastalıklar; özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sizi bu ara çok sık ziyaret etmeye başlamış olabilir. Bu dönemde güzel havaların tadını çıkarmak isteyenlerin doğru bir beslenme ile bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, güçlü bir bağışıklık sistemi için alınması gereken besinler ile ilgili şu bilgileri verdi:

Düğme Mantarlar

Selenyum, B vitaminleri, riboflavin, niasin ve antioksidan kaynağı olan mantar özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları riskini düşürme konusunda etkilidir.

Lahana

Lahana glutamin kaynağıdır. Lahanayı sevmiyorsanız çorbalarınız ve yemeklerinize ekleyerek besin değerini artırabilirsiniz.

Badem

aci-badem-bitkiStresin etkilerini azaltarak bağışıklık sistemini destekleyen bir besindir. Günde ¼ fincan badem tüketimi, günlük E vitamini ihtiyacınızın yaklaşık %50’sini karşılar.

Greyfurt

Yüksek oranda C vitamini içeren greyfurt bağışıklık sisteminin aktivasyonunu artıran flavonoidler içerir.

Light yoğurt

Yapılan araştırmalar D vitamini düzeyi düşük olanların soğuk algınlığı ve gribe yakalanma riskinin yüksek olduğunu göstermiştir. Bu nedenle D vitamini yönünden zengin olan yoğurdun her gün yarım kase tüketilmesi soğuk algınlığına karşı direnci artırır.

Sarımsak

sarımsak yemeğiSarımsak bağışıklık sistemini destekleyen antioksidanlar içerir. Sarımsağın daha etkili olmasını istiyorsanız hiç doğramadan pişirin ve böyle tüketin. Çünkü kükürtlü bileşikler doğranınca etkisini kaybeder.

Ispanak

C vitamini içeren ıspanak, vücudun yeni hücreler üretmesine yardımcı olan folat içerir. Ispanaktan daha fazla yararlanmak istiyorsanız çiğ ya da hafifçe pişirerek tüketin.

Çay

Yeşil ya da siyah çay fark etmez; her ikisi de hastalıklarla savaşan polifenoller ve flavonoidler içerir. Bu antioksidanlar hücreye zarar veren serbest radikalleri ararlar ve yok ederler.

Tatlı patates

Havuç gibi antioksidan beta-karoten içerir. Ayrıca tatlı patates de yaşlanma sürecini yavaşlatan ve bazı kanserlerin riskini düşüren A vitamini içerir.

Brokoli

Brokoli, vücudu korumak için gereken A, B, C, D Vitamini ve glutatyon içerir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla