Çift kol nakli ile ilgili Prof. Dr. Ömer Özkan’dan ilk açıklama

3 Şubat 2016   |    5 Şubat 2016    |   Kategori: Medyada Sağlık Haberleri, Sağlık Gündemi Print

omer_ozkan_esi_ozlenen3Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, çift kol nakli yapılan hastanın yoğun bakım servisinde uyandırıldığını bildirdi. Antalya’da trafik kazası geçiren ve beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki Emin Konar’ın bağışlanan kollarının 11,5 saatlik ameliyatın ardından 31 yaşındaki Mustafa Sağır’a nakledilmesiyle ilgili Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Ömer Özkan, bu tür nakillerin bireysel olarak az miktarda yapılan ancak Türkiye için değerli nakiller olduğunu ifade etti.

Kendilerine imkan veren ve her türlü desteği sağlayan Sağlık Bakanlığı’na teşekkür eden Prof. Dr. Özkan, “Bu tür nakilleri destekleyen anlayış içinde bulundular. Bu, bir nakil ameliyatından daha çok organizasyon açısından çok başarılı. Son 5 günde hastanemizde 15’ten fazla nakil gerçekleştirildi” dedi.

Serviste yakın gözlem içinde tutulacak

Hastanın 31 yaşında olduğunu ve nehir kenarında balık tutarken tuttuğu bir cismin patlaması sonucu iki kolunu kaybettiğini anlatan Prof. Dr. Özkan, şu bilgileri verdi:  “Erdemli bir ailenin bağışlaması sonucu hastamız kollarına kavuşmuş oldu. Henüz 24 saati görmedik ama hasta yoğun bakım servisinde uyandırıldı ve öğleden sonra da servise almak istiyoruz. Bu tür ameliyatlarda erken dönemde görüntü önemlidir. Nakil ameliyatlarının ilk 10 günü cerrahi komplikasyon ve dokunun tutması açısından önemli. Serviste yakın gözlem içinde tutulacak. İnşallah bu hastamızı da başarılı bir şekilde evine taburcu ederiz.”

Bir gazetecinin, “Daha önceki bir hastanız hayatını kaybetmişti. Bu tür nakillerde risk var mı?” sorusuna Prof. Dr. Özkan, “Sadece kol nakillerinde değil böbrek nakillerinde ya da her türlü ameliyatta olabilecek riskler var. Çok başarılı bir şekilde bu nakiller yapılıyor ancak bu tür hastalar diğer hastalara göre daha riskli. Yaşamlarına daha dikkat edecekler. Çok basit bir gribi çok daha ağır atlatabilirler. Basit bir enfeksiyonun tümöre dönme ihtimali çok daha yüksek. Bunların önlemlerini alacağız” dedi.

Türkiye’nin üçüncü çift kol nakli 12 saatlik başarılı bir operasyonla yapıldı

– 43 hasta çift kol nakli bekliyor

Özkan, hastanın birinci yılın sonunda kolunu iyi bir şekilde kullanmasını beklediklerini ifade etti. Türkiye’de 43 hastanın çift kol nakli için beklediğini anlatan Prof. Dr. Özkan, “Önceliğimiz onları rahatlatmaya çalışmak. Dünyayla karşılaştığımız zaman uzuv bağışları ülkemizde az değil. Geçtiğimiz yıl 5 tane hem yüz hem de kol için donör çıktı. Ancak ince eleyip sık dokumamız lazım. Bu hastalardaki en ufak bir hata bizleri üzüyor. Enfeksiyonu olmayan, yaşı ve kriterleri uygun hastaları seçiyoruz” dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Doç. Dr. Özlenen Özkan ise nakil için doku ve ten uyumunun çok uygun olduğunu ve bu açıdan çok şanslı olduklarını kaydetti. Ailelerin “Organları bağışlarsak cenazeyi eksik teslim alırız” gibi tedirginliklerinin bulunduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Özkan, “Cenazeleri eksik teslim etmiyoruz. Diş hekimliğindeki arkadaşların yardımıyla protezler takılıyor ve o şekilde teslim ediliyor” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal ise bu tür nakilleri üniversite yönetimi olarak desteklediklerini söyledi. Ünal, ameliyatta emeği geçenlere teşekkür etti. Toplantıya, Akdeniz Üniversitesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Turhan, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Aydınlı, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi El Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Kadir Bacakoğlu ile ameliyat ekibi katıldı. Adıyaman’da 2008’de bulduğu amonyum sülfat ve amonyum nitrat karışımının patlaması sonucu kollarını kaybeden Mustafa Sağır’a 23 yaşındaki Emin Konar’ın bağışlanan çift kolu nakledilmişti. 11,5 saat süren ameliyatın başarılı geçtiği bildirilmişti.

– İlk nakil 2010’da yapılmıştı

Türkiye’nin ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin ilk çift kol nakli, 25 Eylül 2010 tarihinde Aydın’da yaşayan Cihan Topal’a yapılmıştı. 2008 yılında tarlada çalışırken iki kolunu silaj makinesine kaptıran Topal’a, Muğla’nın Milas ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel’in kolları nakledilmişti.

Akdeniz Üniversitesinde Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen çift kol nakli başarıyla sonuçlanmıştı. Akdeniz Üniversitesinin ikinci çift kol nakli ise 21 Ocak 2012 tarihinde Atilla Kavdır’a yapılmıştı. 11 yaşındayken elektrik tellerine konan güvercinleri uçurmak için demir sopa ile tellere vuran ve bu sırada elektrik akımına kapılarak iki kolunu ve sağ bacağını kaybeden Kavdır’a Uşak’ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya’nın kolları ve sağ bacağı nakledilmiş, ancak bacak bir süre sonra geri alınmıştı. Nakilden 69 gün sonra taburcu edilen 34 yaşındaki Kavdır, 4 Mayıs 2012’de geçirdiği enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirmişti.

Hacettepe Üniversitesi’nde 24 Şubat 2012 tarihinde çift kol ve çift bacak nakli gerçekleştirilen Şevket Çavdar ise nakilden 3 gün sonra hayatını kaybetmişti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Duygu üğlü
Duygu üğlü
7 yıl önce

Benjm iki kolumda yanik var ve göğsümde tedavisi olmadığını söylediler bana yardım etmenizi istiyorum

Araç çubuğuna atla