Türkiye’de orta yaş erkeklerin %50’i sertleşme sorunu yaşıyor

5 Nisan 2011   |    18 Eylül 2022    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Türk Androloji Derneği (TAD), sertleşme sorunu ve tedavi yöntemleri hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla ‘Mazerete Son’ adıyla geniş kapsamlı bir kampanya başlattı. Kampanyasının sorunun çözümüne katkı yapacağına inandıklarını söyleyen Türk Androloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, “Sertleşme sorunu ülkemizde oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Türkiye’deki 40–70 yaş arası erkeklerin %69,2’sinde sertleşme sorunu bulunuyor. Bu hastaların %33,2’si hafif, %27,5’i orta, %8,5’i ise ağır derecede sertleşme sorunu olan kişilerdir. Veriler sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin % 77’sinin tedavi için hiçbir şey yapmadığını gösteriyor” dedi.

Erektil disfonksiyon prevelansı ülkemizde % 70’lere ulaşıyor

Türkiye’de sertleşme sorunu prevalansının %69 civarında olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kadıoğlu, “Sertleşme sorunu ülkemizde oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Bugün Türkiye’deki 40–70 yaş arası erkeklerin %69,2’sinde görülmektedir. Bu hastaların %33,2’si hafif, %27,5’i orta, %8,5’i ise ağır derecede sertleşme sorunu olan kişilerdir. 1995’te dünyada sertleşme sorunu yaşayan  erkek sayısı 152 milyon iken, 2025’te 352 milyon olması bekleniyor. ABD’de sertleşme sorunu prevalansı %52 iken Türkiye, İtalya ve Finlandiya gibi ülkelerde sorunun prevalansı daha yüksektir. Sertleşme sorunu olan hastaların ancak %10’u hekime başvurmaktadır” dedi.

Sertleşme sorununun birçok nedeni olduğunu ancak bunların önemli bir kısmının tedavisinin mümkün olduğunu söyleyen Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman, şu bilgileri verdi: “Bireylerin yaşam biçimi ve sağlık durumu sorunun sıklığının önemli oranda etkileyebilmektedir. Nikotin içeren madde ve aşırı alkol kullanımı, ilaç bağımlılığı, uyku bozuklukları, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, hormonal hastalıklar, penisteki bozukluklar, karaciğer ve böbrek yetmezliği, nörolojik ve psikolojik hastalıklar bu nedenler arasında sayılabilir.”

Hastaların hekime başvurma oranları çok düşük
Sertleşme sorununun ülkemizde yaşlanma sonucu ortaya çıkan doğal bir süreç olarak kabul edildiğini ve bu nedenle hastaların çok azının hekime başvurduğunu belirten Türk Androloji Derneği Genel Yazmanı Prof. Dr. Selahittin Çayan, sertleşme sorunu tedavisinin üç basamakta yapıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Çayan, “Birinci basamakta ağızdan alınan ilaçlar, ikinci basamakta penis içi enjeksiyon ve son aşamada ise penis protezleri ile gerçekleştirilmektedir. Ağızdan alınan ilaçları kısa ve uzun etkili olarak ikiye ayrılmaktadır. Uzun etkili olan ilaçların yarılanma süresi kısa etkililerin dört katıdır” dedi.

Kapsamlı bir kampanya yürütülecek
Nisan ayı boyunca kampanya çerçevesinde televizyon ve gazeteler aracılığıyla sertleşme sorununa dikkat çekmeye çalışacaklarını belirten Prof. Yaman  “mazereteson.com adlı web sitesinden de konuyla ilgili tüm bilgileri paylaşacaklarını söyledi. Toplantıda ayrıca Türk Androloji Derneği çatısı altında ve Lilly İlaç’ın katkılarıyla Ocak 2011’de yapılan bir farkındalık araştırmasının sonuçlarını da paylaşan Prof. Kadıoğlu, “Araştırmanın sonuçları ‘Mazerete Son’ kampanyasının amacını çok iyi özetliyor’ diye konuştu.

Erkeklerin %86’sı sorununu kimseyle konuşmuyor, %77’si ise tedavi için hiçbir şey yapmıyor
20 Ocak – 11 Şubat tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’da yaşayan 20 yaş ve üzeri kadınlarla, 35 yaş ve üzeri erkekler arasında gerçekleştirilen araştırmanın en çarpıcı sonucu sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin %77’sinin tedavi için hiçbir şey yapmadığını gösteriyor. Toplantıda kapsamlı şekilde paylaşılan araştırma, sertleşme sorunu tedavisi hakkında bilgi alınan kaynaklar ve bu kaynaklara duyulan güven düzeyini, tedavi yollarına ilişkin farkındalığı, sorun yaşandığında hissedilenleri, sorununun eşlerin ilişkisi üzerindeki rolünü ve soruna neden olarak gösterilen mazeretleri ortaya koyuyor.

•Araştırmaya göre, kadınların %79’u ve erkeklerin de %86’sı sertleşme sorununu kimseyle konuşmayı tercih etmezken, kadınlar konuyu daha çok arkadaşlarıyla konuşuyor. Erkeklerin %77’si tedavi için hiçbir şey yapmıyor.

•Araştırmadan çıkan sonuçlara göre tedavi gören erkeklerin %58,3’ü ilaç kullandığını, %22,2’si beslenmesine dikkat ettiğini, %19,4’ü sigarayı bıraktığını/azalttığını, %11,1’i alkolü bıraktığını/azalttığını ve spor yaptığını söylüyor.

•Erkeklerin %51’i sertleşme sorununu eşleriyle hiç konuşmuyor, %45’i ise sorunun ilişkilerini etkilediğini düşünüyor. Kadınların ise %29’u sertleşme sorunu nedeniyle ilişkilerinin etkilendiği görüşünde.

•Araştırmaya göre sertleşme sorunu yaşandığında hissedilen en yoğun duygu utanma. Erkekler ayrıca başarısızlık ve yaşlılık duygusunu da yoğun olarak hissettiklerini söylüyor. Yanıtlar arasında, ilişkinin artık eskisi gibi olmayacağı, hastalanma duygusu ve eşlerin arasının bozulacağı endişesi gibi hisler de yer alıyor.

•Erkekler sertleşme sorunu yaşamalarının en büyük nedeni olarak geçim sıkıntısını gerekçe gösterirken kadınlar ise sorunun en temel nedenini günlük yaşam stresine bağlıyor.

Sertleşme sorunu günümüzün sık rastlanan sağlık sorunları arasında yer alıyor ve 40 yaş üzeri erkeklerin %52’si farklı derecelerde sertleşme sorunu yaşıyor. Sertleşme sorunu yaşayanların çoğu uygun tedavi ile iyileşebilir. Bu noktadan hareketle, Türkiye’de erkek cinsel sağlığı alanında önemli çalışmalar yapan Türk Androloji Derneği, Lilly İlaç’ın katkılarıyla halkın bilinçlendirilmesini amaçlayan bir kampanya başlattı. ‘Mazerete Son’ kampanyası, halkı sertleşme sorununun tanı ve tedavisi hakkında bilgilendirmeyi ve doktora yönlendirmeyi hedefliyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla