Gözdeki yüzer noktalar tedavi gerektirir mi?

21 Ekim 2014   |    27 Mart 2023    |   Kategori: Göz Sağlığı Print

65_floaters-640jpg

Belli bir Türkçe terim bulunamadığı için ne demek istediğimizi görselimize bakarak anlayabilirsiniz. Hepiniz fark etmişsinizdir, bazen gözünüzü ovuşturduğunuzda ya da açık mavi renkte bir fona baktığınızda, gözünüzün önünde ufak şekiller belirir ve hatta bunları takip bile edebilirsiniz. Benzer şekilde, gözlerinizi sıkıca yumduğunuzda da bazen bu noktacıkları, çubukları, kıvrımlı şekilleri görebilirsiniz. İşte bunlar, “yüzer noktalar” (floater) olarak bilinen yapılardır.

Basit bir şekilde, gözümüzün yapısından dolayı, ışığın yolu üzerinde olmasından dolayı görünen cisimciklerdir. Gözün vitröz sıvısı içerisinde bulunan proteinlerin yansımalarıdır. Genellikçe çocuklar bunları göremezler, çünkü vitröz sıvıları son derece transparandır; ancak yaş ilerledikçe bunların sayısı artar, çünkü vitröz sıvı opaklaşmaya ve bozulmaya başlar.

Normal şekilde etraftan gelen ışık, vitröz sıvı içerisindeki bu yapılara çarparak retina üzerinde gölgeler oluşmasına neden olur. Gördüğümüz de bunlardır.

Bu yapılar, katılaşmış ve bozulmuş vitröz sıvının parçalarıdır. Bu yapıların çoğunun %99’u sıvı, %1’i katı parçacıklardır. Genelde katı parçanın yapısı kolajen ve hiyalüronik asittir. Vitröz arkası ve retinal bozulmalar, hiyaloit damarın bozulması, bazı ilaçların yan etkileri, retina yırtılmaları, vb. sebeplerle oluşurlar.

Normalde göz sıvısı içerisinde yavaş yavaş sürüklenirler, ancak gözünüzü hızla çevirecek olursanız, bu cisimler de bu hareketi takip edecektirler. Bu cisimlere bireyin doğrudan bakmasının bir yolu yoktur, çünkü bunlar gözün “üzerinde” bulunmaktadırlar ve gözünüzü çevirdikçe onlar da hareket edecektir.

Eğer ki rahatsız edici veya abartılı düzeyde değilse, herhangi bir şey yapılmasına gerek yoktur. Ancak eğer sayılarının artmaya başladığı hissediliyorsa, doktora gidilmesi önemle tavsiye edilir. Bu yapıların parçalanması ve yok edilmesi için vitrektomi ve vitreoliz adı verilen iki yöntem uygulanır. İlkinde gözdeki bu yapıların bir emiciyle alınmasına çalışılırken, ikincisi daha çok “lazer” temelli bir tedavidir.

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla