Gebelikte Hepatit B virüsüne dikkat! Hamilelikte çok daha tehlikeli!

3 Mart 2015   |    12 Aralık 2022    |   Kategori: Gebelik, Hepatitler Print

Hepatit B virüsü taşıyan gebe kadınların yüzde 90’ından daha fazlasında gebelik sırasında bebeklerine bu virüs bulaşıyor, bebeği korumak için doğumdan sonra ilk 8 saat içerisinde Hepatit B aşısı yapılması gerekiyor. Hepatit B virüsünün özellikle gebe kadınlarda çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci gebelikte hepatit B hakkında kapsamlı bilgiler verdi: “Türkiye’de, özellikle doğuda Hepatit B’li kadınların oranı çok yüksek. Bu nedenle tüm gebelerin Hepatit B Aşısı yaptırması çok önemlidir. Fakat hastanede doğum yapmayan kadınların, Hepatit B aşısı olmadan doğan çocuklarına virüs bulaşabilmektedir. Sinsi bir şekilde çok büyük bir oranda hastalığa yol açmaktadır. Hepatit B virüsü uzun süre belirti göstermeyebilir. 

Hepatit B ne zaman tedavi edilmelidir?

Prof. Dr. Dökmeci: “Hepatit B hemen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü 18 yaşından sonra ve daha ileri yaşlarda kronikleşebilir. Hepatit B tespit edilen annelerin ise doğumdan önce mutlaka tedavi edilmesi ve doğan çocuğa da ilk 8 saat içinde Hepatit B aşısının yapılması, ayrıca Hepatit B immünoglobin denilen ilacın yapılması bebeği hastalıktan korumak adına mutlaka gereklidir. Hepatit B aşısı, çocuk doğduğunda birinci ayda ve altıncı ayda 3 doz halinde yapılmalıdır. Bunun yanında, doğan çocuğun birinci sene sonunda hepatit B testlerinin yapılması ve testlere göre tedavisinin mutlaka yapılması gerekir.” dedi.

Hepatit B nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavi seçenekleri

Gebelik esnasında Hepatit-B hastalığının tedavisi

Gebelikte geçirilen Hepatit-B hastalığının tedavisi gebe olmayanlardan farklı değildir. İstirahat, özel karaciğer koruyucu bir diyet ve destekleyici bazı vitaminler alınır. Bugüne kadar Hepatit-B’ye tam olarak etkili bir ilaç bulunamamıştır.

Hepatit B virüsü taşıyan anne adayları gebeliklerini düzenli doktor kontrolünde geçirmeliler.

Hepatit B, AIDS’ten daha bulaşıcı

Prof. Dr. Dökmeci, Hepatit B virüsünün çok tehlikeli ve sinsi bir hastalık olduğunu belirterek tedavi edilmediği takdirde karaciğer sirozuna ve karaciğer kanserine dahi yol açabileceğini söyledi. Türkiye’de ortalama yüzde 4,5 oranında Hepatit B virüsüne rastlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Dökmeci, “Türkiye’de daha çok doğu illerinde görülüyor. Bu hastalık önce sinsi seyrediyor. Bu sinsi seyirden sonra da tedavi edilmezse karaciğerde siroz daha sonra da karaciğer kanserine neden oluyor.

Hepatit B virüsü, AIDS hastalığından daha kolay bulaşan, yayılan bir hastalık. Bu hastalıkta erken tanı çok önemli, hastalar bu mikrobu almışsa tedavisine en kısa sürede başlanmalıdır. Hepatit B virüsü ile savaşta Hepatit B aşısı çok önemlidir, bu aşının yanında ilaç tedavisi de bu hastalık ile mücadelede oldukça önemlidir” dedi.

Hamilelikte Hepatit B neden daha tehlikeli?

Hepatit B virüsü taşıyan bir anneden bebeğine doğum sırasında virüsün bulaşma riski çok yüksektir (%90 oranında). Bu nedenle gerekli önlemlerin alınabilmesi için tüm hamilelerde hastalığın tarama testleri başlangıçta mutlaka yapılmalıdır. Bu şekilde gebenin hastalık veya taşıyıcılık durumu saptanabilir ve annenin ve bebeğin korunması mümkün olur. Bu testler HbsAg, AntiHbs testleri olarak bilinir.

Hepatit B virüsü bebeğe anne karnındayken değil, doğum sırasında bulaşır.

Doğumda nasıl bir yol izlenmelidir?

Eğer anne taşıyıcı ise doğum esnasında virüsün bebeğe bulaşma riski çok fazladır. Bu durumlarda doğumdan hemen sonra bebeğe koruyucu Hepatit B aşısı ile birlikte Hepatit B Hiperimmün-globülin serumu ilk 48 saat içinde mutlaka yapılmalıdır. Bu serum içinde virüse karşı koruyucu antikorlar vardır ve bebeğe geçen virüsleri yok ederler.

Doğumda bebeğe virüsün bulaşması açısından sezaryenle doğumun daha güvenli olduğunun söylenmesine rağmen bulaşma açısından normal doğumla sezaryen arasında bir fark olmadığı araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Hamilelikte Hepatit B anneye veya bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte geçirilen Hepatit B hastalığının seyri hamilelik dışındakinden farklılık göstermez. Hastalığın anne karnındaki bebeğe olumsuz etkisi yoktur. Annedeki virüsün plasenta yolu ile bebeğe geçmesi nadir görülen bir durumdur. Anneden bebeğe virüs sıklıkla doğum esnasında annenin vücut sıvıları ile bulaşır.

Hamilelikte Hepatit B aşısı

Hepatit B aşısı hamilelikte rutin olarak uygulanan bir aşı değildir. Gebelik öncesi aşılama programına başlayanlar kalan dozları hamilelikte tamamlamalıdırlar. Hamilelikte Hepatit B aşısı risk grubunda bulunan gebelere ise mutlaka yapılmalıdır. Bu gruptaki hamileler; aşısız sağlık çalışanları, Hepatit B hastaları ile teması olan ya da aynı ortamda bulunan gebeler olarak sayılabilir.

Hepatit B aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Yan etkileri nelerdir?

Hepatit B’li anne emzirebilir mi?

Gebelikte veya emzirme döneminde aktif hastalık geçiren anneler bebeklerini emzirmemelidirler. Çünkü virüs anne sütünden bebeğe, ağız üzerindeki çatlaklardan kolayca geçebilir. Taşıyıcı olan annelerin emzirmesi ise tartışmalı bir konudur. Genel eğilim emzirmemesi yönündedir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla