İmmün sistem manipülasyonuyla yeni nesil aşılar

25 Haziran 2012   |    5 Haziran 2022    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Immunity dergisinde yeni yayımlanan bir çalışmada,  Walter ve Eliza Hall Enstitüsü araştırmacıları, ilk kez immün hücre yüzeyinde bulunan bir proteinin (dendritik hücre), enfeksiyona neden olabilecek hasarlı ve travmatik hücreleri saptadığını ortaya koydu. Elde edilen bulguların sıtma veya HIV gibi hastalıklara karşı aşı geliştirilmesinde faydalı olabileceği ve bazı kanser türleri dahil çeşitli hastalıkların tedavisine yönelik terapötik aşıların geliştirilmesinde kullanılabileceği ileri sürülüyor.

Dendritik hücreler virüs, bakteri, parazit, tümör hücresi veya başka ölü veya hasarlı hücre gibi vücuda giren yabancı istilacı hücrelerin varlığını haber veren önemli hücrelerdir. Antijen sunan hücreler olarak da bilinen bu hücreler, hasarlı hücrelerdeki molekülleri sindirir ve yabancı istilacı hücreleri tanıyan başka immün hücrelere sunarak, immün yanıtı başlatır.

Çalışmada immün sistemin hasarlı hücreleri saptamak ve immün yanıtı başlatmak için oldukça akıllıca bir yöntem izlediklerini keşfettiklerini söyleyen araştırma ekibinin başkanı Prof. Dr. Mireille Lahoud, “Biz bu çalışmada Clec9A adlı proteinin tüm vücut hücrelerinde bulunan dahili bir hücre proteini olan aktin liflerini fark ettiğini ve bu liflere bağlandığını keşfettik. Aktin, yalnızca hücre zarı zarar gördüğünde veya yok olduğunda ortaya çıkar. Bu nedenle, muhtemel tehlikeli enfeksiyonlara neden olabilecek hücreleri saptamak için oldukça faydalı bir yöntemdir.”

Clec9A proteininin daha etkili ve modern bir aşı sınıfının oluşturulmasında kullanılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Lahoud, şu bilgileri verdi: “Bu protein, günümüzde immün yanıtı iyileştirdiği bilinen en iyi hedeflerden biri. Clec9A’ya bağlanan bir aşı geliştirerek, dendritik hücrelerin hasarlı bir hücre ile karşılaştığını düşünmesini sağlayabilir ve bir enfeksiyona karşı immün yanıt başlatabiliriz. Bu sayede yapılan aşı sayısını da azaltabiliriz.

KAYNAK: The Dendritic Cell Receptor Clec9A Binds Damaged Cells via Exposed Actin Filaments. J. Zhang, I. Caminschi, J. Lorraine W. Wong, J. Baum, N. Mohandas, R. Coppel, K. Shortman, M. Lahoud. Immunity, 2012; DOI: 10.1016/j.immuni.2012.03.009

Makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:

https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(12)00127-6

Summary

The immune system must distinguish viable cells from cells damaged by physical and infective processes. The damaged cell-recognition molecule Clec9A is expressed on the surface of the mouse and human dendritic cell subsets specialized for the uptake and processing of material from dead cells. Clec9A recognizes a conserved component within nucleated and nonnucleated cells, exposed when cell membranes are damaged. We have identified this Clec9A ligand as a filamentous form of actin in association with particular actin-binding domains of cytoskeletal proteins. We have determined the crystal structure of the human CLEC9A C-type lectin domain and propose a functional dimeric structure with conserved tryptophans in the ligand recognition site. Mutation of these residues ablated CLEC9A binding to damaged cells and to the isolated ligand complexes. We propose that Clec9A provides targeted recruitment of the adaptive immune system during infection and can also be utilized to enhance immune responses generated by vaccines.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla