Çilek ve yaban mersini tüketen kadınlarda kalp krizi riski %30 azalıyor

17 Mart 2013   |    18 Mayıs 2022    |   Kategori: Kardiyoloji Print

Amerikan Kalp Derneği resmi yayın organı Circulation dergisinde yeni yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, haftada üç porsiyon yaban mersini ve çilek yiyen kadınlarda kalp krizi geçirme riski ciddi oranda azalıyor. Çalışmaya göre, yaban mersini ve çilek, kardiyovasküler yararları olan yüksek düzeyde bileşik içeriyor ve haftada en az üç porsiyon yaban mersini ve çilek yemek, kadınlarda kalp krizi riskini üçte bir oranında azaltıyor.

Yaban mersini ve çilek, aynı zamanda üzüm, şarap, böğürtlen, patlıcan ve diğer meyve ve sebzelerde de bulunan, besinsel flavonoidler denilen doğal olarak oluşan yüksek düzeyde bileşik içermektedir. Çalışmaya göre, flavonoidlerin antosiyanin denilen spesifik alt sınıfı, arterlerin genişlemesine, plak birikiminin engellenmesine yardımcı oluyor ve başka kardiyovasküler yararlar sağlıyor.

Yaban mersini diyabet riskini yüzde 26 azaltıyor

Harvard Üniversitesi Beslenme ve Epidemiyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eric Rimm, çalışma ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Yaban mersini ve çilek, kadınların her hafta yedikleri yiyeceklere kolayca dahil edilebilir. Bu basit beslenme değişikliğinin kalp krizini önleme çabaları üzerinde anlamlı etkisi olabilir.”

Birleşik Devletler’deki Harvard Halk Sağlığı Fakültesi ve İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi’nden bilim adamları, Hemşire Sağlığı Çalışması II’ye kaydolan, yaşları 25 ile 42 arasındaki 93,600 kadın arasında prospektif bir çalışma yürüttü. Kadınlar, 18 yıl boyunca dört yılda bir, beslenmeleri ile ilgili sorulardan oluşan anketi doldurdu.

Çalışma boyunca, 405 kalp krizi meydana geldi. Yaban mersini ve çileği en çok tüketen kadınların kalp krizi geçirme riskinde, diğer meyve ve sebzeler yönünden zengin bir beslenme rejimi uygulayan kadınlar da dahil olmak üzere, bu meyveleri ayda bir veya daha az tüketen kadınlara kıyasla %32’lik bir azalma yaşandı. Norwich, İngiltere’de bulunan East Anglia Üniversitesi, Norwich Tıp Fakültesi, Beslenme Bölümü başkanı ve baş araştırmacısı Dr. Aedín Cassidy, “Erken yaşlarda dahi, bu meyvelerden daha çok yemenin ileriki yaşlardaki kalp krizi riskini azaltabileceğini gösterdik” dedi.

Çilek neye iyi gelir? Suyu nasıl yapılır? Faydaları ve zararları

Bulgular, yaş, yüksek kan basıncı, ailedeki kalp krizi öyküsü, vücut kitlesi, egzersiz, sigara kullanımı, kafein veya alkol alımı gibi diğer risk faktörlerinden bağımsızdı. Amerikan Kalp Vakfı, diğer meyve ve sebzeleri ve tam-tahıllı ürünleri de içeren genel dengeli bir beslenme düzeninin parçası olarak bu tür meyvelerin yenilmesini desteklemektedir. Çeşitli gıdaların tüketilmesi, doğru miktarda besin almanın en iyi yoludur.

Kaynak: High Anthocyanin Intake Is Associated With a Reduced Risk of Myocardial Infarction in Young and Middle-Aged Women. Aedín Cassidy et al. Circulation: Journal of the American Heart Association., 2013 DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.112.122408

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23319811

Abstract
BACKGROUND:Our current knowledge of modifiable risk factors to prevent myocardial infarction (MI) in young and middle-aged women is limited, and the impact of diet is largely unknown. Dietary flavonoids exert potential beneficial effects on endothelial function in short-term trials; however, the relationship between habitual intake and risk of MI in women is unknown.
METHODS AND RESULTS:  We followed up 93 600 women 25 to 42 years of age from the Nurses’ Health Study (NHS) II who were healthy at baseline (1989) to examine the relationship between anthocyanins and other flavonoids and the risk of MI. Intake of flavonoid subclasses was calculated from validated food-frequency questionnaires collected every 4 years using an updated and extended US Department of Agriculture database. During 18 years of follow-up, 405 cases of MI were reported. An inverse association between higher intake of anthocyanins and risk of MI was observed (hazard ratio, 0.68; 95% confidence interval, 0.49-0.96; P=0.03, highest versus lowest quintiles) after multivariate adjustment. The addition of intermediate conditions, including history of hypertension, did not significantly attenuate the relationship (hazard ratio, 0.70; 95% confidence interval, 0.50-0.97; P=0.03). Combined intake of 2 anthocyanin-rich foods, blueberries and strawberries, tended to be associated with a decreased risk of MI (hazard ratio, 0.66; 95% confidence interval, 0.40-1.08) in a comparison of those consuming >3 servings a week and those with lower intake. Intakes of other flavonoid subclasses were not significantly associated with MI risk.
CONCLUSIONS: A high intake of anthocyanins may reduce MI risk in predominantly young women. Intervention trials are needed to further examine the health impact of increasing intakes of commonly consumed anthocyanin-rich foods.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla