Kalbin yedekleme sistemi mortaliteyi azaltıyor

Kategori: Kardiyoloji Print

Yedekleme sistemi kalp hastalıklarında mortaliteyi %36 azaltıyor!

European Heart Journal’da yayınlanan güncel bir çalışmaya göre, kalbin ana arterlerinin yedekleme sistemi olarak çalışan küçük bypass damarlar, koroner arter hastalıklara bağlı ölüm oranının azaltılmasında önemli bir rol oynuyor. UCL, Bern Üniversitesi, Yale Üniversitesi araştırmacıları ve diğer uluslararası işbirlikçilerin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmada, arterleri bloke olmuş hastalarda koroner kollateral olarak bilinen doğal bypass damarların rolünü değerlendirdi.

European Heart Journal’da online olarak yayımlanan çalışmada, bypass damarlarının sayıca fazla olduğu hastalarda mortalite riskinin %36 daha düşük olduğu ve bu damarların terapötik hedef olarak ne denli önemli oldukları bulunmuştur. Koroner kollateraller, kalpteki büyük damarları birbirine bağlayan, küçük kan damarlarıdır. Bu damarlar, aktive olana kadar görünmez olduğundan, kalbin yedekleme sistemi gibi düşünülebilir. Aktive olduklarında, büyük oranda kan akışını ve bypass blokajını sağlayabilmek için, bu damarların ebatları da büyür.

Uzun yıllardır hekimler ana koroner arterler arasında bir bağlantı olmadığına ve bu arterler bloke olursa hastaların yalnızca bypass cerrahisi veya stent ile iyileşebileceklerine inanıyordu. Ancak, bu çalışma, koroner kollaterallerin oynadığı önemli rolü gösteriyor.

Çalışma verileri 6529 hastanın katıldığı 12 çalışmadan elde edildi. Araştırmacılar doğal bypass damarları yüksek oranda olan katılımcıların sağkalım sürelerini, bypass damar sayısı az olan hastaların sağkalım süreleri ile kıyasladı. Sağkalım süresi, yüksek oranda doğal bypass damarları olan kişilerde daha uzun bulundu. Bazı kişilerde bu damarların neden daha fazla olduğu henüz kesin olarak bilinmese de, bilim adamları genlerin veya yaşam tarzı faktörlerinin önemli bir rol oynadığına inanıyor.

Çalışmanın baş araştırmacısı olan UCL Kardiyovasküler Bilim Enstitüsü ve The Heart Hospital (College Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine bağlı) hekimlerinden Dr. Pascal Meier, kalp krizi geçiren (koroner arterleri tıkanmış) hastalarda, hasarın büyüklüğünün kişiden kişiye değiştiğini; bunun en önemli nedeninin ise, bazı hastalarda kalbin yedekleme sisteminin daha iyi çalışması olduğunu belirtti. Dr. Meier, bu çalışmanın mortalite oranları açısından farkı açıkça gösteren ilk çalışma olduğunu vurgulayarak, ekledi: “Tıkalı arteri açmak için stent takılan veya yalnızca ilaç verilerek tedavi edilen hastaların sağkalım süreleri, doğal bypass damarları biraz daha gelişmiş olsa, daha uzun olabilir.”

Günümüzde bu damarların koruyucu olduğunu ve koroner arterleri tıkanmış hastalarda mortaliteyi azalttığını gösteren araştırma bulguları giderek artıyor. Dr. Meier de, kalp hastalıklarına bağlı sonuçları iyileştirmek için doğal bypass damarları geliştirecek yöntemlerin bulunması gerektiğini dile getirdi.

Bern Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Christian Seiler, düzenli fiziksel aktivitenin doğal bypass damar ağını iyileştirdiğini belirtti ve ekledi: “Son yıllarda yapılan bazı küçük ölçekli çalışmalar, eksternal kontrpulsasyon (fiziksel aktiviteyi taklit eder) ve G-CSF büyüme faktörü enjeksiyonu gibi tedavilerle doğal bypass damarların sayısının artırılabileceğini göstermiştir.”

Bu çalışma, doğal bypass damarları geliştirmek için neler yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Yale-UCL işbirliğinin lideri Dr. Meier, yeni kardiyovasküler cihaz ve tedaviler geliştirmek üzere, Yale Üniversitesi bilim adamları ile yakın çalışmalarını sürdürüyor.

Sol taraf, iyi gelişmiş doğal bypass damarlı (koroner kollateral arterler) bir kalbi gösteriyor. Sağdaki şekilde, az gelişmiş, doğal bypass damarlı bir kalp gösteriliyor; kan arz eksikliği (gri) çok daha büyük bir alanda görülüyor.

 

KAYNAK: The impact of the coronary collateral circulation on mortality: a meta-analysis. P. Meier, H. Hemingway, A. J. Lansky, G. Knapp, B. Pitt, C. Seiler. European Heart Journal, 2011; DOI: 10.1093/eurheartj/ehr308 – https://academic.oup.com/HTTPHandlers/Sigma/LoginHandler.ashx?error=login_required&state=8e7238fe-ca71-4eb6-9c0a-89a652d7d191redirecturl%3Dhttpszazjzjacademiczwoupzwcomzjeurheartjzjarticlezyabstractzj33zj5zj614zj407482zsrsszr1

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla