Prof. Dr. Canan Karatay: Damarları tıkayan kolesterol değildir!

Kategori: Kardiyoloji Print

Endüstrinin araştırmalarına şüphe duyduğumuz için aforoz edilmek istendik! Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) ve ‘bir grup hekim’ arasında yaşanan kolesterol ilaçları tartışması dinmiyor. Dün TKD’nin eleştirilerine cevap vermek için ‘bağımsız hekimler’, tarafından İstanbul Hyatt Otel’de düzenlenen basın toplantısında taraflar arasındaki gerilim iyice tırmandı. TKD tarafından haklarında suç duyurusu yapılacağı belirtilen ‘bağımsız hekimler’,  TKD’yi engizisyon mahkemesi kurmakla suçladılar. Toplantıda konuşan İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Anabilim Dalları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kendilerinin de, halkı yanılttığı için TKD hakkında suç duyurusu yapacaklarını belirtti.

TKD’yi doğmacılıkla suçlayan Prof. Dr. Karatay, “TKD, bir basın toplantısı düzenleyerek ilaç firmalarının gözünden kolesterolü değerlendirdi. Engizisyon mahkemesi havası içinde geçen toplantıdan sonra, ilaç endüstrisinin finanse ettiği kimi araştırmalara şüpheyle yaklaştıkları için aforoz edilmekle tehdit edilen ‘bağımsız’ doktorlar ise insanları doğru bilgilendirmek için bu toplantıyı düzenledi” diye konuştu.

Amacımız halkı doğru bilgilendirmek

Amaçlarının kolesterol ilaçlarıyla ilgili halkı doğru bilgilendirmek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Karatay, “Kolesterol damarları tıkamaz, Damarları tıkayan kolesterol değil, kan pıhtısıdır. Kanın pıhtılaşmasının en önemli sebeplerinden biri de insülin hormonudur” dedi.

Prof. Dr. Mehdi Zoghi: Kolesterol ile ilgili kafanızda soru işaret(ler)i kalmasın

Toplantıya katılan diğer hocalarla birlikte kendisinin de aylarca ‘En Çok Satanlar’ listesinde yer almış kitaplarının olduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, “Bizim için ‘Boşuna konuşuluyor’ deniyor. Biz boşuna konuşmuyoruz. Sayfalarca olan bu kitapları yazmak kolay değil. Buradan belirtmek istiyorum ki, hiç birimiz boş hocalar değiliz.

Hepimiz kitap yazmış insanlarız ve bunları halkımızın sağlığı için yapıyoruz. Bilim ise durağan bir şey değildir. Bilimde doğma olmaz ve değişime açıktır. Bu ekipte bulunan hiç kimse bilimsel kaynaklara dayanmadan konuşmuyor. Bizim hiçbirimizin arkasında başka bir güç yok ve hepimiz bağımsızız” dedi.

Kolesterol ilaçları gereksiz yere reçete ediliyor

Sağlık ocaklarındaki aile hekimlerinin hiçbir teşhise ihtiyaç duymadan şakır şakır kolesterol ilacı yazdığını söyleyen Prof. Dr. Karatay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her kolesterolü yüksek olana ilaç verilmesi gerekmiyor. Kolesterolün yüksek olması ilaç yazılmasını gerektirmez. Birçok yan etkileri var bu ilaçların. Hiçbir araştırma yapılmadan bu ilaçlar yazılıyor. İşte biz buna karşıyız. Kolesterolü ilaçla düşürmeye çalışmak anlamsız ve zararlıdır. Kolesterol ilaçlarının pek çok yan etkileri var.

İnsülin nedir, ne için kullanılır? İnsülin direncinin belirtileri ve tedavisi

Akut miyokart enfarktüs geçiren hastaların yarısının kolesterol yüksektir. Kolesterol normal olanın bile yarısı bu sorunları yaşar. Birgül hocayada aynı cevabı verdik. Kendisi kalp cerrahı kalbe bypass yapıyor. Vücudun başka yerlerinden aldığı damarı kalpte kullanabiliyor. Peki kolesterol bu damarlarda ayrı mı dolaşıyor ki bir kapalı biri açık. Sırf bu gerçek bile kolesterol teorisinin doğru olmadığını gösteriyor. Neden bazı arterler tıkanıyor da diğerleri tıkanmıyor. Bunları kolesterol tıkıyorsa başka damarları da tıkaması gerekirdi. Yine kolesterolü yüksek olan ilkel toplumlarda hiçbir kalp hastalığına rastlanmamıştır.”

Rakamları değil hastaları tedavi edelim

Bu yıl düzenlenen 27. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nde kendisinin de oturum başkanı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Karatay, şunları söyledi: “Kongrede bu konuları da kapsayan bir toplantıda oturum başkanıydım. ‘İnsanlarda neden tansiyon, şeker, kolesterol düşmüyor?’ gibi sorulara yönelik tartışmalar yaşandı. Oturum başkanı olarak bir şeye dikkat çektim. Bunun temel sebebi bu hastalarda yalnız rakamlar tedavi ediliyor. Rakamları değil hastaları tedavi edelim. Kendi kitabımda da yazdığım gibi artık hücresel olarak bunların temeline inilmiş durumda ve hepsinin ortak paydası insülindir.

Kolesterol düşürücü ilaçların yan etkileri nelerdir? Hangi sıklıkla görülür?

İnsülin direnci son zamanda devreye girdi. İnsülin değeri yükselmeye başladığı anda bütün organizmada yağlanma, bütün enzimlerde ve hormonlarda bozukluk başlamaktadır. Tansiyon yüksekliği, damar sertleşmesi, beyin felci; bunların hepsinin temelinde aynı neden yatmaktadır. Metabolik sendromun temelinde insülin vardır. Bu hastalığın genetik olmadığını engellenmesinin elimizde olduğunu bilimsel olarak anlatmaya çalışıyorum”

Toplum sağlığı için ana hedef obezite ile mücadele olmalı

Toplum sağlığı açısından önceliklerin belirlenmesi aşamasında ele alınacak ilk konunun obezite olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Karatay, şu bilgileri verdi: “Bu gün dünyada bir obezite tusunamisi var. Dünyada Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir çalışma yakın zaman önce yayımlandı. Deniyor ki obezite bütün dünya halklarını tehdit etmektedir ve bu bir halk sağlığı sorunudur.

Hedef obezitenin önlenmesi olmalıdır. Bu önlendiğinde bahsettiğimiz bütün hastalıklar azalıyor ve ilaç kullanımı da düşüyor. Önce hareket edilecek, risk faktörü olarak yalnız hareketsizlik ön plana çıkarılmıştır. İkinci madde obezite bulunmaktadır. Üçüncü sıradaki risk faktörü tütün kullanımıdır. Kolesterol ancak on ikinci sırada yer alabiliyor. Kolesterol yüksekliği şeker mekanizmasının yüksekliğinden dolayıdır  kardiyolojik risk faktörleri temelinde insülin yükseldiği zaman vücutta ki bütün dengeler bozulur.”

Yiyeceklerin kolesterol üstünde etkisi yok

Yiyeceklerin kolesterolü yükselttiği şeklindeki iddiaların yanlış olduğunu dile getiren Prof. Dr. Karatay, “Senelerden beri ispat edilmiştir ki hiçbir yiyecek kan kolesterolünü yükseltmez. Bunu bilmemek demek bilime kapalı olmak demektir. Mesela inekler yeşillik yer ama sütleri yağlıdır. İnekler yağlı bir şey mi yiyor? Demek ki yalnızca yeşillik bile yense, insan vücudu da hayvan vücudu da yağı üretir. Trans yağlar dışındaki her türlü yağa vücudun ihtiyacı vardır. Kolesterol bir gerçektir.

Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Bütün hayvanların, insanların ve bitkilerin hücrelerinin yapı taşını kolesterol meydana getirir. Kolesterol bilinenin aksine yağ değildir, kolesterol bir steroid hormondur. Yani vücudumuzun streslere karşı koruyucu olarak fazlaca ürettiği bir hormondur! Örneğin ateşli bir hastalıkta, bakteri ve virüslerle mücadele etmek için akyuvarlar, yani kan lökositleri yükselmektedir. Ateşli hastalığın sebebi lökositler midir? Yoksa mikropları öldürmek için mi lökositlerimiz yükselmiştir?” dedi.

Kolesterol damarları tıkamaz

Kolesterolün damar tıkanıklığı yaptığı yolundaki tezlerin yanlış olduğunu savunan Prof. Dr. Karatay,  sözlerini şöyle noktaladı: “Damarları tıkayarak, kalp krizine ve inmeye neden kolesterol değil kan pıhtısıdır. Kanın pıhtılaşmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi ise insülin hormonudur. Kandaki insülin hormonu yüksekliği kanın pıhtılaşmasını artırmaktadır.

Kandaki insülin hormonu yüksekliği trombositlerin birbirine yapışarak tıkaç meydana getirmelerine neden olmaktadır. Kandaki insülin hormonu yüksekliği trombositlerin damar iç yüzeyini kaplayan hücre tabakasına yapışmasını artırmakta, endotel tabakasından damarların genişlemesi için salgılanması gereken nitrik oksit maddesinin salgılanmasını önlemektedir. Kandaki insülin hormonu yüksekliği, ayrıca en kuvvetli sempatik sinir sistemi uyarıcısıdır, yani damarları büzüştürür ve tansiyonu yükseltir.”

İstanbul Hyatt Otel’de ‘Kolesterolle ilgili bilimsel gerçekler’ başlığıyla düzenlenen basın toplantısına Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Prof. Dr. Ahmet Aydın ve Uzman Biyolog Mevlüt Durmuş katıldı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

8 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
yasin
yasin
1 yıl önce

Ahmet Aydın hocamızın mekanı cennet olsun, çok değerli bir insandı.

Gülten Sanioğlu
2 yıl önce

Oldukça açıklayıcı hiçbir menfaat grubuna hizmet etmeyen doktorlarımızın olması gurur verici umarım sayıları artar yazı için teşekkürler

Mehmet Hocaoğlu
Mehmet Hocaoğlu
6 yıl önce

yaptırmış oldugum yıllık konturolda A1c % 6,9 çıktı Doktor 65yaşındasın şeker hastası olmuşsun sana ilaç ve şeker kontrol cihazı yazıyorum dedi, bende kendisine perhizi yokmu önce onu denesem dedim ,var dedi diyetisyene yönlendirdi ,Ben kitapcıdan cana hocanın beslenme kitaplarından üçtane aldım beslenme proğramını ona göre ayarladım üç ay sonra gitdigimde… Devamını oku »

Talip Dilber
Talip Dilber
6 yıl önce

Canan Karatay,Ahmet Aydın,Mevlüt Durmuş,Ahmet Rasim Kucukusta ve Umit Aktaş gibi degerli hocalar bu ülke icin büyük bir şans ve degerdirler. Onlar sayesinde ekmek ve sekerden kurtulduk,sağlıklı beslenmeyi öğrendik. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır.Başta Hakan bey olmak üzere tecrübelerini paylaşan tüm yorumcuları da tebrik ederim. Benzer süreçleri ben de yaşadım… Devamını oku »

Hakan
Hakan
6 yıl önce

Trigliserid 565, kolestrolü 340 olan ve sürekli metformin kullanan bir hasta idim. Düzenli olmasa da simvastatin ilaçlarını ara ara alıyordum. İşim gereği hareketsiz bir yaşamım vardı ve 103 kg idim. Gemfibrozil de kullanmama rağmen trigliserid düşmüyordu. Üstelik kırmızı et ve sakatat zaten yemiyordum. TV’de Canan hoca’nın ani şeker düşmesi ile… Devamını oku »

Metto
Metto
7 yıl önce

55 yaşındayım. Bundan 3 yıl önce kolestrol baktırdım. 310 çıktı. Trigliserid miktarı da limitler arasındaydı ama üst limite çok yakındı. Hemen ilaç tedavisine başlamam söylendi. İlaç almadım, ama şöyle bir yola soktum kendimi: Tam bir yıl ağzıma kolestrollü yiyecek hemen hemen koymadım. Haftada 3 gün spor yaptım. Her spor günün… Devamını oku »

Gul ozcan
Gul ozcan
8 yıl önce

Tek kelime ile Harika! Dogdugum beri 27 tane ameliyat oldum kafadan ayaga kadar. Tabii bu organlarim berbat oldu ama ilk defa prof. Canan k. Sonra 3 ayda 23 kg verdim. Kan tahlillerim de organlarimin hepsi mukemmel oldular diye bilirim yalniz kolestorelle savasiyorum( ama Ailede herkeste yuksek) simdilik 300, daha da… Devamını oku »

AHMET
AHMET
6 yıl önce
Cevaben  Gul ozcan

Ben 57 yaşındayım, canan hanımın diyetini uyguladım..müzmin kolesterol vardı 30 senedir.3 ay içinde 285 ten 235 e indi…bir mucize…daha da önemlisi karaciğer fonksiyonları bebek gibi oldu..inanmak çok güç….ama gerçek..yarın itibarı ile 10 aydır uyguluyorum ve tekrar kan testi falan bir kontrole gireceğim..

Araç çubuğuna atla