Öfke önemli bir risk faktörü: Kalp krizini 5 kat, beyin kanaması riskini 3 kat artırıyor!

Kategori: Güncel / Literatür, Kardiyoloji Print

ofke-kalp-kriziEuropean Heart Journal Dergisi’nde yeni yayımlanan ve 18 yıllık verilerin incelendiği bir çalışmada, öfke, başta kalp krizi olmak üzere, beyin kanamaları ve pek çok başka sağlık sorunu için önemli bir risk faktörü olarak tanımlandı. Harvard Kamu Sağlığı Fakültesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmaya göre, çabuk öfkelenen insanlar daha fazla kalp krizi veya beyin kanaması riski ile karşılaşabiliyor ve öfkeli tepki gösteren bir kişinin kalp krizi geçirmesi tehlikesi 5 kat, beyin kanaması geçirmesi tehlikesi ise 3 kattan fazla artıyor!

Çalışmanın bulgularına göre, kalp krizi veya beyin kanamasından hemen önce genellikle öfkeli anlar yaşanıyor; kişinin öfkeli tepki gösterdiği anı izleyen iki saat, riskin en yüksek olduğu zaman dilimi oluşturuyor ve bu sürede kalp kriz tehlikesi önemli oranda artıyor.

Depresyon, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini 14 kat artırıyor!

Çalışmanın sonuçlarının çok önemli olduğunu belirten araştırmacılar, ancak öfke ve kriz tehlikesi arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması için ek araştırmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyor ve bu tür tehlikeli sonuçları önlenmesi için stres düzeyinin azaltılmasının ne derece etkili olacağının da incelenmesi gereğine dikkat çekiliyor.

hipertansiyon_kalp_grafikKalp krizi geçmişi olan, risk unsurları taşıyan kişilerin özellikle tehlikeye açık oldukları kaydediliyor. Araştırmacılar yoga gibi stresi azaltan yöntemlerin ne gibi yararlar sağladığının araştırılması gerektiğini düşünüyor. Kişinin öfkeli tepkiler ve stresli durumlarla başetme yollarını bulması; rahatlamayı ve yüksek stresli anlardan uzaklaşmayı öğrenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Binlerce kişiyi kapsayan dokuz araştırmadan derlenen verilere göre, öfkeli tepki gösteren bir kişinin kalp krizi geçirmesi tehlikesi yaklaşık 5 kat, beyin kanaması geçirmesi tehlikesi ise 3 kattan fazla artıyor. Araştırmacılara göre, nüfusun genelinde, tek bir öfkelenme olayının tehlikeleri görece düşük. Ayda bir kez öfkeye kapılan, düşük kardiyovasküler riske sahip insanlar arasında yılda 10 bin kişiden birinde kalp krizi görülüyor. Yüksek kardiyovasküler risk taşıyan insanlar arasındaysa bu oran 10 binde dörde çıkıyor.

Yüksek seyreden kalp hızı diyabet için de önemli bir risk faktörü!

Öfke sıklığı ve artan risk ilişkisi

Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren araştırmanın yazarlarından Dr. Elizabeth Mostofsky, günde beş kez öfkeye kapılmanın, düşük kardiyovasküler riske sahip insanlar arasında yılda 10 bin kişiden 158’inde kalp krizi tehlikesine yol açtığını, yüksek kardiyovasküler risk taşıyan insanlar arasında bu oranın 10 binde 657’ye çıktığını kaydediyor ve şu bilgileri veriyor: “Tek bir öfkelenme olayında şiddetli bir kardiyovasküler vaka yaşanması görece düşük olmakla birlikte, sık öfkelenen insanlarda tehlike artıyor.”

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilir:
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2014/03/03/eurheartj
 
Kaynak: Outbursts of anger as a trigger of acute cardiovascular events: a systematic review and meta-analysis. Elizabeth Mostofsky, Elizabeth Anne Penner and Murray A. Mittleman. European Heart Journal

 

Abstract
Aim Short-term psychological stress is associated with an immediate physiological response and may be associated with a transiently higher risk of cardiovascular events. The aim of this study was to determine whether brief episodes of anger trigger the onset of acute myocardial infarction (MI), acute coronary syndromes (ACS), ischaemic and haemorrhagic stroke, and ventricular arrhythmia.

Methods and results We performed a systematic review of studies evaluating whether outbursts of anger are associated with the short-term risk of heart attacks, strokes, and disturbances in cardiac rhythm that occur in everyday life. We performed a literature search of the CINAHL, Embase, PubMed, and PsycINFO databases from January 1966 to June 2013 and reviewed the reference lists of retrieved articles and included meeting abstracts and unpublished results from experts in the field. Incidence rate ratios and 95% confidence intervals were calculated with inverse-variance-weighted random-effect models. The systematic review included nine independent case-crossover studies of anger outbursts and MI/ACS (four studies), ischaemic stroke (two studies), ruptured intracranial aneurysm (one study), and ventricular arrhythmia (two studies). There was evidence of substantial heterogeneity between the studies (I2 = 92.5% for MI/ACS and 89.8% for ischaemic stroke). Despite the heterogeneity, all studies found that, compared with other times, there was a higher rate of cardiovascular events in the 2h following outbursts of anger.

Conclusion There is a higher risk of cardiovascular events shortly after outbursts of anger.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla