Probiyotikler ile bebeklerde yapılan kolik tedavisi başarılı…

8 Ekim 2013   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür, Pediatri Print

JAMA Pediatrics dergisinde yeni yayımlanan ve 2 bine yakın bebek üzerinde yapılan bir araştırmada, probiyotik içeren damlaların kolik sancısı çeken bebeklere iyi geldiği ileri sürüldü. 12 ayrı çalışmanın verilerini inceleyen Avustralyalı araştıma ekibi probiyotiğin bebeklerdeki ağlamayı azalttığını saptadı. Araştırmacılar, özellikle emzirilen bebeklerde probiyotiklerin denenmesinde fayda olacağını, fakat bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu açıkladılar. Çalışma kapsamında incelenen tüm gruplarda probiyotiklerin en az deneklerin yarısında önemli faydalar sağladığı ve bebeklerde değişen oranlarda ağlamayı önlediği saptandı.

Ancak, araştırmada uygulandığı şekliyle halen kolikli bebekler için ebeveynlerin satın alabileceği herhangi bir probiyotik ilac mevcut değil. Çalışmaların genişletilmesiyle elde edilecek verilerle daha net önerilerin ve kullanılabilecek ürünlerin oluşacağı belirtiliyor. Kolik her beş bebekten birini etkileyen ve bebeklerin beslenirken fazla miktarda hava yutmasına bağlı olarak gelişen bir sorun olarak tanımlanıyor. Bebekler genellikle dört-altı aylık olunca kolikten kurtuluyor; fakat bebekteki aşırı ağlama ve huzursuzluk belirtileri karşısında etkili bir ilacın bulunmaması aileler açısından bu süreci oldukça zor kılıyor.

Probiyotikler, bir grup canlı organizmalardan oluşuyor ve sağlık için faydalı oldukları düşünülüyor. Melbourne Üniversitesi’nden Dr. Valerie Sung ve ekibi, yapılan 12 deneyde emziren anneler ile mamayla ya da anne sütüyle beslenen bebeklere verilen probiyotiğin etkisini inceledi. Deneylerin bir kısmında probiyotiğin kolik tedavisinde, diğerlerinde ise koliğin engellenmesinde işe yarayıp yaramadığına bakıldı.

Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Probiyotiklerin faydaları

Tedavi amaçlı beş deneyin bir kısmında probiyotiğin kolikli bebeklere faydası olduğu görüldü. Dr. Sung, emzirilen kolikli bebeklerde probiyotiğin belli bir türünün (L reuteri) denendiğini ve olumlu sonuç alındığını, ancak tüm kolikli bebeklere tedavi ya da önleyici amaçlı genel probiyotik kullanımı için yeterli veri olmadığını, bu alanda daha fazla deney yapılması gerektiğini açıkladı.

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1748356

Probiotics to Prevent or Treat Excessive Infant Crying
ABSTRACT
Importance  Excessive infant crying is common, distressing, but without proven effective prevention or management options. Probiotics may be a promising solution.

Objective  To examine whether probiotics are effective in the prevention/management of crying (“colic”) in infants 3 months or younger.

Data Sources  A systematic search of MEDLINE, EMBASE, and the Cochrane Library, supplemented by the metaRegister of Controlled Trials.

Yeni doğan bebeklerde gaz problemi ve çözümü için yapılması gerekenler!

Study Selection  Studies that randomized infants 3 months or younger to oral probiotics vs placebo or no or standard treatment with the outcome of infant crying, measured as the duration or number of episodes of infant crying/distress or diagnosis of “infant colic.” Twelve of the 1180 initially identified studies were selected.

Data Extraction and Synthesis  This review/meta-analysis was conducted according to guidelines from the Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventions, with reporting following the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-analyses guidelines. Data were independently extracted by 3 of us.

Main Outcome(s) and Measure(s)  Infant crying, measured as the duration or number of episodes of infant crying/distress, or diagnosis of “infant colic.”

Results  Of the 12 trials (1825 infants) reviewed, 6 suggested probiotics reduced crying, and 6 did not. Three of the 5 management trials concluded probiotics effectively treat colic in breastfed babies; 1 suggested possible effectiveness in formula-fed babies with colic, and 1 suggested ineffectiveness in breastfed babies with colic. Meta-analysis of 3 small trials of breastfed infants with colic found that Lactobacillus reuteri markedly reduced crying time at 21 days (median difference, −65 minutes/d; 95% CI, −86 to −44). However, all trials had potential biases. Meanwhile, of 7 prevention trials, 2 suggested possible benefits. Considerable variability in the study populations, study type, delivery mode/dose of probiotic supplementation, and outcomes precluded meta-analysis.

Kolik nedir, neden olur? Ağlayan bebekleri sakinleştirme yolları

Conclusions and Relevance  Although L reuteri may be effective as treatment for crying in exclusively breastfed infants with colic, there is still insufficient evidence to support probiotic use to manage colic, especially in formula-fed infants, or to prevent infant crying. Results from larger rigorously designed studies applicable to all crying infants will help draw more definitive conclusions.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla