Prostat hastaları nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli?

20 Ekim 2014   |    16 Mart 2023    |   Kategori: Cinsel Sağlık, Diğer Hastalıklar Print

Prostat her erkeğin kabusu. Uykuyu bölen, acil işeme isteği veren, idrarı ıkınarak yaptıran, hatta işeyememeye bile neden olan bu hastalık erkeklerin yaşam kalitelerini düşürüyor. Özellikle soğuk havalar belirtileri tetiklemektedir. Prostat sorunu olanların belden aşağısını sıcak tutmak gerektiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serhat Dönmezer, konu ile ilgili kapsamlı bilgiler verdi: “İki saati geçen uzun süreli oturmalardan ve klimalı ortamlardan uzak durun. Taşa çıplak ayakla basmayın. Gazlı ve mayalı içecekler, turşu, acılı ve ekşili yiyeceklerden kaçının. Bunlar şikayetiniz arttırabilir”

Prostat hastalıkları

Prostat; her erkekte doğuştan vardır ve meni sıvısını oluşturmakla görevlidir. Ama prostatın da diğer organlarda olduğu gibi birçok hastalığı mevcut. Genç erkeklerde daha çok prostat iltihabı (prostatit), 40 yaşın üzerindeki erkeklerde ise genellikle iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ve prostat kanseri görülür.

Prostat büyümesi

Prostat büyümesinde prostat, yaşlanma ile büyüyerek kanalı daraltmaya ve idrarın akışını engellemeye başlar. Bu tıkanıklığa karşı mesane, idrarı atmak için daha güçlü kasılır. Böylece mesanenin kas tabakası, ilk dönemde kalınlaşır ve kuvvetlenir. Bu geçici iyilik dönemidir.

Prostat kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Daha sonra mesane içindeki çok az idrar bile, hastada sıkışmışlık derecesinde bir his uyandırır ve mesane kasları kasılarak idrarı atmaya çalışır. İçeride hissedilen kadar idrar olmadığı için, hasta idrar yapamadığını düşünür. Arka arkaya gereğinden fazla kasılan mesane kasları yorulmaya başlar. Bu kez hasta gerçekten idrarını tam boşaltamaz. Sık ama yetersiz idrar yapma sonucu, idrar yaptıktan sonra her defasında mesane içerisinde daha fazla artık idrar kalır. Bu da mesanenin yeterince dinlenememesine ve yorulmasına neden olur ve giderek daha sıkıntılı, zorlanarak idrar yapma oluşur.

Prostat kanseri sinsi hastalık

Prostatın en sık görülen hastalıklarından bir diğeri de prostat kanseridir. Genellikle 50 yaş üstü erkeklerde görülse de birinci derece akrabalarında olanlarda da erken görülme olasılığı fazla. Şunu bilmek gerekiyor ki, prostat büyümesi ve prostat kanseri ayrı hastalıklardır ve tedavileri tamamen farklıdır. İkisi de aynı anda bir hastada bulunabilir. Prostat kanserine özel bir belirti yoktur. Sinsidir ve başlangıçta kendini belli etmeyebilir. Beslenmenin çok önemli olduğu bu hastalıkta hayvansal gıdalardan da uzak durmak gerekir.

Soğuk, kronik prostatit oluşumuna neden olabilir

Her erkekte prostata bağlı şikayetler olmaz. Ama soğuk havalarda herhangi bir hastalığı olmayanlarda bile bazı istenmeyen durumlar oluşabilir. Bu dönemde özellikle idrar yaparken yakınmalar artar. Sık tuvalete gitme de bunun bir diğer göstergesidir. Soğuk, bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Damarlarda ve mesanede kasılmalara neden olur. Kronik prostatiti (mikroplu ya da mikropsuz prostat iltihabı) ya da prostat büyümesi olan erkeklerde, soğuk daha sıkıntılı durumlara yol açabilir. Örneğin; kişi idrarını yapamayabilir. Üşüme ve soğuk kronik prostatit ya /ya da prostat büyümesi olan hastalarda yakınmaların artmasına hatta idrar yapamamaya kadar giden sorunlara neden olabilir.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Nasıl demlenir, neye iyi gelir?

Lazer tedavisi çok yaygın

İyi huylu prostat büyümesi tedavisi

Bugün prostatın iyi huylu büyümesi sorununa çare olacak birçok tedavi seçeneği vardır. Bunlar hastalığın ciddiyet derecesine göre seçilebilecek ilaçlar ve cerrahi yöntemlerini kapsar. Tedavi şekline karar verirken hastanın genel durumu ve kendisinde bulunan diğer hastalıkları da göz önüne alınır. Özellikle yaşınız, prostatın büyüklüğü ve genel sağlık durumunuz doktorun kararını etkileyecek diğer etkenlerdir.

İlaç tedavisinin dışında minimal invaziv yöntemlerle hastaya en az zararı verebilecek tedavi yöntemini seçmek de mümkün. Bunlar arasında mikrodalga ile ısıtma tedavileri, prostata iğne ile girilerek radyofrekansla ablasyon tedavileri sayılabilir. Günümüzde cerrahi yöntemler arasında lazerler de yaygınlık kazandı. Çeşitli lazerlerle buharlaştırma yöntemleri uygulanıyor. İnvaziv girişim sayılan kapalı prostat ameliyatı veya açık prostat ameliyatları diğer seçenekler arasında yer alıyor. Bunlar arasında açık ameliyat yapılma oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 10’un altına inmiş durumdadır.

Erkeklerde sık idrara çıkmanın nedenleri ve tedavisi

Lazer kanama riskini azaltıyor

Lazer prostat operasyonlarının, başlıca avantajı kanama riskinin az oluşu. Ayrıca sonda ve hastanede yatış süresi kısalırken, anestezi almaya uygun olmayanlara da lokal anestezi ile de yapılabiliyor. Özellikle ileri yaştakilerde, kalp ve damar hastalığı olanlarda ve bu hastalıklara bağlı kan sulandırıcı ilaçlar kullanan hastalarda lazer prostat ameliyatları birinci tercihtir. Yine sağlık durumu açık prostat operasyonuna uygun olmayan ve bunun yanında büyük prostatı da olan hastalara lazer operasyonları uygulanarak sondalı yaşamdan kurtulmaları sağlanabilir.

Domatesin faydaları nelerdir? Domates nasıl kurutulur? Suyu nasıl yapılır?

Önlem için domates, karpuz ve greyfurt

Prostat hastalıklarından korunma yolları

Tüm prostat hastalıkları için en önemli korunma yöntemi olan erken teşhis için düzenli olarak prostat kontrolleri yaptırılmalı. Bunun yanı sıra daha az kırmızı et ve yağ tüketimi, daha fazla sebze ve meyve ağırlıklı beslenme büyük önem taşıyor. Soyalı yiyeceklerin yanı sıra pişmiş domates, greyfurt ve karpuz bolca tüketilmeli. Yeşil çay da prostat kanseri riskini azaltır. Gazlı, mayalı içecekler, turşu, acılı ve ekşi yiyeceklerden kaçının. Prostat büyümesi olanların da uzun süreli, 2 saati geçen hareketsiz oturmalardan kaçınması gerekiyor. İdrar zorluğu yaşayanların ise sıcak uygulama yapmalarında fayda var. Sıcak banyo, göbek altına ya da sıcak su torbası üzerine oturmak iyi gelebilir.

Kısa Bilgiler

Prostat cinsel ilişkiyi bitirir mi?

Prostat kanseri veya prostatit gibi hastalıklar cinsel işlev üzerinde etkili olabilir, ancak tamamen bitirmez. Örneğin, prostat kanseri tedavisinde uygulanan ameliyat veya radyoterapi erektil işlevi veya boşalmayı geçici olarak etkileyebilir. Ancak bu yan etkileri yönetmek ve erkeklerin cinsel ilişkiye devam etmesine yardımcı olmak için mevcut tedaviler vardır. Prostat bezinin iltihabı olan prostatit, cinsel aktivite sırasında rahatsızlığa veya ağrıya neden olabilir ancak tedaviyle birlikte tamamen iyileşir.

Prostat tehlikeli bir hastalık mıdır?

Prostat hastalıkları, durumun tipine ve ciddiyetine bağlı olarak tehlikeli olabilir. Prostat kanseri erken teşhis edilip tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit edebilen ciddi bir hastalıktır. Prostatit, normalde tehlikeli olmasa da, bazı türleri tedavi edilmezse kısırlık veya idrar yolu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara yol açabilir. Prostat bezinin kanserli olmayan bir büyümesi olan iyi huylu prostat hiperplazisi, tedavi edilmediği takdirde mesane veya böbrek hasarına yol açabilir.

Prostat iltihabı kendiliğinden geçer mi?

Prostatit olarak da bilinen prostat iltihabı bazı durumlarda tedavi olmaksızın iyileşebilir, ancak her zaman değil. Akut ya da kronik bakteriyel prostatit antibiyotikle tedavi edilir. Prostatitlerin en yaygın türü olan bakteriyel olmayan prostatit ise tedavisiz iyileşebileceği gibi kronikleşebilir ve tedavi gerektirebilir. Prostatitin kendi kendine iyileşmesini beklemektense doğru tedavi için bir sağlık uzmanına danışmak çok daha doğrudur.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
DURSUN AKBULUT
DURSUN AKBULUT
8 yıl önce

Bern iki yıldır prostat ilacı kullanıyorum 55 yaşındayım 6ayda bir kontrola gidiyorum avadort ve flomax ilaçlarını kullanıyorum bu ilaçların faydasını yüzde yetmiş görüyorum bana bunların hangisinin sabah hangisinin akşam kullanıldığını ayrıca şuanda karaciğrimde sorunların oluştuğunu hissediyorum ameliyat olmam gerekirmi ameliyat sonrası ne gibi riksler oluşur (idrar kaçırma,meninin geri kaçması gibi)… Devamını oku »

Araç çubuğuna atla