Ülser Hastaları için beslenme önerileri

13 Aralık 2013   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Mide Hastalıkları Print

ülser ve beslenmeSindirim sisteminin gastrik sekresyonunun erişebildiği bölümde oluşan akut veya kronik ülserasyondur. Peptik ülser özefagus alt ucunda, midede ve duedenumda görülebilir. Akut ülserin bulguları nispeten şiddetli olup ani başlar ve kısa sürer. Kronik ülserin ise bulguları yavaş yavaş başlar ve kronik bir seyir gösterir. Ülserin görülme sıklığı % 10’dur ve erkeklerde daha sık görülür. Etyolojik faktörler arasında helicobacter pylori sık görülür. Gastrik asit, pepsin salgısı, dışında aspirin gibi nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar da ülsere neden olan yardımcı faktörlerdir. Gastrik mukozayı irrite ederek kanamaya ve ülserasyona neden olurlar.

Ülserin Klinik Bulguları;
• Karın ağrısı
• Özellikle yemek sonrası kusma
• Ağızdan ve dışkıdan kan gelmesi
• Bulantı
• Besinin ağıza geri gelmesi
• Yanma
• Geğirme
• Karında dolgunluk
• İştah bozuklukları

Ülser nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Ülser’de Beslenme Tedavisi
• Yemek saatleri belirli ve düzenli olmalıdır.
• Üç ana öğün tüketilmelidir.
• Rafine karbonhidratların olumsuz etkileri vardır. Şeker bazı hastalarda midede yanmaya neden olduğundan şeker tüketimi azaltılmalıdır.
• Doku onarımı ve yapımı için proteinden zengin besinler tüketilmelidir.
• Yağların, özellikle bitkisel sıvı yağların olumlu etkileri vardır.
• Diyet, enerji ve besin öğeleri bakımından yeterli ve dengeli olmalıdır.

beslenme sütÜlser – Süt İlişkisi: Süt ülser hastalarında asidi geçici olarak tamponlayıcı etki gösterse de içerdiği kalsiyumun gastrik asidi artırıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca hayvansal kaynaklı yağ içermesi ve bazı bireylerde karın ağrısı, gaz ve ishale yol açabildiğinden olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bu nedenle ülserli bireylere süt tek başına verilmemeli, günde normal miktarlarda (günde 1-2 su bardağı) verilmelidir.
Ülser – Tuz İlişkisi: Diyetin içerdiği tuz miktarı artınca gastrik ülserde artmaktadır. Çünkü tuz mide mukozasını olumsuz etkiler. Bu nedenle diyetin tuz içeriği normal oranlarda olmalıdır.
Ülser – Posa İlişkisi: Suda eriyen posa denilen sebze, meyve ve yulaf kepeğinde bulunan posa türünün olumlu etkileri vardır. Posa özellikle duedonal ülserin tekrarlanmasını önlemektedir.
Ülser – Baharat İlişkisi: Acı, baharatlar ve hardal mide mukozasını olumsuz etkiler. Mide asit salgılarını arttırır ve midede daha fazla erezyon harabiyete neden olur.
Ülser – Kahve İlişkisi: Kahve ve diğer kafein içeren içecekler mide salgısını arttırıcı etkiye neden olurlar. Bu nedenle tüketimi bireye göre ayarlanmalıdır.

Kaynak:Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araş. Gör.Gamze AkbulutAraş Gör HilalÇiftçiYrd. Doç. Dr.Emine Yıldız

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla