Normalde DNA zincirinde 4 farklı nükleotit bulunur. Guanin-Sitozin ve Adenin-Timin çiftleri doğada bulunsa da, bilim insanları X ve Y adı verilen 2 yeni baz daha ekledi. Genetik olarak modifiye edilen E.koli bakterisinden ekstra bir DNA alfabesi alınarak genişletilen yarı sentetik mikropta 6 farklı baz kullanıldı. Normal DNA zincirlerinde sadece G,C,T,A bulunurken yeni DNA zincirinde ilk kez X ve Y adı verilen iki farklı baz zinciri daha kullanıldı. Diğer bazlarla bağlanarak DNA zincirine tümüyle entegre olan bazlar sayesinde bu yarı-sentetik mikrop tümüyle eşsiz oldu.Sonraki adım ise bu ekstra DNA bazlarını kullanarak normalde organizmalarda olmayan proteinleri sentezlemek.
2011 Mayıs’ına kadar Hepatit C virüsüne karşı tek tedavi 48 haftalık ribavirin hapları ve haftalık interferon enjeksiyonları yapılmalıdır. Bu tedavinin ciddi yan etkileri vardır ve genelde bazı hastalarda iyi sonuçlar vermiyordu. Bu ay piyasaya yeni sürülen iki ilaç doğrudan HCV’ye karşı savaşıyor ve yan etkileri daha az. 8 haftada tedavi imkanı veren ilaç en büyük dezavantajı ise fiyatı, tek bir hap 1000 dolar civarında.
10 yıldan uzun süredir yapılan denemelerden sonra insan kök hücrelerini, insülin hormonu salgılayan pankreatik β hücrelerine dönüştürüyor. Reçete ise çok kompleks; hücreler embriyonik kök hücrelerden ya da yeniden programlanmış yetişkin hücrelerinden üretiliyor. Bu nedenle ekildiğinde, diabetiklerin bağışıklık sistemi tarafından reddedilebiliyor. Fakat bu ilerleme sayesinde şeker hastalığının tedavisine bir adım daha yaklaşıldı.
Genç ve yaşlı farelerin dolaşım sistemleri incelenerek, yaşlanan farelere genç fare kanı verildiğinde beyin kas hücrelerinin gençleştiği görüldü. Doktorlar artık genç donörlerden alınan kan plazmalarını Alzheimer hastalarında test etmeye başladı.
Kaynak : ScienceMag, Gerçek Bilim
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?