Anason nedir, nasıl kullanılır? Anasonun faydaları ve zararları

19 Şubat 2019   |    28 Mart 2023    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Anason, kokusu ile tanınan, içki ve ilaç yapımında kullanılan şifalı bir bitkidir. İnsanlar tarafından binlerce yıldır baharat ve çay olarak kullanılmakta olan anason, özellikle sindirimi düzenleyici etkisiyle bilinir. Anason çayı, balgam, kabızlık, öksürük, uykusuzluk, stres, mide ve solunum yolu problemlerine iyi gelir. Anason yağı içeren merhemler ve sabunlar, cilt sağlığı için doğal bir ilaç görevi görüp akne tedavisine yardımcı olabilmektedir. Birçok öksürük şurubu ve boğaz ağrısı ilacının üretiminde de anasondan faydalanılmaktadır. Ayrıca içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde zengin bir besin kaynağıdır.

Anason nedir?

Anason, başta eczacılık ve kozmetik endüstrisi olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahip tıbbi bir bitkidir. Yaklaşık yarım metre uzunluğa kadar büyüyebilen bu faydalı bitki neredeyse dünyanın her yerinde yetişebilir. Ana vatanı Güney Amerika olan anason, eski çağlarda, bademcik iltihabı tedavisi ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırdı. Günümüzde tohumu, bitkisi ve yağının pek çok faydasının olduğu bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. Başta rakı üretimi ve diş macunu yapımı olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır.

Rezene nedir, nasıl kullanılır? Rezenenin faydaları nelerdir?

Anasonun içerdiği vitaminler

Anasonda başta C vitamini olmak üzere, B grubu vitaminlerinin çoğu bulur. İçerdiği başlıca mineraller arasında; Potasyum, Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Demir, Sodyum, Çinko, Bakır, Manganez ve Selenyum bulunur.

Anason ne işe yarar?

Bu şifalı bitki, eski çağlardan beri nefes almaya yardımcı olduğu, ağrı ve acıları hafiflettiği ve idrar söktürdüğü için yaygın olarak kullanılmıştır. Öte yandan epilepsi nöbetlerinin hafif atlatılmasına, uyku problemlerinin düzene girmesine ve diş yüzeyinin daha parlak-beyaz görünmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Anason tohumu pek çok şekilde tüketilebilir

Cilt rahatsızlıklarında (bitlenme, uyuz ve sedef hastalığında) tedavi amaçlı, gıdalarda lezzet-aroma, sabun-krem ve parfümlerde koku verici olarak kullanılır. Bunlar dışında alkol (Türk rakısı-Yunan Uzosu) ve likörlerde de kullanılmaktadır.

Anasonun faydaları nelerdir

Sindirim sistemine etkileri

Sindirim problemlerinin tedavisinde yaygın kullanılabilen bir bitkidir. Kusma, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, gaz sorunu, dispepsi, şişkinlik ve gastrit problemi olan kişilerde rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur. Sindirim problemleri için; 10 gr anasonu ve 10 gr papatyayı 1 bardak suyla kaynatın. Her gün bir çay bardağı kadar içilebilir. Bağırsak kurtlarını dökmek için aç karnına, incir ile birlikte yenir. Ayrıca, iştah açıcı özelliği de bulunmaktadır.

Anason ve hazımsızlık

Bağırsakta oluşan gaza ve hazımsızlığa iyi gelir. Hazımsızlık için; 5 gr. anasonu ve 5 gr. bademi karıştırıp dövün. Bir bardak suyun içine ekleyerek için.

Anason ve bulantı

Mide bulantısını önlemek için; 1 bardak suya, 1 çorba kaşığı nane, 1 çorba kaşığı anason ve yarım limon suyu eklenerek yemeklerden önce içilebilir.

Hazımsızlık (dispepsi) neden olur? Ne iyi gelir? Doğal tedaviler

Anason ve kabızlık

Kabızlık bağırsakların gerektiği gibi çalışmadığı zaman ortaya çıkan bir sindirim problemidir. Anasonun yağını ya da çayını tüketmek bağırsakları rahatlatıp kabızlık sorununun giderilmesine yardımcı olacaktır.

Anason ve ishal

İshali kesmek için; 5 gr anasonu ve 5 gr nar kabuğunu bir bardak suda kaynatın ve yemeklerden önce bir çay bardağı için.

Anasonun afrodizyak etkisi

Ezilmiş tohumlarını bir bardak su da kaynatılıp tüketilmesi, kişinin cinsel dürtüsünü artırabilir.

Anason ve balgam

Balgam söktürücü özelliğe sahip olan anason çayının buharı solunduğunda ciğerleri rahatlatır ve sorunun giderilmesine yardımcı olur.

Anason ve öksürük

Anasonun soğuk algınlığı başlangıçlarında ve hastalık devam ederken çayı içilirse, hastalığın süresini kısaltır. Vücudun ısısını arttırır, öksürüğü keser.

Öksürük neden olur, nasıl geçer? Öksürüğe iyi gelen tedaviler

Anason ve uykusuzluk

Uyku getirici etkisi sayesinde uyku problemi yaşayan kişilerin rahat uyumalarına yardımcı olur. Uyumadan önce bir fincan suya birkaç damla yağı eklenerek tüketilebilir. Anasonun uyku getirici etkisinden bebekler de faydalanabilmektedir.

Anason ve hıçkırık

Kalp, akciğer, göğüs, safra kesesi, karaciğer hastalıkları sebebiyle cerrahi müdahale görmüş hastalarda, ameliyat sonrası hıçkırık sorunu görülebilir. Anasonun çayını tüketmek hıçkırık probleminin giderilmesine yardımcı olacaktır.

Hıçkırık neden olur? Nasıl geçer? Hıçkırığa ne iyi gelir?

Anasonun diğer faydaları

  • Kan basıncını kontrol altında tutarak, kalp üzerinde oluşabilecek baskıyı azaltır.
  • İştahsızlığı ve bulantıyı giderir.
  • Sakinleştirici etkisi sayesinde sinirleri yatıştırır.
  • Solunumu kolaylaştırır. Nefes darlığı ve astım tedavisinde etkilidir.
  • Sinirleri uyuşturduğu için ağrı kesici özelliği vardır. Migren ağrılarını keser.
  • İdrarı artırır.

Astım, bronşit, grip, zatürre ve sinüzit tedavisinde de kullanılmaktadır.

Hazımsızlık (dispepsi) neden olur? Ne iyi gelir? Doğal tedaviler

Anason nasıl kullanılmalı?

Anason, genellikle tohumları kullanılan ve çayı yapılan bir bitkidir. Çayı, nefes darlığı ve öksürüğe iyi gelmektedir. Yemeklerden sonra içilirse gaz sorununa yardımcı olur. Diğer kullanım alan ve talimatları;

  • Et yemeklerine lezzet katar.
  • Tohumları kaynatıdığında elde edilen su cilt bakımında kullanılabilir.
  • Anne sütünü artırmak için; 20 gr susama, 500 gram bal ve 10 gr anason karıştırılır. Macun haline getirilir ve günde üç çorba kaşığı yenir.
  • Ağız kokusu için; 250 gr bal, 5 gr çörekotu, 5 gr karıştırılır. Macun haline getirilen karışım her gün bir çorba kaşığı kadar tüketilir.

Anason çayı nasıl yapılır? Anason çayının faydaları ve zararları nelerdir?

Anasonun bebeklerde kullanımı ve yan etkileri

Bebeklerin gaz atılımını kolaylaştırıp, rahat uyumalarını sağlar. Bunun için; Bir bardak suyun içinde, bir miktar anasonu ekleyin ve 10 dk kadar kaynatın ve ardından soğumaya bırakın. Yeterince uygun bir ısıya ulaştığında bebeğe bu sudan bir iki damla içirebilirsiniz. Anasonun bebeklerde kullanımına ilişkin herhangi bir yan etki tespit edilmemiştir. Ancak fazla miktarda kullanıldığında (günde en fazla 1 çay bardağı kadar alınması gerekir) mide bulantısı ve sersemlik yapabilmektedir. Kullanmadan önce hekiminize danışınız.

Anason yağı

Anasonun yağı nasıl kullanılır?

Anasonun yağı, tohumundan elde edilen ve anasonun tüm özelliklerini taşıyan yağdır. Anasonun yerine kullanılabilir. Salt haliyle içilmez. Bir fincan suya 4-5 damla damlatılıp seyreltilmesi sağlanır. Ardından karıştırılıp içilir. Emziren ve hamile kadınlarda kullanımı uygun değildir. Karaciğer hastalığı ya da bir kanser türü için tedavi görüyorsanız anasonun yağını kullanmadan önce bir doktora danışmalısınız. Yağ cilde uygulanacaksa, öncesinde mutlaka taşıyıcı bir yağ ile inceltilmelidir. Aksi halde alerjik reaksiyon gelişebilir. Ayrıca cildi hassas olanların bu yağı kullanması tavsiye edilmez.

Anason yağı, tansiyonu dengeler ve öksürüğe iyi gelir

Anason yağının faydaları

  • Spazm giderici özelliği sayesinde ayakta veya vücudun herhangi bir yerinde aniden meydana gelen kramplara iyi gelmektedir.
  • İçerisinde bulunan antiseptiklerin, yaraları kuvvetli bir şekilde iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Ancak yara üzerine sürülecekse seyreltilip kullanılmalıdır. Aksi takdirde ters bir etki yaratabilir.
  • Bağırsakların boşaltımındaki etkisi sayesinde vücudu toksinlerden arındırır.
  • Gaz probleminin giderilmesine yardımcı olur.

Yağının iyi geldiği hastalıklar

  • Tansiyonu dengeler.
  • Mide hastalıklarına karşı etkilidir.
  • Bronşit öksürüğünün kesilmesine yardımcı olur.
  • Böbrek taşı veya kum dökenler için bu süreci hızlandırır.
  • Kan dolaşımını artırdığından romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
  • Solunum güçlüğü çeken hastaları rahatlatır.
  • Soğuk algınlığından kaynaklanan rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.

Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?

Anason yağı nasıl elde edilir?

Büyük ölçekli anason yağı üretimi, anasonun kurutulmuş tohumlarının buharla damıtılması ile yapılır. Ancak evde kendi anason yağınızı da üretebilirsiniz.

Malzemeler: Kuru anason tohumu, Taşıyıcı yağ (örneğin badem yağı), Havan ve havaneli, Tülbent ve Cam kap

Yapılışı: Kuru tohumlarını yağını ve kokusunu salana kadar havanda dövün. Ancak ince bir toza dönüşmemesine dikkat edin. Ezilen anasonu neredeyse dolana kadar cam kaba aktarın. Taşıyıcı yağı, anason tamamen altta kalıncaya kadar kaba boşaltın. Kabı kapatın ve güneşin altına koyun. Güneşin ısısı, ezilmiş tohumlardan yağın salınmasına yardımcı olacaktır. Tohumlar ve yağı ayırmak için malzemeyi tülbentten geçirin. Hazırlamış olduğunuz anason yağını serin ve kuru bir yerde saklayın.

Anason çayının faydaları

  • Sinir sistemini yatıştırır,
  • Adet düzensizliğine iyi gelir. Stres nedeniyle aylık periyotta gecikme olması durumunda bitkisel anason çayı kullanılması önerilmektedir.
  • Emziren annelerde sütü artırdığı gözlemlenmiştir.
  • Strese iyi gelir.
  • Migren ataklarında yatıştırıcı özelliğe sahiptir.
  • Uyku düzeni bozukluğu ve uykusuzluğa iyi gelir.
  • Bebeklerde gazın kolay çıkmasını sağlar.
  • Kramp oluşumunu önler.

Çayının demlenmesi

Bir bardak kaynamış su içine bir tatlı kaşığı tohumunu ilave edip 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra, günde 2 ila 3 bardak tüketebilirsiniz. Tohumları havanda ezmeniz, aromasını salmasını kolaylaştıracaktır.

Zerdeçallı-portakallı anason çayı

Malzemeler:

Portakalın faydaları nelerdir? Portakal kabuğu çayı nasıl yapılır?

Hazırlanışı: Kaynayan suya bütün malzemeleri atın ve kısık ateşte demlenmeye bırakın. 10 dakikaya yakın bekledikten sonra süzün ve isteğe bağlı olarak bal ile tatlandırarak tüketin.

Anasonun zararları ve yan etkileri

Her bitki gibi anasonu da tavsiye edilen ölçüde tüketmek gerekir. Etkili bir bitki olan anasonun yüksek dozlarda alımı faydasından çok zarara sebep olabilir. Olası yan etkileri;

  • Hamilelik ve emzirme döneminde anason tüketmenin güvenli olup olmadığı tam olarak bilinmemektedir. Kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
  • Çocuklarda az miktarda ağızdan alındığında çoğunlukla güvenlidir. Ancak cilt uygulamalarında yan etki görülebilir.
  • Anasona benzer (kuşkonmaz, kimyon, kereviz, kişniş, dereotu ve rezene) diğer bitkilere alerjisi olan bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Anasonun takviyeleri, bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Östrojen veya doğum kontrol hapları da dahil olmak üzere herhangi bir hormon tedavisi görüyorsanız kullanmayın. Anason, östrojen hormonunun etkisini taklit edebilir ve hormona dayalı tedavilerin etkinliğini azaltabilir. Ayrıca, belirli kanser türlerini tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan tamoksifenin etkinliğini de azaltabilir.
  • Ayrıca yine östrojen benzeri potansiyel etkileri nedeniyle; meme kanseri, uterin kanseri, yumurtalık kanseri, endometriozis veya uterin fibroidleri gibi hormona duyarlı bir durumunuz varsa anasondan uzak durun. Bknz:>>> Pimpinella anisum

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

3 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Mehmet
Mehmet
4 yıl önce

Ben tuketiyorum çok çok faydalı herkese tavsiye ederim

Ahmet
Ahmet
4 yıl önce
Cevaben  Mehmet

Ne gibi faydalarını görüyorsunuz?

Senay
Senay
2 yıl önce
Cevaben  Ahmet

Uykum duzene soktu, sinir hastasi beni pamuk gibi yapti sinirlenmiyorum eskisi ibi

Araç çubuğuna atla