Bergamotun faydaları nelerdir? Bergamot yağı ve çayı neye iyi gelir?

31 Mart 2019   |    1 Nisan 2021    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Bergamot, çok sayıda antioksidan içeren hoş kokulu narenciye grubu bir meyvedir. Pek çok vitamin ve mineral türü içeren bu şifalı meyve iltihap önleyici özelliğe sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalp damar hastalıklarına iyi gelir ve kötü kolesterolü (LDL) düşürür. Bergamotun kabuklarından sağlanan esansiyel yağı anti-mikrobiyaldir, aromaterapi uygulamalarında antidepresan olarak kullanılır. Bergamot yağı ayrıca, sinir sistemini rahatlatır ve ağrı giderici olarak kullanılabilir. Bergamot çayı, balgam söktürücüdür, sindirim sistemine iyi gelir, hazımsızlık giderir, yorgunluğu alır. Bergamot suyu yaşlanmayı geciktirir, diyabet, kemik kaybı ve kansere karşı koruyucudur. Kabukları acı olduğu için reçel olarak tüketilebilir.

Bergamot nedir?

Bergamot, acı portakal ve limonun melezlenmesi sonucu meydana gelir, bilimsel adı Citrus bergamia’dır. Çok sayıda yağ asidi, çinko, magnezyum, demir, bakır, selenyum, potasyum, fosfor, manganez, kalsiyum mineralleri ile А vitamini, Е vitamini, С vitamini ve B vitamini çok az kalori içerir. Tropikal bir bitki olmasına rağmen ağırlıklı olarak Avrupa’da üretilmektedir. Bergamot, kışın çiçek açan hoş kokulu ve ekşi acı tadı olan bir meyvedir. Yağı parfüm, kozmetik, yiyecek ve şekerleme endüstrilerinde kullanılmaktadır. Bergamotun yaprakları ve kabuğu pek çok çaya aroma vermek için kullanılır.

Bergamotun faydaları nelerdir?

Bergamot suyunun faydaları

Bergamot meyvesinin suyu bir antioksidan çeşidi olan flavonlar bakımından zengindir. İltihap giderici, yaşlanmayı geciktirici etkiler gösterir, bağışıklığı artırır. Doğal bir mikrop öldürücüdür, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi amacıyla Amerikan Kızılderilileri tarafından geleneksel olarak tüketilmektedir.

Karanfil yağı neye iyi gelir? Karanfilin faydaları nelerdir?

Bergamotun suyunun acılığı sağlığa faydalı flavonoidlerden kaynaklanır. Hesperidin flavonoidi kan basıncı üzerine etki ederek hipertansiyona iyi gelir ve damar sertliğine karşı faydalıdır. Naringen flavonoidiyle birlikte hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) ve kolesterol sorununa düzenli ve uzun vadeli tüketimiyle etki edebileceği gözlenmiştir.

Bergamot yağının faydaları

Bergamotun yağı soğuk presleme yöntemiyle çıkarılan bergamot ağacının esansiyel yağıdır. Acı aromatik bir tada ve yeşilimsi kahverengimsi sarı bir renge sahiptir. Hoş kokusu ve faydalı aromasından ötürü aromaterapide, enfeksiyonla mücadelede, bağışıklık sistemini güçlendirmede faydalıdır. Çay veya yemeklere eklendiğinde mide ve sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir.

Masaj yağı olarak kullanıldığında gerginliği alır. Cilt ve vücut bakımında 2 ila 5 damla yağ iltihap ve yaraların giderilmesi için kullanılır. Oda spreyi olarak kullanılmaya uygundur. Faydaları şunlardır:

  • Bergamot yağı ve depresyon

Bergamotun yağında bulunan flavonoidler doğal bir antidepresan ve uyarıcıdır. Kan dolaşım hızını artırarak kaygıyı ve stresi alır. Nörolojik ve zihinsel durumda iyileşme sağlayabilir. Uyumayı kolaylaştırır. Dopamin ve serotonin hormonlarını uyararak rahatlamaya yol açabilir. Bu yağdan birkaç damlayı sıcak bir bardak suyun içine koyarak çıkan buharı tenefüs edebilir ve yatıştırıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.

Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi

  • Kan şekerini düşürür

Bergamotun esansiyel yağı hormonal salgıların uyarılmasına yardımcı olarak uygun metabolik hızların korunmasına yardımcı olur. Bu uyarıcı etki sindirim suları, safra ve insülin salgılanmasını arttırır. Böylece besin maddelerinin uygun şekilde emilmesine, şekerin özümsenmesine sonucunda kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.

  • Enfeksiyonları önler

Mikrop, virüs ve mantarların büyümesini önleme yeteneğine sahiptir. Banyo suyunda düzenli kullanılırsa vücudu koruyucu etki gösterir. Kolon, bağırsaklar, idrar yolları ve böbreklerdeki enfeksiyonları tedavi eder. Grip, sıtma ve tifo gibi ateşe neden olan enfeksiyonlarla savaşır.

Portakalın faydaları nelerdir? Portakal kabuğu çayı nasıl yapılır?

Ateş düşürücüdür: Metabolik sistemi ve salgı bezlerini uyararak terlemeye yol açar ve vücudun toksin atımına katkı sağlar.

Ağrı gidericidir: Sinirlerin ağrıya duyarlılığını azaltan belirli hormonların salgılanmasını uyarır. Bu nedenle, baş ağrıları, burkulmalar, kas ağrıları veya yüksek doz analjezik kullanımı gerektiren durumlarda faydalıdır.

  • Sindirim sistemine faydalıdır

Sindirim asitlerinin, enzimlerin ve safranın salgılarını aktive ederek sindirim sürecini hızlandırır ve bağırsaklardaki gerginliği azaltarak hareketlerini düzenli hale getirir. Mide ve bağırsak komplikasyonlarını önleyebilir ve besin zehirlenmesi riskini azaltır.

  • Bergamot yağı, vitiligo ve cilt bakımı

Bergamot yağında bulunan sicatrizant cilt üzerindeki yara izlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Ciltteki pigmentlerin ve melanin dağılımını homojen hale getirerek lekelerin solmasına ve cildi genç tutmaya yardımcı olur. Egzamayı iyileştirebilir. Mantar enfeksiyonu, vitiligo (pigment kaybı) ve sedef hastalığını önlemek için topikal olarak kullanılır.

Vitiligo (ala hastalığı) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

  • Kötü kokuları önler

Bergamot esansiyel yağı ideal bir deodoranttır. Aromasının dezenfektan özellikleri vücutta mikropların büyümesini durdurur. Bit ve parazite karşı temizleme ilacı olarak kullanılabilir.

  • Mikropları öldürür

Bergamot esansiyel yağı özellikle çocuklarda bağırsak kurtlarının yok edilmesi, enfekte olmuş dişler ve ağız sağlığı için gargara olarak kullanılabilir.

  • İyileşmeyi hızlandırır

Bergamot yağının dezenfektan ve antibiyotik özellikleri derideki çatlakları, ülserleri, kaşıntıyı iyileştirmede ve tetanoza karşı kullanılabilir. Sinir ve kasları gevşettiğinden kramp ve kasılmalara iyi gelir.

  • Solunum sistemine iyi gelir

Öksürük, soğuk algınlığı ve solunum sorunlarını gidermek için kullanılabilir. Balgam söktürücüdür. Bronşit ve astıma karşı faydalı olabilir.

  • Saç bakımında kullanılabilir

Tahriş olmuş saç derisine yatıştırıcı olarak uygulanabilir. Bunun için şampuana birkaç damla bergamot yağı damlatmak yeterlidir. Bir iki damla bergamot yağı bir yemek kaşığı taşıyıcı yağ ile karıştırılıp saç derisine yedirilebilir.

Bergamot yağı nasıl kullanılır?

Bergamot esansiyel yağı doğrudan cilt üzerine uygulanmamalıdır. Hindistan cevizi yağı veya mineral yağ gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırılarak vücut losyonu ve mesaj yapmak için kullanılabilir.

Bergamot çayının faydaları

Earl grey çayı olarak bilinen bergamot çayı genellikle siyah çay ve bergamot özünün birleşiminden yapılır. Kafeinli ve kafeinsiz çeşidi vardır. Bergamot esansiyel yağı Earl grey’e portakal çiçeği benzeri aromasını ve potansiyel faydalarını verir. Yeşil çay veya rooibos çayı, yabani bergamot veya diğer çay yaprakları kullanılarak da üretilebilir.

Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?

  • Enerji verir.
  • Depresyon, kaygı ve strese iyi gelir.
  • Soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma sağlar.
  • Kilo vermeye destek olur. Vücuttaki su miktarını korur.
  • Bağışıklık ve sindirim sistemini güçlendirir.
  • Kolesterol düşürücüdür. Statin ilaçlara alternatiftir.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Kansere koruma sağlayabilir.
  • Serbest radikallerle mücadele eder. Erken yaşlanmayı önler.
  • Cilt sağlığına iyi gelir.

Bergamot çayı tarifleri

  • Bir adet bergamot birkaç kez demlenmek için yeterlidir. Bergamot meyvesi yıkanıp temizlendikten sonra bir bıçak ile ince ince dilimlenir ve çıkan çekirdekler ayıklanır. Dilimlenen bergamotlar kaynar suya atılarak yaklaşık 20 dakika demlenir. Deme evde bulunan çaylardan ekleme yapılarak tüketilebilir.
  • Bir aktardan bergamotun kurutulmuş yaprakları, kabukları veya tohumu alınır. Tohumu veya yaprağı kullanılacaksa 2, kabuğu kullanılacaksa 1 çay kaşığı kadar bergamot kaynayan yarım litre suya eklenir. Yaklaşık 10 dakika demlenir ve süzüldükten sonra bal veya limonla tatlandırılarak içilir.

Demleme süresi ne kadar uzun tutulursa çayın aroması o denli baskın olacaktır. Eğer az aromalı bir çay istiyorsanız 4-5 dakika demlemeniz yeterlidir.

Bergamot reçeli yapımı

Malzemeler:

  • 1 kilo bergamot kabuğu
  • 1,5 kilo şeker
  • 1yemek kaşık limon suyu
  • Su

Yapılışı:

  • Bergamot yıkandıktan sonra kabuğunu rendeleyin ve bir havlu üstünde kurumaya bırakın, kalan kabukları küp halinde kesin.
  • Kabukları tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip 5 dk kadar kaynatın. Bu suyu süzüp tekrar su ekleyin ve 12 saat bekletin. Bu işlemi acısı yok olana dek 2 gün boyunca 4 kere su değişimi yaparak kaynatın.
  • Bir tencereye su, limon suyu ve şeker katıp kıvam alana dek kaynatın ve ardından kabukları şerbetin içerisine atıp 5 dakika kadar daha kaynatın ve 1 gece bu şerbetin içinde bekletin.
  • Ertesi gün 5 dk daha kaynatın ve ayırdığınız bergamot suyunu ekleyip 3-4 dk daha kaynatın.
  • Sıcakken kavanozlara doldurup soğumaya bırakın, serin yerde saklayın.

Nanenin faydaları nelerdir? Nane limon çayı neye iyi gelir, nasıl yapılır?

Bergamotun zararları ve yan etkileri

  • Bergamot yağı cilt için topikal kullanımda güvensizdir. Cildi güneş ışınlarına karşı hassaslaştırır ve cilt kanseri riskini yükseltir. Mutlaka bir taşıyıcı yağ ile ve mümkünse kış aylarında uygulanmalıdır.
  • Esansiyel yağlar alerjik dermatite yol açabilir.
  • Bergamot yağındaki bergapten yutulduğunda zararlıdır. Bir antibiyotik olan siprofloksasin gibi bazı ilaçlar güneş ışığına karşı hassasiyeti artırarak bergamot yağının etkisini arttırır.
  • Bergamot çayının yoğun tüketimi adet düzensizliği, baş ağrısı, uykusuzluk, aritmi ve ishale sebep olabilir.
  • Bergamot yağı eğer ilaç kullanımı varsa kullanmadan önce bir doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Referanslar: 1- Bergamot, 2- Citrus bergamia essential oil, 3- Bergamot Reduces Plasma Lipids

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla