Prof. Dr. Çakmur: Egzersiz ve hareket Parkinson hastalığını yavaşlatıyor

Yazan Hatice Pala Kaya
13 Nisan 2019   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Parkinson, Sağlık Gündemi Print

Parkinson hastalığının tipik olarak orta ve ileri yaşlarda ortaya çıktığını belirten Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, “Türkiye genelinde 150 bin kadar Parkinson hastası olduğu tahmin edilse de bu hastaların hepsi tedavi görmüyor. Şu anda reçete alan veya saptanabilen ortalama 60 bin hasta var. Önemli olan erken teşhis ve doktor kontrolü ile hastalığın teşhis edilmesidir. Parkinson hastalığının yaşlı hastalığı algısı toplumda yaygın olduğu için genç hastalar hekime başvurmuyorlar. Oysaki akraba evlilikleri sebebiyle genç yaşlarda da kalıtsal Parkinson görülebiliyor” diye konuştu.

Dernek tarafından düzenlenen 13. Ulusal Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Kongresi Antalya’da yapıldı. Kongre kapsamında 11 Nisan Dünya Parkinson Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapan Prof. Dr. Raif Çakmur, hastalıkla ilgili bilgi verdi. Kongre kapsamında Parkinson hastalarına hareketin önemini vurgulamak için Tai Chi etkinliği de düzenlendi.

Egzersiz Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor

Prof. Dr. Raif Çakmur, kongre kapsamında hastalara “harekete geç” çağrısı yaptıklarını vurgulayarak, “Harekete geç dememizin bir sebebi de Parkinson hareket yetinizi etkiler, sizi yavaşlatır. Egzersiz, motor semptomları geciktirerek ve azaltarak, size yardımcı olabilir. Bu da günlük aktivitelerinizi kolaylaştırabilir” bilgisini verdi.

Parkinson hastalığı neden olur? Belirtileri, teşhisi ve evreleri

Prof. Dr. Çakmur, Parkinson’lu insanlarda dopaminin seviyesi tükendiği için hareketin otomatik olamadığını ve verilen bir işlemi başlatmak veya yerine getirmek için bilinçli bir çaba gerektiğini vurgulayarak, “Dansın ritmik ve tekrarlayan hareketleri, hareket için bir model sunarak yavaşlama, donma gibi motor semptomlara yardımcı olabilir, hareket etmeden önce nasıl hareket edeceğiniz hakkında bilinçli düşünmek, zihnin, hareketi başlatıp tamamlamasına yardımcı olabilir. Zamanla ve uygulama yapmakla bu daha kolay hale gelir ve bu nedenle, kalabalık bir caddede istikrarlı bir şekilde ayakta durmak gibi günlük etkinliklerde çok yardımcı olabilecek kendine güven oluşur” diye konuştu.

Parkinson hastalığında ilaç tedavisi

Parkinson hastalığının 200 yıldır tanımlanmış olduğunu, son 50-60 yıl içinde ise tedavide önemli gelişmeler sağlandığını bildiren Prof. Dr. Raif Çakmur, 60’lı yıllarda bulunan etken maddenin tedavide büyük ilerleme sağladığını vurguladı.

“50 yıldan beridir Parkinson hastalığı ilaç tedavisi ile başarılı sonuçlar elde edilebilen ilk nörodejeneratif hastalık olma özelliğini taşımaya devam etmiştir” diyen Prof. Dr. Raif Çakmur, şunları kaydetti: “Diğer taraftan, Parkinson hastalığının patofizyolojisine yönelik bilgilerimiz son 30-40 yılda hızla artmış, özellikle son 20 yılda Parkinson hastalığının genetiği, hücresel düzeydeki süreçleri ve hücre ölüm mekanizmaları büyük oranda anlaşılmıştır. Bu bilgi birikiminin tedavi arayışına yansıması yeni ve hastalığı yavaşlatıcı/önleyici tedavi araştırmalarının artması şeklinde olmuştur.

Parkinson hastalığı neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Son yıllarda özellikle hastalığın erken dönemindeki motor-olmayan belirtilerin mümkün olduğunca erken belirlenerek hastalığın ilerlemesini durdurmanın yolları araştırılmaktadır. Aslında ulaştığımız bu noktada ve Parkinson hastalığının 200. Yıl dönümünde en büyük beklentimiz hastalığın ilerlemesini durduracak tedaviler geliştirilmesidir.”

Parkinson yavaş ilerleyen bir hastalık

Parkinsonun sinsi başladığını ve yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çakmur, bu nedenle erken teşhisin büyük önem taşıdığını bildirdi. Belirtiler konusundaki bilincin erken teşhisteki önemine işaret eden Prof. Dr. Çakmur şu uyarılarda bulundu:
“Parkinson hastalığının erken belirtileri enterik sinir sistemi, alt beyin sapı ve koku yollarında ortaya çıkmaktadır. Koku duyusu kaybı veya azalması, uyku bozuklukları ve kabızlık, sonraki aşamada ise titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi motor belirtiler görülmektedir. Hastalık genellikle motor semptomlarla tanı almaktadır.

Bazen erken bulgular çok silik olabilir, öyle ki aylarca fark edilmeyebilir. Söz konusu belirtilerin ortaya çıkmasında belli bir sıra olmadığı gibi her hastada belirtiler aynı olmaz. Hastalığın başlangıcında vücudun tek tarafında olmak üzere kol veya bacakta ortaya çıkan belirtiler, zaman içinde iki yanlı tutulmaya yol açar.”

Parkinson tedavide cerrahi yöntem

Parkinson tedavisinde ilaç kullanımı yanında cerrahi alternatifin de bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çakmur,  “Ameliyat kararı için önce Parkinson hastalığı tedavisinde deneyimli bir nöroloji uzmanı tarafından doğru tanı konulduğundan ve en uygun ilaç tedavisinin uygulandığından emin olunmalıdır. Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan hiç bir cerrahi yöntem hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz. Hastaların hemen hepsi ameliyattan sonra da Parkinson hastalığı için ilaçları kullanmaya devam ederler” dedi.

Prof. Dr. Çakmur, hastalığın kesin tedavisi olmamasına karşılık, ilaçlarla belirtilerin büyük ölçüde giderildiğini, hastanın yaşamını aktif ve üretken bir şekilde sürdürmesinin sağlanabildiğini, erken teşhis ve düzenli tedaviyle uzun yıllar mutlu bir yaşamın verilebildiğini kaydetti.

En önemli Parkinson belirtileri

  • Titreme
  • Hareketlerde yavaşlama
  • Bir veya daha fazla uzuvda (kol veya bacak) kasılma
  • Yürürken kolları sallamama
  • Konuşurken mimikler ve jestler gibi hareketlerin kaybı
  • Yavaş, ufak adımlı veya ayak sürüyerek yürüme
  • Vücut duruşunun öne eğik şekil alması
  • Yumuşak ve alçak sesle, monoton konuşma
  • El yazısında küçülme, okunaksız olması
  • Ağızdan salya sızması, yutkunma güçlüğü
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Ruh hali değişiklikleri, ruhsal çöküntü hali (depresyon), nedensiz sıkıntılar
  • Kabızlık, aşırı terleme, tansiyon düşmesi
  • Ağrı, kas spazmları

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla