Prof. Dr. Altuntaş: Türkiye, kök hücre naklinde Avrupa’da ilk 5 ülke içinde

Yazan Hatice Pala Kaya
16 Ekim 2019   |    27 Ekim 2019    |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1000. kök hücre naklini gerçekleştirdi. Türkiye’de son yıllarda kemik iliği naklinin hem nitelik hem de sayısal bakımdan ciddi bir ivme kazandığını söyleyen Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, kök hücre nakli alanında Türkiye’nin Avrupa’da ilk 5 ülke içinde yer aldığını, ekonomik olarak gelişmiş batı ülkelerindeki oran olan milyon nüfus başına 60 nakil oranına ulaşıldığını kaydetti.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kök Hücre Nakil Merkezi tarafından 1000’ci hastaya kök hücre nakli yapılması nedeniyle bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Serkan Topaloğlu, Sağlık Bakan Yardımcısı Muhammet Güven, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Etlik Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Erkan Çiçek, kanseri yenen ve tedavisi devam eden hastalar ile yakınları katıldı.

“1000. Kök Hücre Nakli” etkinliğinin açılışında konuşan Prof. Dr. Altuntaş, 2009 yılından itibaren faaliyet gösterdiklerini belirterek, geçen sürede bu alandaki önemli referans merkezi haline geldiklerini söyledi.

10 yıllık sağ kalım oranlarında gelişmiş ülkelerin oranlarına erişildi

Türkiye’de kemik iliği naklinin ivme kazandığını ve 10 yıllık sağ kalım oranlarının, gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaştığını belirten Prof. Dr. Altuntaş, şunları söyledi:

“2019 yılı itibarı ile ülkemizde 5000 civarı nakiller yapılmaktadır. Son 20 yılda nakil merkezi sayısı 8 kat, nakil sayısı ise 16 kat artmıştır. Günümüzde 90’ının üzerinde nakil merkezi ve uluslararası akredite merkezlerimiz mevcuttur. Kök hücre nakli alanında ülkemiz Avrupa’da ilk 5 ülke içinde yer almaktadır. Ekonomik olarak gelişmiş batı ülkelerindeki oran olan milyon nüfus başına 60 nakil oranına ulaşılmıştır. Ekonomik olarak kendi ligimizin açık ara lideriyiz. Bunda Sağlık Bakanlığı ve SGK teşvik edici yaklaşımları etkili olmuştur.”

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kök Hücre Nakil Merkezinin Türkiye’nin en büyük merkezlerinden birisi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Altuntaş, merkezde yılda 100’ün üzerinde otolog, allojenik, akraba dışı, kordon ve haploidentik kök hücre nakilleri yapıldığını ve transplant ile ilişkili mortalite ve yaşam kalite sonuçlarının uluslar arası, saygın akredite merkezleri ile ölçülebilecek düzeyde olduğunu vurguladı.

Akademik kapsamlı kanser merkezi “yönetim” felsefesi uygulanıyor

Prof. Dr. Altuntaş, “akademik kapsamlı bir kanser merkezi” olarak hareket ettiklerinin altını çizerek, kök hücre nakli hemşireliği, kemik iliği nakli sonrası rehabilitasyon, psikoonkoloji, klinik eczacılık ve ilaç danışmanlığı, onkolojik sosyal hizmetler, uğraş terapileri, klinik araştırmalar, multidisipliner çalışmalar, iyi klinik uygulamalar, kanser okulu, sürekli eğitim, eğitim hemşireliği, ‘survivorship’ programları, şefkat eli mağazası, şefkat evi kreşi, bir hayalim var uygulamaları yaptıklarını bildirdi.

4 kıtadan 21 ülkeden hasta kabul ediyoruz

Merkezin, sadece Türk değil, 4 kıta, 21 ülkeden hasta kabul ettiğini, hastaların yüzde 10’unun yabancı uyruklu olduğunu anlatan Prof. Dr. Altuntaş, yurt dışına kemik iliği nakli merkezi kurulumu ve nakil yapılması için eğitim ve danışmanlık yaptıklarını da açıkladı.

Bakan Yardımcısı Muhammet Güven: “Nakil merkezlerinin sayısı 10’lardan 90’a kadar çıktı”

Etkinlikte konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Muhammet Güven, dünyada var olan bütün tedavilerin Türkiye’de de yapıldığını, cihaz ve donanım sağlandığını, çok ülkede geri ödeme kapsamında olmayan tedavilerin dahi kapsamda olduğunu vurguladı.

Türkiye’deki kök hücre nakil merkezlerinin 10’lu sayılardan 90’a çıktığını belirterek, “Bugün ülkemizde çok sayıda kapsamlı Onkoloji Merkezi’nde her türlü onkolojik tedavinin ileri düzeyde yapılabildiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Görüldüğü gibi çok kapsamlı kemik iliği ve kök hücre nakillerinin yapılabildiğini müşahede ediyoruz. Gelişmelerle birlikte onkoloji hastalarının da hem yaşam kalitesi artırıyor hem de yaşam süresinin uzadığını söylemek mümkün” dedi. Bakan Yardımcısı Güven, Sağlık Bakanlığı bünyesinde 7’si erişkin, 6’sı çocuk olmak üzere 13 nakil merkezi bulunduğunu da hatırlattı.

Bu alanda ihtiyacın sürdüğünü söyleyen Muhammet Güven, “Bu kapsamda da biz Bakanlık olarak tedbirlerimizi aldık. Hematoloji, pediatrik, onkoloji dâhil olmak üzere kontenjanlarımızda artışa gittik. Bunun meyvesini de bir kaç yıl içerisinde almaya başlayacağız” diye konuştu.

Kanseri yenen hastalara madalya

Yapılan konuşmaların ardından hastalar tedavi ile nakil sürecini anlatırken, kanseri yenen ve tedavisi devam eden hastalara madalya takıldı.

Prof. Dr. Altuntaş’tan Medikal Akademi’ye teşekkür madalyası

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş etkinlikte, kök hücre nakliyle ilgili farkındalığı artırıcı haberlere yer verdiği için Medikal Akademi’ye teşekkür etti ve Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice PALA KAYA’ya madalya takdim etti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla