İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü akreditasyon aldı

22 Ocak 2020   |    8 Şubat 2020    |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nün preklinik araştırmalar için gerekli akreditasyonu (CLP) aldığını açıkladı. Hakkı Gürsöz, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, “Kapsamlı Kanser Klinik Araştırmalar Merkezi” açılış töreninde yaptığı konuşmada, klinik araştırmaların bütün fazlarında Türkiye’nin gelişmesini istediklerini vurguladı.

TİTCK Başkanı Hakkı Gürsöz, Türkiye’nin hasta sayısı bakımından klinik araştırmalara uygun olduğunu, yetişmiş insan gücünün de yeterli olduğunu belirtti. Türkiye’de Faz 2 ve 3 araştırmaların olduğunu, az sayıda olsa da Faz 1 klinik çalışmalar yapıldığını kaydeden Hakkı Gürsöz, eksikliği hissedilen “preklinik” araştırmalar için de bir merkezin akreditasyonunun tamamlandığını bildirerek şunları söyledi: “Çok yakın zamanda İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitümüz CLP onayını, akreditasyonunu alarak, Türkiye’de temel araştırmaların yapılabileceği bir merkez haline gelmiş oluyor.

Biz ne zaman ki global şirketlerle ya da biyobenzer çalışmaları yürüten yerli sermayeli firmalarımızla konuştuğumuzda, ‘Türkiye’de niçin preklinik çalışmalar yapamıyoruz’ dediğimizde, hep bize şu denirdi; ‘Bunu yapacak akredite merkez yok, uluslararası anlamda geçerliliğe haiz merkez yok.’ Artık bu bahane ortadan kalktı. Şimdi preklinik çalışmaların yapılacağı merkezimiz var.”

Türkiye potansiyelinin çok altında klinik araştırma yürütüyor

TİTCK Başkanı Hakkı Gürsöz, Türkiye’nin potansiyelinin çok altında klinik araştırma yürüttüğünü vurguladığı konuşmasında, kurulan altyapılar ile bu potansiyeli değerlendirmek için önemli adımlar atıldığını vurguladı. Gürsöz, “Olmamız gereken yerin çok uzağındayız, bunun için de hep beraber bir şeyler yapmamız lazım diye yıllardır hep söyleyip dururduk. Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, “Kapsamlı Kanser Klinik Araştırmalar Merkezi bunun için atılmış bir somut adımdır.

O açıdan hakikaten önemli. Türkiye nasıl bir potansiyele sahip; bir defa gelişmiş bir sağlık sistemimiz var. Oldukça takdir gören, yurt içinde, yurt dışında beğenilen oturmuş, gelişmiş bir sağlık sistemimiz var. Bütün unsurlarıyla, alt yapısıyla, zengin insan kaynağıyla iyi bir sağlık sistemine sahibiz. Bu çok büyük bir avantaj” diye konuştu.

De. Hakkı Gürsöz, Türkiye’nin hasta sayısı, kronik ya da nadir hasta sayısı, gönüllüler gibi klinik araştırmaların yürütülebilmesi için gerekli nicelikler açısından yeterli bulunduğunu ayrıca araştırmaya yönelik mevzuatın da uluslararası geçerliliği sağlayacak şekilde uyumlu olduğunu belirtti.

Eksik olan unsurların, Faz 1 ve preklinik çalışmalar olduğuna işaret eden TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, bu eksikliklerin da bahsettiği yatırımlarla altyapısının hazırlandığını, özellikle Faz 1 için istenilen seviyede çalışma sayısına henüz ulaşılamadığını bildirdi. Gürsöz, “Preklinik aşamalara geçtiğiniz zaman Türkiye’de çalışma sayısı sıfır, hiç yok.

Faz I çalışma çok az, bir elin parmaklarını geçmiyor. Faz II, Faz III’de iyiyiz ama o da istenilen düzeyde değil. Yani nicelik olarak istenilen seviyeyi yakalayabilmiş değiliz. Her ne kadar nitelik olarak çok iyi olsak da… İşte bu merkezimiz o Faz I ihtiyacını yani bu Onkoloji Hastanemiz bünyesinde açılan Faz I merkezi ile bu ihtiyacı karşılamış olduk” dedi.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi iki tane Faz 1 araştırması için başvurdu

Hakkı Gürsöz, sayı bakımından az bulduğunu ifade ettiği Faz 1 araştırmaları için 2019’da
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Faz 1 Kanser Klinik Araştırma Merkezi’nin iki araştırma için başvurmasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, “Geçen yıl bize Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma Hastanelerimiz Bünyesinde yürütülmek üzere iki tane Faz I çalışma başvurusu geldi. Bu iki başvuru da buradan geldi.

Geçtiğimiz yıl daha henüz yeni açılmasına, yeni kurulmuş bir merkez olmasına rağmen, iki çalışmayı yürüterek bizi hakikaten oldukça mutlu ettiler, gururlandırdılar. Ben inanıyorum ki, 2020 yılında da ve sonraki yıllarda da bu sayı artarak devam edecek” diye konuştu.

Kanser Klinik Araştırmalar Merkezi koordinasyon görevi üstlenecek

Preklinik ve Faz 1 araştırmalarında ihtiyaç duyulan mekanizmalardan birinin de bütün araştırma süreçlerinin koordine edilmesi olduğuna dikkat çeken TİTCK Başkanı Gürsöz, kurulan Ankara Onkoloji Hastanesi Kapsamlı Kanser Klinik Araştırmalar Merkezi’nin bu fonksiyonu da yerine getireceğini anlatarak, “İki eksikliğimizi dile getirdim. Temel araştırmalarda ve Faz 1 çalışma sayısında eksikliğimiz vardı dedim.

Bir önemli eksiğimiz daha vardı, o da bu çalışmaları koordine edecek merkezler. İşte bu merkez, çalışma yürütmek isteyenlerin başvuracağı bir yer. Uçtan uca, tüm süreçlerde araştırma yapmak isteyenleri yönlendirecek, bütün süreci koordine edecek ve daha önemlisi hem iyi bir koordinasyon sağlayacak, hem de hızlı bir şekilde başvuruyu cevaplandıracak ve çalışmayı yürütüp, sonuca bağlayacak. Yeni açacak olduğumuz bu merkez ve bu merkezimizde çalışan arkadaşlarımız sayesinde koordinasyon ihtiyacını da önemli ölçüde karşılamış olacağız” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla