5 bin COVID-19 hastasını kapsayan araştırma: Kan plazma tedavisi güvenli ve etkili mi?

Yazan Hüseyin Kandemir
24 Mayıs 2020  |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Koronavirüse karşı plazma tedavisi ile ilgili ABD’de Mayo Clinic tarafından yapılan ve 5 bin hastayı kapsayan çalışmanın ilk bulgularına göre, bu yöntem hem güvenli hem de etkili bir seçenek olabilir. Koronavirüs enfeksiyonu geçirip iyileşen hastalardan antikor açısından uygun kan plazması alarak bunu ağır COVID-19 hastalarına aktarmak, şeklinde tarif edilen kan plazma tedavisi ağır hastalar için etkili bir tedavi seçeneği haline gelebilir. Geçen hafta MedRxiv tıp dergisinde yayımlanan çalışmanın erken sonuçları oldukça ümit verici olarak değerlendiriliyor.

Covid-19 başladığından bu yana geçen altı ayda, dünyanın her yanındaki bilim insanları tedavide iyileşen hastaların antikorlarından yararlanmaya çalıştılar. Bu yöntem özellikle ileri evre Covid-19 hastalarına uygulandı. Geçen süre içinde kan plazma tedavisinin etkinliği ve güvenliği ile ilgili giderek daha fazla veri oluştu. Geçen hafta MedRxiv’te yayımlanan araştırma ile birlikte bu yönteme güven biraz daha artmış olacak.

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

Mayo Clinic’ten Prof. Dr. Michael Joyner ve arkadaşları tarafından halen yürütülmekte olan çalışma tamamlandığında kan plazma tedavisinin kullanımı konusunda daha kesin verilere sahip olacağız. Çalışmanın yazarları plazma tedavisinin Covid-19 hastalarının iyileşmesini hızlandıracağını ve hayatta kalma şansını arttıracağını belirtiyorlar.

Kan plazma tedavisinin özellikle sağlık çalışanları için faydalı olabileceğini belirten araştırmacılar, bu yöntemin en azından ‘pasif bağışıklık’ olarak bilinen geçici aşı benzeri bir koruma sağlayabileceğini vurguluyorlar.

Covid-19 karşı yürütülen aşı çalışmaları pek çok merkezde sürüyor ancak aşının 2021’den önce kullanıma gireceği beklenmiyor. Bu nedenle sayıları giderek artan iyileşmiş korona hastalarının plazmaları önemli hale geliyor. Bugün itibariyle 5 milyondan fazla insan koronavirüs ile enfekte durumda ve toplam iyileşen hasta sayısı 2.5 milyona civarında.

Koronavirüs (COVID19) enfeksiyonu tanısı alan hastalara müdahale ve tedavi yöntemleri

Bu yöntemin daha fazla araştırma ile güvenli ve etkili olduğunu kanıtlarsa, koronavirüs tedavisi gören hastalar için yeni bir seçenek olabilir. Sonuçların çok olumlu olduğunu açıklayan çalışmanın baş yazarı Prof. Dr. Joyner, “Ancak henüz oyunu değiştirecek güçte ve kesinlikte değil. Bu bulgular plazma tedavisinin güvenli olduğunu kanıtlamanın ilk adımı ve etkinlik denemeleri için zemin hazırlıyor. Yine de ilk bulgular bizi umutlandırıyor” diyor.

Sadece ABD’de bugüne kadar, 11 binden fazla kişide Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) özel izni ile deneysel plazma uygulanmış durumda.

Buna güre kan plazma tedavisi uygulanan hastaların ilk dört saat içinde, sadece %1’den daha azı, akciğerlerde sıvı birikmesi veya ciddi bir alerjik reaksiyon gibi olumsuz durum yaşadı.

Araştırmanın en önemli kısıtlılığı ise kontrol grubunun olmaması olarak görülüyor.  Çalışmaya dahil edilen hastaların önemli bir kısmının kritik durumdaki ağır hastalar olduğunu açıklayan Prof. Dr. Joyner, daha iyi durumdaki hastaların plazma tedavisini daha iyi tolere ettiğini ve fayda gördüğünü söylüyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla