ARTED Başkanı Öztürk: Tıbbi cihaz sektörünün 16 milyar TL alacağı var

Yazan Hatice Pala Kaya
11 Temmuz 2020   |    13 Temmuz 2020    |   Kategori: Sektör Print

Tıbbi cihaz üreticileri, 4 yıla varan sürelerdir ödenmeyen ve toplamda 16 milyar TL’ye ulaşan alacaklarının ödenmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilave indirim (iskonto) istemesi sektörde tepkiyle karşılandı. Yerli üreticilerin açıklama yapmasının ardından, Türkiye’de faaliyette bulunan küresel şirketlerin üye olduğu Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED) Başkanı Ayhan Öztürk, bir basın toplantısı düzenleyerek iskonto isteğine itiraz ettiklerini açıkladı.

Uzun süredir ödeme yapılmıyor, masrafsız finansman anlamına geliyor

Online basın toplantısı düzenleyen ARTED Başkanı Ayhan Öztürk, geçmişte biriken alacakların tahsili sırasında indirim talebini karşıladıklarını hatırlattı. Kamu tıbbi cihaz ödemelerinin “belirsiz vadeli” haline geldiğini, bunun da sektöre ilave maliyetler yüklediğine işaret eden Ayhan Öztürk, bedeli çok geç ödenecek şekilde ürün tedarik etmenin, kamuya sıfır maliyetli finansman sağlamak anlamına geldiğini söyledi.

2 yıl önce yaşanan kur sıçraması, güncellenmeyen SUT fiyatları ile birlikte firmaların zarar yazdığını dile getiren Öztürk, “Üye firmalarımız, son iki yılda 100 milyonlarca dolar sermaye artırmak durumunda kaldılar. Türkiye’deki operasyonlarını sürdürmek için. Artık bu Türkiye’ye açılmış son kredidir. Bunun bir an önce fark edilmesi ve Türkiye’nin gerçekten yatırım ortamını iyileştirmek istiyorsa önce ticaret ortamını iyileştirmesi lazım. Ticaret ortamı iyileşmeden yatırım ortamında gelişme sağlamamız mümkün değil” dedi.

Tıbbi cihaz sektörü sıkıntılarla boğuşuyor ve kaliteli cihazlara erişim giderek zorlaşıyor!

Yabancı firmaların gelir yazılan bu satışlar üzerinden vergi ödediğini, halka açık olanların borsalara sundukları verilerde görüldüğünü belirterek, mali tablolara yazılmış ve ilan edilmiş gelirler üzerinden ilave bir indirim yapmanın firmaları zorladığı kaydedildi.

Türkiye’de faaliyet yürütmenin maliyeti düşük değil

Türkiye’de ilaç ve tıbbi cihaz regülasyonlarının küresel ölçekte olduğu, uyum için yüksek maliyetli yönetim uygulandığını belirten Ayhan Öztürk, buna karşılık ödeme sisteminin az gelişmiş ülkelerde dahi görülmeyecek bir hal aldığını belirtti. Ayhan, “Diğer tarafta fiyatlama… Tıbbi cihazda maalesef ihmal edilen, SUT gibi artık çoktan ölmüş bir cenazeyi gömemedik, artık koktu, kokuştu. Bu son 2 yıl önce patlayan dövizle beraber güncelliğini ve referans olma özelliğini yitirdi” diye konuştu.

Elimiz kolumuz bağlı

Küresel şirketleri Türkiye’ye ikna için uğraştıklarını ancak “Sattığımızın parasını alamıyoruz” diyen merkez yöneticiler karşısında ellerinin-kollarının bağlı kaldığını söyleyen Öztürk, “Türkiye’nin gücü bu alacakları ödemeye yeter. Yapılmak istenen Türkiye’ye yabancı yatırımcı çekmek, yerli ve milli üretim ise bu uygulama ile zarar görüyor” dedi.

Yabancı firmaların Türkiye’yi önemsediklerini hatta bölgesel yönetimlerini Türkiye merkezli hale getirdiklerini belirten Ayhan Öztürk, “Biz ARTED üyeleri olarak Türkiye’nin şansıyız. Çünkü Türkiye’deki yatırım hamlesine destek verebiliyoruz. Alacak konusunun acilen, şarta bağlı olmadan, iskontoya tabi olmadan ödenmesi, tıbbi cihazda sürdürülebilir bir fiyatlama, şeffaf bir rekabet yönetimi sağlanmasıyla beraber, dönüp Merkezlerimize ‘Gelin Türkiye’de bu üretimleri yapabiliriz’ diyebiliriz” ifadesini kullandı.

Covid-19 salgını sonrası çoğu ülkenin tedarik zincirini gözden geçirdiğini, Çin’den çıkacak üretim faaliyetlerini çekme açısından Türkiye’nin alternatif olabileceğini ancak bozulan ticaret ve yatırım ortamının engel teşkil edeceğini vurgulayan ARTED Başkanı, bu fırsat kapısının açık kalması için ivedi düzenlemeler gerektiğini anlattı.

Sağlık turizminde avantaj kaybedilebilir

Küresel şirketlerin yeni teknolojileri sunarken bunları kullanacak hekim ve sağlık personelini eğittiğini hatırlatan ARTED Başkanı Ayhan Öztürk, böylece Türkiye’nin en nitelikli ve yüksek teknolojili sağlık hizmeti sunarak avantaj sağladığını anlattı.

Tıbbi Cihaz sektörü geciken ödemeler nedeniyle hayatta kalmaya çalışıyor

Bu olgunun son dönemde yavaş yavaş kaybolmaya başladığını, Türkiye’deki teknoloji yaşının 7-10 aralığına geldiğini belirten Öztürk, yeni teknolojilere yatırım yapılmaması halinde, Almanya, İsrail, İspanya gibi ülkelerle yapılan rekabetin kaybedileceğini, Türkiye’nin daha düşük gelirli ülkelerden sağlık turisti alabileceğini, yapılacak uygulamaların da basit, daha düşük gelirli uygulamalar haline geleceğini kaydetti.

Tek kriter fiyat olursa kalite düşer

Kamunun maliyetleri kontrol etmek amaçlı olarak alım sistemlerini yenilemesi kapsamında DMO’nun bütün malzemelerin tedarik edildiği tek kanal olması kararının mantığını anladıklarını vurgulayan ARTED Başkanı Ayhan Öztürk, buna karşılık tek kriterin fiyat olması halinde ürün kalitesinin gerileyeceğini vurguladı. Değer bazlı fiyatlama önerdiklerini söyleyen Ayhan Öztürk, alınan ürünün sağlığa sağladığı faydanın baz alındığı sisteme geçilmesi ile yeni teknolojilere geçişin de mümkün olacağını vurgulayarak, “Bizler milyarlarca AR-GE yatırımları yapan firmalarız. Teknolojinin takdir edilmesini, hekimlerin kullanabilmesini istiyoruz. Bunun için değer bazlı fiyatlamaya geçilmeli” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla