Imperial College: Koronavirüs bulaşan çocuklarda Tip 1 diyabet gelişebiliyor

Yazan Hüseyin Kandemir
22 Ağustos 2020   |    13 Eylül 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Koronavirüsün (covid-19) çocuklar için fazla risk yaratmadığı yönündeki yaygın kanı değişebilir. Diabetes Care tıp dergisinde yeni yayımlanan çok merkezli bir araştırmanın sonuçlarına göre, Covid-19 enfeksiyonu geçiren çocuklarda Tip 1 diyabet gelişebiliyor. Imperial College Tıp Akademisi’nden bir grup araştırmacının yaptığı araştırma dikkat çekici bulgular içeriyor. Londra’daki 4 hastanenin verilerini inceleyen uzmanlar pandeminin yoğun olduğu 23 Mart ile 4 Haziran tarihleri arasında ilk kez tip 1 diyabet teşhisi konan çocuk hasta sayısında iki kat artış yaşandığını açıkladılar. Araştırmacılar, tip 1 diyabet tanısı konulan bu çocuklardan 30 kadarının durumunun ağır olduğuna dikkat çekiyor. Koronavirüsün insan hücrelerine saldırmak için kullandığı dikensi proteinlerin pankreasta insülin üreten hücreleri hedef almış olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Covid-19 Pandemisinin başından itibaren yapılan tespitler çocukların koronavirüs (SARS-CoV-2) enfeksiyonunu çok hafif ve zarar görmeden geçirdiği yönündeydi. Ancak yeni tip korona virüsünün insan sağlığına uzun dönem etkileri ile ilgi bilgiler giderek çoğalıyor. Koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocuklarda tip 1 diyabet riskinin arttığını gösteren ilk çalışma Diabetes Care tıp dergisinde yayımlandı.

Tip 1 diyabet nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Diyabet teşhisi konan çocukların %70’inde Diyabetik Ketoasidoz saptayan uzmanlar, bu nedenle ebeveynlerin çocuklardaki yorgunluk, sıvı kaybı, sık idrara çıkma ve kilo kaybı gibi belirtilere çok dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Tip 1 diyabet, pankreasın yeterince insülin hormonu üretememesi sonucu kan şekerinin yükselmesiyle gelişen kronik bir hastalıktır. Genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde teşhis edilir. Tip-1 diyabette, pankreasta insülin üreten hücrelerin zedelenmesiyle kandaki glikoz seviyesi kontrol edilemiyor. Hastalık insülin iğneleriyle tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor.

Araştırma ekibi, Mart-Haziran döneminde tip 1 diyabet başvurularının arttığını bildiren Londra’daki dört hastanedeki kayıtları incelediklerinde yeni tanı konan tip 1 diyabetli çocuk sayısında 2 kat artış olduğunu teyid ediyorlar. Yapılan testlerde diyabet teşhisi konan çocukların bazılarının aktif koronavirüs enfeksiyonu olduğu veya geçmişte enfekte olduklarını gösteren antikorlara sahip oldukları saptanıyor.

Çalışmada yeni teşhis edilen tip 1 diyabetli çocukların %70’inde hayatı tehdit eden Diyabetik Ketoasidoz geliştiği görülüyor.

Diyabetik Ketoasidoz, vücut çok hızlı şekilde yağ parçalamaya başladığında ve sırayla yağ ketonlara dönüşerek kanın asidik olmasına neden olduğunda meydana gelir. DKA, böbreklerde hasar, akciğerlerin içindeki sıvı, beyin iltihabı ve hipokalemi gibi birçok komplikasyona yol açar. Çocukların %52’sinde şiddetli düzeyde Diyabetik Ketoasidoz olduğunu belirten araştırmacılar, bunun ciddi bir risk olduğunu ve hekimlerin covid-19 enfeksiyonu geçiren çocukların takibini iyi yapması gerektiğini vurguluyor.

Diyabetik ketoasidoz (DKA) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Çocukların Covid-19 enfeksiyonunu genellikle hafif geçirdiğini belirten çalışmanın yazarlarından Imperial College Onursal Araştırma Görevlisi, Karen Logan, “Çocuklar, nadiren Covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirir. Bununla birlikte, çocuklarda virüse maruz kalmanın ardından olası sağlık komplikasyonlarını göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu çalışmanın, çocuklarda COVID-19 ile tip 1 diyabet gelişimi arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu gösteren ilk çalışma olduğuna inanıyoruz. Çalışmamız sınırlı bir bölgeyi kapsıyor ancak bulgular dikkat çekici. Bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak, hekimlerin çocuklarda böyle bir olasılık olduğunu dikkate alacağını umuyoruz” diyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla