Küresel ilaç şirketleri: Covid-19 Aşı çalışmalarının siyasallaştırılma ihtimali var

Yazan Hatice Pala Kaya
4 Eylül 2020   |    13 Eylül 2020    |   Kategori: Sağlık Gündemi, Sektör Print

Küresel ilaç şirketleri koronavirüse (covid-19) karşı yapılmakta olan aşı ve ilaç çalışmalarının geldiği aşama ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Eli Lilly, Gilead, MSD, Pfizer, Roche CEO’ları Uluslararası İlaç Üreticileri ve Dernekleri Federasyonu’nun (IFPMA) ev sahipliğinde online yöntemle düzenledikleri basın toplantısında, aşı çalışmalarının siyasallaştırılma ihtimali bulunduğunu, tedaviye yönelik olarak da gelişmeler olmakla birlikte kapasite ve lojistik sorununun hala çözümü üzerinde çalışıldığını kaydetti.

Pfizer CEO’su Albert Bourla, 23 bin kişinin katılımıyla süren testlerin bütün sonuçlarını Ekim ayı sonu itibariyle almayı planladıklarını ve kesin olumlu sonucu görmeden FDA veya diğer otoritelere başvuru yapmayacaklarını söyledi. Bourla, testlerin iyi sonuçlanmasını beklediğini de kaydetti. Pfizer, COVID-19 aşısı için Alman BioNTech firması ile birlikte çalışıyor.

Bourla, bir soru üzerine yaptığı değerlendirmede aşıya yönelik çok fazla siyasi tartışma yürüdüğünü belirterek, “Bütün politik baskılar bu konuda geçersiz, ilgisiz. Güvenli ve etkili olduğundan emin olmadan hiçbir aşıyı onaya sunamayız” dedi.

Basın toplantısında aşı yanında tedaviye yönelik yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verildi. IFPMA Genel Sekreteri Thomas Cueni, bütün ilaç firmaları adına yaptığı değerlendirmede, virüsün çok farklı kişilere, çok farklı düzeylerde etki ettiğini, başlangıç aşaması ya da ileri aşamalarda çok farklı sağlık sorunları yarattığının altını çizerek, “Tek bir mucize kurşun ihtimali yok. Herkesi tedavi edebilecek tek bir ilacın olamayacağını şimdiden söyleyebiliriz ama çok umut verici gelişmeler var” dedi.

Covid19 aşısı yıl sonuna yetişebilir ama adil erişim için küresel işbirliği gerekli

Cueni, virüs ve hastalığa dair geçmişe kıyasla daha fazla bilgi sahibi olunsa da öğrenme sürecinin devam ettiğini vurguladı.

IFPMA’dan verilen ilave bilgide 300’den fazla ilaç araştırmasının sürdüğü ve klinik testlerin devam ettiği kaydedildi. Antiviral, antikor, anti-inflamatuarlar ve plazma gibi unsurların kullanıldığı tedaviye yönelik 81 klinik testin de sürdüğü vurgulandı.

Remdesivir

Tedaviye yönelik bilgilerin paylaşıldığı bölümde remdesivir tartışmaları öne çıktı. Gilead CEO’su Daniel O’Day, remdesivir etkenli yeni ilaçlarına yönelik başvurusunu yaptıklarını hatırlatarak, acil yanıt beklemek kaygısında olmadıklarını belirtti.

Uluslararası talebin yoğun olduğu remdesivir ile ilgili Roche CEO’su Severin Schwan, araştırmaları sonucu tosilizumab’in (Actemra) tek başına COVID-19 tedavisinde etkili olmadığı sonucuna ulaştıklarını ancak hızla kombine ilaç geliştirme yönünde testlere başladıklarını söyledi. Schwan, ayrıca virüsün immün sisteme olan etkinin giderilmesi için de bir çalışma içinde olduklarını ifade etti.

Eli Lilly CEO’su David A. Ricks de hem hidroksiklorokin hem de tosilizumab ile ilgili olumsuz sonuçlara ulaştıklarını belirtirken, deksametazonun ileri düzeydeki COVID-19 hastalarında etkili olduğuna dair kanıt sunduklarını kaydetti.

CEO’ların tamamı, ilaç kombinasyonları uygulanarak klinik deney yürüttüklerini ancak kamuoyunun beklediği hızda bir ilaca ulaşmanın şu anda mümkün görünmediğini vurguladılar.

Basın toplantısında ilaçların üretimi ve dağıtımı gibi lojistik sorunlar da şirket yetkililerince öne çıkarıldı. Gilead CEO’su O’Day “Remdesivirin üretimi sanıldığının aksine çok kompleks. Üretimi hızlandırıyoruz ama beklenenden daha yüksek bir talep var. Nasıl karşılarız bilmiyoruz. Sorumluluğumuzun farkındayız.

Koronavirüs aşısı ve ilacı için dünya genelinde 80 ayrı klinik araştırma yürütülüyor

Şu anda başvurusunu yaptığımız remdesivir etkenli ilaç için fiyatı hiç konuşmuyoruz, sadece konuştuğumuz bu ilacı insanlara nasıl eriştirebiliriz. Şu anda 9 jenerik üretici ile görüşüyoruz. Şunu söyleyebilirim; gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler için farklı bir fiyat politikası olacak. Tek söyleyebileceğim bu” dedi.

Pfizer CEO’su Bourla da tedaviye yönelik olarak, kendi kütüphanelerinden iki molekülü kullanarak kombine bir ilaç üzerinde çalıştıklarını, ayrıca yeni bir molekül üzerinde de denemelerin başlandığını belirterek, ilk deney sonuçlarının bu ayın sonunda elde edileceğini anlattı.

MSD CEO’su Frazier’den uyarı: Diğer aşıların üretimi gözden kaçıyor

Toplantıda MSD CEO’su Kenneth Frazier’dan aşı konusunda bir uyarı geldi. COVID-19 aşısının aciliyeti nedeniyle, olası bir aşı üretim aşamasına gelindiğinde çok fazla kapasite ayrılabileceğini, bunun da diğer aşıların üretiminde sıkıntı doğurabileceğini belirten Frazier, “Kızamık gibi bazı hastalıkların aşısında kullanım düşüşü görüyoruz” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla