Prof. Dr. Pınar Çelik: Tütün ürünleri Covid-19’a yakalanma riskini 14 kat arttırıyor!

Yazan Hatice Pala Kaya
21 Kasım 2020   |    11 Aralık 2020    |   Kategori: Enfeksiyonlar, Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi, Sigara Print

Tütün ürünleri kullanımının Covid-19’a yakalanma riskini 14 kat arttırdığını belirten Türk Toraks Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Çelik, akciğer kanserinin en önemli nedeninin hala tütün kullanımı olduğunu fakat Covid-19 pandemisi ile önemli bir riskin daha oluştuğunu ve hastaların virüs korkusuyla hastaneye gitmekten çekindiğini ve bu nedenle erken teşhis şansının ortadan kalktığını kaydetti. Türk Toraks Derneği Yürütme Kurulu Üyesi  Prof. Dr. Tuncay Göksel ise bu süreçte hastaneye giderken alınması gereken önlemleri anlatarak mümkünse toplu taşımaya binilmemesi ve hastanede rastgele dolaşılmaması gerektiğini söyledi.

1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” nedeniyle yapılan açıklama: Covid-19 salgınının toplumsal sağlık etkilerinden biri, bireylerin bulaş korkusuyla hastaneye başvurmalarında yaşanan azalma oldu. Bu durum, kanser hastalarının takibini zorlaştıran unsurlardan biri oldu.

Bu süreçten en çok etkilenen hasta grubunun akciğer kanseri hastaları olduğunun altını çizen Prof. Dr. Pınar Çelik, insanların şikâyetleri için doktora başvurmaktan kaçmamaları gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Pınar Çelik, “Akciğer kanseri erken evrede saptandığında ve cerrahi yöntemlerle tedavi edildiğinde daha uzun bir sağ kalım beklentisi sağlamaktadır. Fakat Covid-19 pandemisi döneminde hastalık bulaşmasından korkulması, geç hastane başvurularının en önemli nedenidir. Bu nedenle Covid-19 pandemisi sırasında hastaneye başvuramayan ve sonrasında tetkik edildiğinde ileri evrede saptanan yeni tanı akciğer kanseri hastaları olmuştur” dedi.

Akciğer kanseri hastaları enfeksiyon riskine karşı savunmasız

Akciğer kanseri tedavisi gören hastaların enfeksiyon riskine karşı daha savunmasız olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pınar Çelik şunları söyledi: “Akciğer kanseri tanısı ile tedavisi devam eden hastaları Covid-19’dan koruma en önemli önceliğimiz olmalıdır. Kemoterapi veya radyoterapi gibi tedaviler alması gereken ya da ameliyat olması gereken akciğer kanserli hastaların mevcut süreçten zarar görmemeleri için tedavi ve izlemlerinde değişiklikler yapılması gerekmiştir. Tedavisini hastanede alması gereken hastaların tedavilerine izolasyon önlemlerine çok dikkat ederek devam edilmiştir. Fakat her türlü önleme rağmen Covid-19 tanısı alan akciğer kanseri hastaları olmuştur. Akciğer kanseri hastalarının Covid-19 virüsünün yarattığı etkilerden diğer hasta gruplarına göre daha kötü etkilendiği gözlenmektedir” diye konuştu.

Son günlerde artan Covid-19 hasta sayıları da dikkate alındığında Covid-19’a yakalanmamak için önlemler alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Pınar Çelik, “Tütün ürünleri akciğer kanserinin en önemli sebebidir ve COVID-19’a yakalanma riskini 14 kat arttırmaktadır. Bu nedenlerle tütün ürünleri kullanılmamalı veya bırakmak üzere uygun danışmanlık alınmalıdır” diye konuştu.

Bağışıklığı güçlendirmek için de önerilerde bulunan Prof. Dr. Çelik, “Ev içinde uygun egzersiz programı uygulanmalı, yeterli uyku alınmalı, iyi bir duygusal durum sağlamak ve gerginlik, kaygı ve diğer duyguları hafifletmek için uygun bir yöntem uygulanmalıdır. Hastalarımız, kötü duyguları yatıştırmak için gevşeme egzersizleri yapmalı, izolasyona dikkat ederek dışarı çıkmalıdır. Gerekirse çevrimiçi psikolojik danışmanlık için başvurulmalıdır. Dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Son olarak, vücut ısısı ve solunumsal yakınmaların izlenmesi, varsa erken dönemde tespit edilmesi için mümkünse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

Prof. Dr. Göksel: Toplu taşıma kullanmaktan kaçının

Türk Toraks Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuncay Göksel ise hastaların polikliniğe başvurmaları gerektiği hallerde almaları gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Günlük poliklinik ve acil servis başvurularının yanı sıra hasta yatışları sırasında da hastalar ve yakınlarının korunması için önerilerde bulunan Prof. Dr. Göksel, hastanede uzun süre beklemekten kaçınmak için poliklinik randevularının önceden alınması, tedavi için gidip gelmelerde özel bir araç kullanılması ve toplu taşıma araçlarından kaçınılması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Tuncay Göksel, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

Poliklinik ve acil servislerde hastaların kendini koruması:

  • Hastalarımız ve aileleri maske takmalıdır.
  • Hastalarımız belirlenen bir alanda bir doktora muayene olmalı, hastanede rastgele dolaşmaktan kaçınmalıdır.
  • Çevre yüzeylere ve hastanedeki nesnelere dokunmaktan kaçınmalı ve dokunduktan sonra ellerini zamanında yıkamalıdır.
  • Toplu bir şekilde beklemekten kaçınmalı ve diğer hastalardan belirli bir mesafede uzak durmalıdır.
  • Pandemi polikliniği, pandemi servisi, acil servis vb. alanlarda yürünmemelidir.

Hastanede yatış sırasında hasta ve yakınlarının kendini koruması:

  • Hasta ziyaretlerinden kaçınılmalıdır.
  • Eğer hastaya refakat edilmesi gerekiyorsa, sabit bir kişi belirlenmeli ve dışarı çıkılmamalıdır.
  • Hastalar ve aileleri tıbbi cerrahi maskeleri doğru şekilde takmalıdır.
  • Öksürürken veya hapşırırken dirsek iç yüzleri veya kağıt havlular kullanılmalıdır. Solunum salgılarına temas edildiyse eller akan suyla yıkanmalıdır.
  • El hijyeni için;

– Öksürme veya hapşırma sonrası,
– Maskeyi çıkardıktan sonra,
– Hastanedeki ortak alanlara dokunduktan sonra,
– Hastanın bakımına katıldıktan sonra,
– Yemeklerden önce ve sonra,
– Yüzeylere temas ettikten sonra,
– Herhangi bir kirlenmeden sonra eller sabunla 20 saniye yıkandıktan sonra akan su ile durulanmalı, gerekirse eller hemen yıkanamadığında alkol içeren el dezenfektanı kullanılmalıdır.

  • Eller iyice temizlendikten sonra, temiz bir havlu veya kağıt havlu ile kurulanmalıdır.
  • Hastaneden ayrılırken diğer servis alanlarında bulunulmamalıdır.
  • Diğer hastalar ve aile üyeleri ile iletişim azaltılmalı, kişiler ile en az 1.5 metre mesafe koyulmalı, maskesiz konuşulmamalı ve diğer hastaların ve aile üyelerinin eşyalarına ve yataklarına dokunulmamalıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla