Covid 19 enfeksiyonun cilt sağlığına etkileri ve pandemi döneminde cilt hastalıkları

Tarih: 07 Ocak 2021

Saat: 20:00

Süre: 30 dakika



Medikal Akademi Güncel Sağlık Söyleşilerimizin bugünkü buluşmasında “Covid 19 enfeksiyonu ve cilt sağlığı üzerine etkileri” konusunu konuştuk. Türk Dermatoloji Derneği Başkanı ve aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:

  1. Covid-19 salgınıyla birlikte hangi cilt problemlerinde artış görüldü? Koronavirüs enfeksiyonu sırasında dermatoloji hastaları içinde riskli gruplar var mı?
  2. Pandemiye bağlı stres nedeniyle tetiklenen cilt hastalıkları nelerdir? (Sedef, saçkıran, vitiligo vb.) Covid-19’un oluşturduğu panik, endişe durumu bu hastalıkların artışına neden oldu mu?
  3. Pandemi döneminde kronik cilt hastalıklarında kullanılan tedavi edici ajanların COVID-19’a duyarlılığı arttırabileceği ya da pandemi kliniğini olumsuz etkileyebileceği konusu da çok gündeme geldi. Bu hastalar uzun süreli ilaç kullanıyorsa ne yapmaları gerekir? Tedavi planı nasıl yapılmalı, neler önerirsiniz?
  4. COVID-19 kliniğinde deri belirtileri görülür mü? Eğer görülüyorsa, bunların oranı nedir? Deri belirtileri hastalık başladıktan sonra mı ortaya çıkar?
  5. COVID-19 pandemisi nedeni ile kişisel koruyucu ekipmanlar ve temizlik ürünleri hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bunlara bağlı olarak gelişen deri problemleri ya da mevcut deri problemleri kliniğinde alevlenmeler görüldü mü?
  6. Cilt sağlığı açısından doğru maske seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?
  7. Hastalıktan korunmak için doğru el yıkama nasıl olmalıdır? Ellerimizi yıkarken sabun seçimi ve dezenfektan kullanımında nelere dikkat etmeliyiz? Elinde daha önce tespit edilmiş “el egzaması” olan kişiler hangi tip kremleri tercih etmeli?
  8. Pandemi döneminde medikal estetik uygulamaların yapılması riskli midir? Ertelenmesi mümkün olmayan işlemler yapılırken ne gibi önlemler alınmalıdır?
  9. COVID-19 ile mücadelede Tele-Tıp uygulamaları gündeme geldi. Salgın döneminde yüz yüze muayeneye alternatif olarak tele-tıp yönteminin kullanılması hakkında neler düşünüyorsunuz, siz bu dönemde tele-dermatoloji uygulamasını kullandınız mı?
  10. Covid-19 Pandemisi, diğer birçok şey gibi kanser taramalarının da düzenli yapılmasını olumsuz etkiledi. Cilt kanseri riski olanların tanı ve tedavilerinde gecikme ihtimali var mı bu dönemde? Vaka sayılarında bir azalma gözlendi mi? Cilt kanseri şüphesi olan kişiler salgın sürecinde hastaneye başvurmalı mı?
  11. İzleyici soruları

Prof. Dr. Çalıkoğlu: Aşırı dezenfektan ve sabun kullanımı egzamaya neden olabilir

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla