Pandemide Halk Sağlığı ve Aşılarla ilgili merak edilen sorular

Tarih: 13 Ocak 2021

Saat: 20:00

Süre: 60 dakika



Güncel Sağlık Söyleşilerimizin yeni bölümünde “Pandemide Halk Sağlığı ve Aşılar” konusunu ele aldık. Gazi Üniviversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Toplantımızda ele alınacak bazı başlıklar:

  1. Covid-19 Pandemisinin seyrini halk sağlığı açısından değerlendirir misiniz? Pandeminin toplumsal ve sağlık hizmetleri açısından yarattığı tehditler nelerdir?
  2. Aşılar, genel salgın kontrol önlemleri yanında pandeminin gidişatında nasıl bir rol oynayacak? Uzun vadede aşı olmanın avantajları nedir?
  3. Değişik yöntemlerle elde edilen aşılar etkinlik ve güvenirlik açısından fark yaratıyor mu? Aşıların etkililiği, koruyuculuk düzeyi hangi oranda olacak bilgi verir misiniz? Bulaşma hızını azaltmadaki etkisi nedir?
  4. Özellikle genetik aşılarla ilgili çok fazla spekülasyon yapıldı.  MRNA aşısının avantajları ve dezavantajları nelerdir? Çin menşeli inaktif virüs aşısı ile kıyasladığınızda her iki aşıda da potansiyel riskler var mı?
  5. Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısının, 60 yaş ve üzeri kişilerde uygulanıp uygulanmaması tartışılıyor. İnaktif aşı 60 yaş üstü kişilerde bir sorun oluşturur mu, değerlendirme yapar mısınız?
  6. Virüsün geçirdiği mutasyonlar mevcut aşıların etkisini değiştirir mi? Oluşan yeni mutasyonlar aşıların geleceğini etkileyebilir mi? Her yıl gripte olduğu gibi yeni aşı üretmek zorunlu hale gelebilir mi?
  7. Aşının uygulama şeklinin değiştirilmesi ile ilgili görüşünüzü öğrenebilir miyiz? Covid-19 aşılarında ikinci doz geciktirilebilir mi?
  8. Aşılar için güvenlik testleri devam ediyor, testler tamamlanınca sonuçların uygun olması halinde kullanım onayı verilecek. Ülkemizde aşı takvimi nasıl işleyecek?
  9. Son 4-6 ay içerisinde hastalığı geçirmiş olanlara aşının yapılmayacağı açıklandı. Hastalığı belirtisiz geçiren ve bunu bilmeyen kişiler varsa, kitlesel aşı uygulamalarında aşı öncesi antikor testleri yapılmalı mı?
  10. Aşılama ile istenilen başarı, yeterli bağışıklık düzeyi sağlanamazsa olası ne tür senaryolar bekleyebiliriz?
  11. Covid-19 pandemisi dünyadaki aşılama çalışmalarını, çocukluk çağı aşılamalarını nasıl etkiledi? Rutin aşılamalarda aksaklıklar oluştu mu?
  12. Bazı kesimlerde aşı yaptırmama eğilimi, aşının zararlı olacağına dair endişeler var. Aşı karşıtlığı neden artıyor? Toplum aşı karşıtı mı aşı kararsızı mı?
  13. Aşı kararsızlarının fikri değiştirilebilir mi, neler yapılabilir? Aşı karşıtlarına bir mesajınız var mı?
  14. 2021 yılında corona virüs ile ilgili bizi neler bekliyor? 2020’de uygulanan pandemi protokolleri 2021’de de devam edecek mi?  Normal hayatımıza geriye dönüş mümkün olacak mı?
  15. İzleyici soruları

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla