Armut, neye iyi gelir? Armudun faydaları ve zararları

Yazan Gizem Yerik
22 Haziran 2022   |    8 Kasım 2022    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Armut; meyveler arasında sağlığa faydaları nedeniyle çok özel bir yere sahiptir.  Başta C vitamini ve potasyum olmak üzere birçok vitamin ve mineral içerir. Çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihabı önler ve yüksek tansiyonu dengeler. Diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı korucudur. Sindirim sistemini destekler, kabızlığı önler ve zayıflamaya yardımcı olur. İçerdiği folik asit nedeniyle hamileler için çok faydalıdır. Taze, konserve, meyve suyu veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Polen alerjisi ve irritabl bağırsak sendromu olanlar armut tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Armudun besin değeri

Gülgiller familyasından olan armut, lezzetli ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Lif, mineral ve vitamin bakımından zengindir. Karbonhidrat, yağ ve kötü kolesterol içermez. Ortalama bir armut yaklaşık olarak 100 kaloridir.

Armutta hangi vitaminler var?

Armut, başta C vitamini olmak üzere A, B6 ve K vitaminleri içerir. Potasyum, bakır, kalsiyum, magnezyum, riboflavin ve folat gibi önemli bileşiklere sahiptir. Aynı zamanda iyi bir polifenol antioksidan kaynağıdır. Kabuğu çok daha fazla polifenol içerdiğinden, kabuğunu soymadan yemeniz önerilir. (1)

C Vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Armudun faydaları

  • Sinir sistemini ve bağırsak sağlığını destekler
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kanama bozukluklarını iyi gelir
  • Kalp ve damar sağlığını korur
  • Yüksek tansiyonu dengeler
  • Kötü kolesterolü düşürür
  • İçerdiği folik ait ile kusurlu doğum riskini azaltır
  • Kabızlığı önler
  • Kilo vermeye yardımcı olur

Armut neye iyi gelir?

Armut, iyi bir C vitamini ve antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon hastalıklardan korur. Bağışıklık sistemi için önemli olan beyaz kan hücrelerinin üretimini destekler. Serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önler. (2)

Armut iltihaba iyi gelir mi?

Flavonoidler, antioksidanlar ve K vitaminleri açısından zengin bir meyve olan armut, iltihabı önleyerek şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Gut ve romatizmal artrit gibi iltihaplı hastalıkların gelişmesini engeller ve semptomlarını hafifletir. İltihabın neden olduğu kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. (3)

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Armut kanserden korur mu?

Düzenli armut tüketmek akciğer, mide ve mesane gibi pek çok kanser türüne karşı koruma sağlar. Armutta bulunan antosiyanin ve sinnamik asit içerikleri, kanseri önleyen anti-kanserojen işleve sahiptir. Vücuttaki serbest radikallerin temizleyerek hücre hasarını ve kanser gelişme riskini azaltır. Araştırmalar, armutta bulunan flavonod maddesinin yumuşak doku, meme ve yumurtalık kanserlerini önlediğini göstermektedir. (4)

Armut diyabet riskiniz azaltır mı?

Armut, diyabetle doğrudan ilişkili olan antosiyanin açısından zengin bir meyvedir. Anti-inflamatuar ve anti-diyabet etkisi olan antosiyaninler, Tip 2 diyabet riskini önemli ölçüde azaltır. Bol lifli bir meyve olduğu için sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca, kan şekeri seviyesinin ani yükselişini önleyerek insülin direncini ve diyabeti önler. (5)

Armudun kalbe faydaları

Armuda rengini veren antosiyaninler ve prosiyanidin kalp ve damar sağlığı için çok faydalı bir bileşiktir. Ayrıca içerdiği potasyum yüksek tansiyonu dengeleyerek kalp ve böbrek hastalıklarını önler. Armut kötü kolesterolü (LDL) azaltır ve iyi kolesterolü (HDL) arttırarak damar sertliğini önler. Lif içeriği ve iltihabı önleme özelliği kalp dostu bir meyve yapar. (6)

Armut kabızlık yapar mı?

Armut, sindirim sağlığı için çok faydalı olan zengin bir lif kaynağıdır. Tek bir armut, günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %22’sini karşılar. Lif gıdaların tüketilmesi, bağırsak aktivitelerini düzenleyerek dışkıyı yumuşatır. Kabızlığı önler, bağırsaktaki sağlıklı bakterileri besler.

Aronya neye iyi gelir? Nasıl tüketilmelidir? Faydaları ve zararları

Armudun osteoporoz ve kemiklere faydaları

Armudun içerisinde, kemik sağlığı için çok önemli olan bakır, kalsiyum, fosfor, manganez ve magnezyum mineralleri bulunur. Bu mineraller, kemik erimesini önleyerek kemikleri güçlendirir. Uzmanlar, osteoporoz gibi rahatsızlıkları olan kişilerin bolca armut tüketmesini önermektedir.

Cilt sağlığına faydaları

A vitamini, cilt, saç ve tırnak sağlığı için çok faydalıdır. Armutta bolca A vitamini bulunur. İçeriğindeki zeaksantin ve lutein, kırışıklıkları azaltarak cildin genç kalmasını sağlar.

Armut yemek zayıflatır mı?

Armut, bolca lif içerdiği için uzun süre tokluk sağlar. Kalorisi çok düşük, su oranı ise çok yüksektir. Sindirime yardımcı olur. Sağlıklı şeker içeriğiyle tatlı isteğini yatıştırır. Tüm bu özellikleriyle armut, kilo vermek için ideal bir meyvedir.

Armut diyeti

Hem lezzeti hem de zengin vitamin ve mineral içeriği ile diyetinize armudu ekleyerek daha sağlıklı beslenmiş olursunuz. Diyetisyenler, düşük kalorili  bu harika meyveyi pek çok diyet rejimine eklemeyi önermektedir.

A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Armut detoksu nasıl yapılır?

Armut, hem sağlıklı hem de detoks etkisi olan bir meyvedir. Hazırlaması oldukça kolay olan armut detoksu için aşağıdaki tariften faydalanabilirsiniz:
Malzemeler: 4 bardak su, 2 yeşil elma (kabuğuyla), 1 orta boy portakal, bir greyfurt, 1 limonun suyu, 2 armut ( kabuğuyla), 1 zencefil (soyulmuş ve ezilmiş) ve 2 çubuk tarçın.
Hazırlanışı: Büyük bir sürahiye tüm malzemeleri ekleyin. Bir tahta kaşık yardımıyla malzemeleri karıştırın. Sürahinin ağzını streç filmle kapatın. Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün, detoks suyunu içerisindeki meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.

Armut suyunun faydaları

Armut suyu, zengin vitamin ve mineral içeriğiyle ihtiyacınız sağlıklı besinlerin çoğunu almanızı sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan basıncını düşürür, kemikleri güçlendirir. Sinir sistemini destekler ve iltihabı azaltarak kronik hastalıklara karşı korur.

Kimler Armut yememeli?

Bazı insanların armuda alerjisi olabilmektedir. Huş ağacı polen alerjiniz varsa muhtemelen armuda da alerjiniz vardır. Boğazda kaşıntı, öksürük veya ciltte kırmızı lekeler gibi reaksiyonlar yaşarsanız acilen doktorunuza başvurun. Armudun içerdiği fruktoz ve sorbitol bazı kişilerde irritabl bağırsak semptomlarını kötüleştirebilir. Böyle bir sorununuz varsa doktora danışman armut yemekten kaçının.

Hamilelikte armut yemek sakıncalı mı?

Hamilelikte armut yemek faydalı ve güvenlidir. Lif, antioksidanlar, vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin olan armut, hamileler için çok yararlıdır. İçerdiği folik asit sebebiyle gebeliğin ilk 3 ayında artan folik asit ihtiyacını karşılamak için iyi bir kaynaktır.

Folik asit eksikliği nasıl anlaşılır? Folikasit içeren besinler ve faydaları

Şeker hastaları armut yiyebilir mi?

Armudun içerisindeki lif, sindirimi yavaşlatan ve şeker seviyelerini uzun süre sabit tutan bir besindir. Armut ayrıca, şeker seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan antosiyaninler bakımından da zengindir. Aşırıya kaçmamak şartıyla şeker hastaları armut tüketebilir.

Günde ne kadar armut yenmeli?

Tüm meyveler gibi, armut da bolca fruktoz ve meyve şekeri içerir. Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle günde 1-2 armut yemek yeterli olacaktır.

Armut nasıl tüketilebilir

Armut çok yönlü bir besindir ve çeşitli şekillerde tüketilebilir. Meyve suyu olarak kullanılabilir; tatlılara, salatalara, turtalara, kek ve pastalara eklenebilir. Suyu içilebilir, kompostosu, ızgarası ve reçeli yapılabilir. Meyve ve sebzelerle smoothie’lere eklenebilir.

Armudun zaraları

Belirli polen türlerine alerjiniz varsa, çiğ armut tüketirken polen-gıda sendromu yaşayabilirsiniz. Ancak pişmiş armutlar güvenlidir. İçeriğinde şeker olduğu için aşırı tüketimde şekeri yükseltebilir. Aynı zamanda, fazla tüketim sindirimi bozarak ishale yol açabilir. Bu nedenle günde maksimum 1-2 adetten fazla tüketmeyiniz.

Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?

Armut alerjisi

Bazı kişiler nadiren de olsa armut alerjisi yaşayabilir. Bağışıklık sistemi armutla etkileşime girdiğinde ve bazı proteinlerini zararlı olarak algıladığında alerji gelişebilir. Vücut, alerjeni yok etmek için histamin ve immünoglobulin E gibi maddeler salgılar. Bunun sonucunda yüzde, dilde ve dudaklarda şişme, ciltte kaşıntı, nefes almada zorluk, ağızda ve boğazda kaşıntı, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi semptomlar görülebilir. Bu tür bir sorun yaşarsanız acilen bir sağlık kurumuna başvurmalısınız.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla