Salatalık neye iyi gelir? Suyunun faydaları ve zararları

Yazan Gizem Yerik
23 Haziran 2022   |    8 Kasım 2022    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Salatalık, her mevsim sofralardan eksik olmayan, besleyici bir sebzedir. Düşük kalorisi ve tok tutma özelliğiyle diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasındadır. Zengin antioksidan içeriğiyle bağışıklığı güçlendirerek kalp ve tansiyon gibi kronik hastalıkları önler. Cilt, göz ve kemik sağlığı için çok yararlıdır. Su oranı çok yüksek olduğu için vücudun su ihtiyacını karşılar ve su kaybını engeller. Cilt için çok faydalı olduğu için salatalık maskesi popülerdir. Taze olarak tüketebilir, turşusu yapılabilir veya detoks içeceklerine eklenebilir. K vitamini oranı nispeten yüksek olduğu için kan inceltici ilaç kullanan kişilerin salatalığı kısıtlı tüketmesi önerilir.

Salatalık besin değeri

Sebze olarak bilinen salatalık, aslında karpuz ve balkabağı ile aynı ailedendir. Kabuğu ile birlikte bir kase salatalık sadece 16 kaloridir. Günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık %4’ünü, C vitamini ihtiyacının %4’ünü ve lif ihtiyacının %3’ünü karşılar. Protein, yağ, şeker ve kolesterol oranı ise oldukça düşüktür. %95’i sudan oluşur, bu nedenle diyetlerde yaygın olarak kullanılır.

C Vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Salatalıkta hangi vitaminler var?

Salatalık bolca A, C ve K vitamini içerir. Potasyum, magnezyum, manganez gibi sağlık için çok önemli minerallere sahiptir. Ayrıca, güçlü antioksidan olan flavonoidler, triterpenler ve lignanlar bakımından iyi bir kaynaktır.

1 adet Salatalık kaç kalori?

Salatalığın kalorisi oldukça düşüktür. Orta boy, soyulmamış bir salatalık yaklaşık 30 kaloridir.

Salatalığın faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Yüksek tansiyonu düşürür
  • Kemik, göz ve cilt sağlığını destekler
  • Sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler
  • Kan şekerini düzenler
  • Su kaybını gidererek vücudun su dengesine destek olur
  • Kilo vermeye yardımcı olur
  • Kansere karşı koruyucudur

Salatalık neye iyi gelir?

Salatalığın bağışıklığa faydaları

Antioksidanlar bakımından çok zengindir. Bu sayede, zararlı serbest radikallerin vücutta birikmesini engeller. Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. İçerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini artırır.

Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi

Salatalık cilde faydaları

Yüksek miktarda A vitamini içeren salatalık, sivilce ve akne gibi cilt sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Yoğun su içeriğiyle cildi nemlendirerek kırışmasını önler. Gözaltı morluklarını, güneş yanığını, ciltteki şişlik ve tahrişi azaltabilir. Salatalığı cildinize doğrudan uygulayabilir ya da salatalık içerikli cilt bakım ürünleri kullanabilirsiniz.

Salatalık kabızlık yapar mı?

Yetersiz su ve lif tüketimi, kabızlığın başlıca nedenlerinden biridir. Neredeyse tamamı sudan oluşan salatalık, kabızlık sorununu gidermeye yardımcı olur. Zengin lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler. Sindirim sisteminizi desteklemek, vücudunuzdaki su ve lif oranını dengede tutmak için her gün salatalık yemeniz önerilir.

Salatalık mideye iyi gelir mi?

Salatalıkta bulunan yüksek çözünür lif, sindirimi yavaşlatmaya yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler ve dışkı kıvamını iyileştirir. Ancak fazla tüketildiği takdirde hazımsızlığa, şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Bu nedenle ölçülü tüketmek gerekir.

Salatalık tansiyona iyi gelir mi?

Yüksek tansiyonu önlemek için potasyum alımını artırmak son derece önemlidir. Potasyum bakımından iyi bir kaynak olan salatalık ise kan basıncını düşürmede oldukça faydalı bir besindir. Ayrıca içeriğindeki yoğun su miktarı, C vitamini ve antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihap ile savaşır. Bu sayede, hem kronik hastalıkları hem de yüksek tansiyona neden olan faktörleri engelleyebilir.

Yüksek tansiyon neden olur, nasıl düşürülür? Belirtileri nedir?

Gece yatmadan salatalık yemenin faydaları

Salatalık, düşük kalorilidir, bolca su ve lif içerir ve gece oluşabilecek açlık krizlerini bastırmak için iyi bir seçenektir. Gece yatmadan önce başınız ağrıyorsa, salatalık yemek sabah daha iyi uyanmanızı sağlayabilir. Ayrıca, gece boyu sindirimi düzenleyerek bağırsakların çalışmasına katkı sağlar.

Salatalık zayıflatır mı?

Salatalığın hem su oranı çok yüksek hem de kalorisi çok düşüktür. Ayrıca, lifli bir besin olması nedeniyle açlığı yatıştırıp tokluk süresini uzatabilir. Bu özellikleriyle, zayıflamak için idealdir. Ara öğünlerde doğrudan veya ana öğünlerde garnitür olarak tüketilebilir.

Diyette salatalık yenir mi?

Yağsız ve düşük kalorili bir yiyecek olan salatalık, diyete eklemek için harika bir sebzedir. Açlığı yatıştırmak için atıştırmalık olarak tercih edilebilir. Sandviçlerden salatalara kadar her şeyde taze veya turşu olarak tüketilebilir.

Salatalık suyunun faydaları

Salatalık suyu; bağışıklığı güçlendirerek kalp, tansiyon, kanser gibi kronik hastalıklara karşı koruyabilir. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı giderir. Cilt ve göz sağlığını destekler. Ayrıca, yüksek su oranı ve düşük kalorisiyle, zayıflamak için çok iyi bir besindir.

Salatalık suyu nasıl yapılır?

Malzemeler: 2 adet salatalık / 1 adet yeşil elma / 1 limonun suyu / 1 su bardağı taze nane
Hazırlanışı: Salatalık ve elmayı yıkayıp kabuklarını soyun. Yıkanmış nane ile birlikte katı meyve sıkacağında sıkın. Limon suyu ve buz ilave edip servis edebilirsiniz.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Salatalık detoksu nedir?

Salatalık, detoks içeceklerinde en sık kullanılan malzemelerden biridir. Hem yüksek oranda su içerir hem de mineral zengini bir besindir. Ödem atılımını hızlandırır, vücudu besler ve temizler. Damak zevkine göre birçok şekilde tüketilebilir.

Salatalık detoksu nasıl yapılır?

Malzemeler: 1 salatalık / 1 litre su / Yarım limon / 10 yaprak taze nane
Hazırlanışı: Salatalıkları dilimleyip 1 litre suyun içine atın. Daha sonra dilimlenmiş limonu ve naneyi de ekleyerek buzdolabına kaldırın. Geceden yapıp sabah içmeye başlayın ve bir gün içerisinde tüketin.

Salatalık maskesi nasıl yapılır?

Salatalık maskesi cildi nemlendirerek kırışmasını önler. Akne izi, güneş lekesi gibi sorunları giderir. Ciltteki tahrişi ve şişliklerini yatıştırır. Yapımı basit bir maske için bu tarife göz atabilirsiniz:

Malzemeler: 2 adet orta boy salatalık / 2 tatlı kaşığı yoğurt / 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Rendelenmiş salatalığı zeytinyağı ve yoğurtla karıştırın. Cildinize uygulayıp yaklaşık 20 dakika bekleyin. Sonrasında bol su ile yıkayın. Bu maskeyi haftada bir uygulayabilirsiniz.

Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?

Salatalığın zararları

Nadir de olsa bazı insanlar salatalığa karşı alerjik reaksiyon gösterir. Bilinen alerjisi olan kişiler, salatalık ile her türlü temastan kaçınmalıdır. Kurdeşen, şişlik, nefes almada zorluk gibi belirtiler yaşarsanız acilen tıbbi müdahale almalısınız.

Salatalık gaz yapar mı?

Salatalık, gaz yapan besinlerden biridir. Salatalığın içerisinde bulunan cucurbitacin maddesi hazımsızlığa neden olur. Hazımsızlık sonucunda ise mide ağrısı, şişlik ve gaz sancısı gibi sorunlar oluşabilir.

Kimler Salatalık yememeli?

Salatalık, K vitamini oranı nispeten yüksek bir besindir. Fazla tüketildiğinde, kanın pıhtılaşmasını etkileyebilir. Varfarin (Coumadin) veya benzeri kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız salatalığı sınırlı tüketmeye çalışın.

Hamilelikte salatalık yemek sakıncalı mı?

Hamilelikte salatalık yemek, birçok bakımdan faydalıdır. Bebeğin ve annenin bağışıklığını güçlendirir. Hamilelik boyunca kabızlıktan korur. Dehidrasyonu (sıvı kaybı) önler ve sağlıklı bir hamileliği destekler.

Çok salatalık yersek ne olur?

Çok fazla salatalık yemek gaza ve şişkinliğe neden olabilir. Salatalığın içerisindeki cucurbitacin maddesi, sindirim sistemi hassas kişilerde hazımsızlığı tetikleyebilir. Yanı sıra, potasyum oranı yüksek bir besin olduğu için çok tüketildiğinde böbrekleri yorabilir.

Bir günde ne kadar salatalık tüketilmeli?

Salatalık tüketimi için üst bir limit yoktur. Ancak, günde 2 ile 4 adet salatalık yemek yeterlidir. Salatalığı, kabuğu ile tüketmek daha faydalı, ancak iyi yıkadığınızdan emin olun.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla