Engellilerin en çok karşılaştığı başlıca sağlık problemleri

Yazan Assoc. Prof .Dr. Yildirim Bayezit DELDAL
Kategori: Diğer Hastalıklar, Üye Yazıları Print

engellileri_hayata_baglamak_bizim_elimizde_h50986Engellilerin, insan onuruna yakışır şekilde hayatlarını devam ettirme, sağlıklı bireyler gibi yaşama istekleri günümüz toplumunda tam olarak benimsenememiştir. Engelli kavramı dediğimizde aklımıza birden fazla engellilik gelmektedir. Genel olarak; fiziksel, zihinsel, süreğen engelli, down sendromlu, otistik, spastik engelliler toplumla entegre olmuş ve iç içe yaşamayı benimsemişlerdir.

Toplumun her kesiminde yaşayan engellilerin çeşitli sorunları bulunmaktadır. Bu sorunlar; sosyal, toplumsal, psikolojik, ekonomik alanlarda olduğu gibi sağlık hizmetlerinden yararlanırken karşılaştıkları sorunlar şeklinde de karşımıza çıkmaktadır.

Yildirim Bayezit DELDAL

Yildirim Bayezit DELDAL

Sağlık hizmetlerinde, kalite, uygunluk, teşhis-tedavi hizmetlerinin en iyi şekilde sunulması çok mühimdir. Sağlık hizmetlerinin kişiye odaklı olması hasta bireyin tanı ve tedavisinde maksimum başarı sağlamasına ve özürlü bireyler için yoğun çaba, emek, anlayış, sevgi ve becerinin yanında gerçekten bilinçli ve bilgili sağlık personeline ihtiyaç duyulmaktadır. Engelli bireylerin sağlık sorunları diğer bireylere göre daha fazladır. Her türlü engelli insanın sağlık uygulamalarından mahrum kalmaması için sağlık kurumlarınca, gerekli her türlü tedbir ve tedavi hizmetlerinin zaman kaybetmeden alınması önemlidir.

Ülkemizde engellilerin en çok karşılaştığı başlıca sağlık problemleri;

  1. Mevcut sağlık kurumlarının mimari yapısının engellilere uygun olmaması.
  2. Engellilere hizmet veren sağlık çalışanlarının bilgisinin yeterli olmadığı.
  3. Kullanılan sarf malzemenin eski veya yetersiz olması. Medikal malzemelerin günümüz teknolojisinden eski olması.
  4. Sağlık Bakanlığının engelliler için çıkartılan tebliğine bazı sağlık çalışanlarının uymaması ve göz ardı etmeleri.
  5. Sağlık çalışanlarının engellileri ile iletişime geçememeleri, en son bilgi ve yönteme sahip olmamaları.
  6. Engellilerin birçok gereksinimlerine sağlık kurumlarının yetersiz kalması.
  7. Sağlık kurumlarının sapa ve uzak yerler olması. Engellilerin taşınması ile ilgili yol sorunları.
  8. İşaret dilinin birçok yerde kullanılamaması ve uzmanın yetersiz olması.
  9. Ameliyat önceliğinin verilmemesi.
  10. Engellilerin sağlık giderlerinde muayene, reçete, ilaç ücretlerinden belirli oranda ücret kesilmesi.
  11. Özel sağlık kuruluşlarında engel oranları %40 altında olanlardan ek ücret talep edilmesi.
  12. Sağlık çalışanlarının engellilere yaklaşımının iyi olmaması, itici bakmaları ve söylenmeleri.
  13. Engelli bireyler için hastanede özel eğitimli bir yardımcının bulunmaması.
  14. Hastanelerde Rehabilite biriminin yetersi olması.
  15. Hastanelerde bulunan psikiyatri veya psikolog yardımının yetersiz olması.
  16. Engelli bireyler için hastanede çalışan uzmanın yok denecek kadar az olması.
  17. Sağlık kuruluşlarında bulunan tuvaletlerin engellilere uygun olmaması
  18. Sağlık kuruluşlarında bulunan medikal cihazların engellilere uygun yerde bulunmaması ve kullanılırken çeşitli sıkıntılarla karşılaşılması.
  19. Engelliler için hastanede özel bir danışmanlık biriminin olmaması.
  20. Hastanelerde özürlü bireyler için özel bir odanın olmaması. Sağlık kuruluşlarında özürlülerin rahatça zaman geçireceği bir oyun, dinlenme,yemek yedirme odasının mevcut olmaması.
  21. Hastane koridor ve merdivenlerin engellilere uygun olmaması, Asansörlerin bozuk yâda ağır işliyor olması.

Zihinsel engellilik ve başlıca nedenleri

Yukarıda sözü edilen problemler engelli bireylerin gerçekten mağdur olmasına neden olmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın Uygulama Tebliğinde bulunan maddelere uygun yeniden düzenlenmesi, iyileştirici tedbir ve kanunların daha fazla alınması, Sağlık Bakanlığının engelliler için çıkarmış olduğu mevcut haklarının korunması için kanunlar ile sağlık kuruluşlarının etkin ve sürekli denetlenmesi, önlemlerin alınması gerekmektedir. Böylece oluşabilecek bazı sağlık sorunlarının önüne geçilebilecektir.

Tüm sağlık kuruluşlarında engelliler için danışmanlık birimlerinin kurulması bir zorunluluktur. Danışmanlık birimleri; engellileri özelliklerine göre hızlı bir şekilde ayırarak onların sevk almalarına, doğru kliniklere yönlendirilmeleri ve sağlık hizmetlerinden zaman kaybetmeden faydalanmalarını sağlayacaktır. Sağlık hizmeti veren kuruluşların engellilerin yasal hakları ile ilgili bilgileri açık ve net şekilde engelli ve ailesine bildirmelidir.

Sonradan ve doğuştan kazanılan engelliliğin önlenmesi için Sağlık Bakanlığı ilgili kamu ve özel sağlık kuruluşlarının halkı bilgilendirici, işbirliği sağlayıcı kamu bilgilendirme faaliyetlerini sürekli hale getirmek için çalışma yapmaları gerekmektedir. Engellilerin sağlık kurumlarından hiçbir sağlık kesintisi olmadan sağlık hizmetinden tamamen ücretsiz yararlanmaları için kanunların çıkarılması engelliler için yararlı olacaktır.

Bir sağlık sorunu olarak görme engeli! En sık yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri

Sağlık çalışanının moralinin yüksek tutulması, engellileri anlamaları ve onlara daha fazla yardımcı olmaları açısından önemlidir. Tedavi aşamasında olan engellinin engel durumunu kabullenmesi için rehabilitasyon çalışmalarının ağırlık verilmesi, engellilerin motive olması tedavinin başarısını olumlu olarak etkileyecektir.

Toplumun, engelliye bakış açısını düzeltilmesi sağlık çalışanlarının tutum, davranış ve bilgisi ile yakından ilgidir. Bir sağlık çalışanı topluma ışık tutmalıdır. Sağlık çalışanı engelli bireyleri çevresine anlatarak onlarında yaşam hakkı olduğunu, hor ve küçük görülmemesi gerektiği anlatılmalıdır. Böylelikle zamla toplumda engellilere karşı bir bilinçlenme, farkındalık, anlayış oluşacaktır.

Engellilerin tedavi süreci sonunda bir birey olarak topluma uyum sağlaması bu amaçla sağlık birimlerinden (Sosyolog, Psikolog ve Psikiyatrist) yardım alarak hayatlarına devam etmeleri amaçlanmalıdır. Tüm engelliler için psikolojik sağlık hizmetlerin ücretsiz ve kolay ulaşılabilir olması engellilerin topluma daha kolay uyum sağlamalarına yardımcı olacaktır. Engelli bireylerin, sağlık hizmetlerindeki memnuniyetinin artması, toplumdaki diğer bireylerinde memnuniyetini, farkındalıklarını arttıracaktır.

KAYNAKÇA

Bu çalışma yapılan bir araştırmanın özgün sonuçlarını ifade etmektedir.

Writer By Yıldırım Bayezit DELDAL

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla