Avustralya’da bir grup öğrenci, 100 bin dolarlık AIDS ilacını 2 dolara üretti

Kategori: Farmasötik / İlaçlar, Sağlık Gündemi Print

ogrenci-deneyAvustralya’da Sidney Grammar Okulunda okuyan bir grup öğrenci, HIV tedavisinde kullanılan Daraprim isimli ilacı 2 dolar maliyetle üretmeyi başardı. Öğrenciler, daraprimdeki aktif madde olan pirimetaminin 3.7 gramını oluşturmak için 17 gram klorofenil asetonitril ham maddesini sentezlediler. Üretilen bu 3.7 gramlık az miktardaki Daraprim isimli ilacın ABD’deki piyasa fiyatının 100 bin doların üstünde olduğu belirtiliyor. Öğrenciler, daha önce öğretmenleri Malcolm Binns tarafından teşvik edilmişler. Öğretmen öğrencilerine internetten öğrendiği bilgilerle uyuşturucu yapan bir öğrenciyi kötü örnek olarak anlatmış ve kendilerinin benzer bir işlemi insanlara yardım için kullanabileceğini öğüt vermiş.

Sidney Ünversitesi’nden de yardım alan öğrenciler, iki hafta önce araştırmalarından başarılı sonuçlar aldıktan sonra bunu üniversitedeki danışman bilim insanları ile paylaşmışlar. The Guardian gazetesinin haberine göre, öğrenciler, araştırma sonuçlarını internette yayınlayarak, ilacın tüm dünyada daha fazla kişiye ulaşabilmesi için önemli bir adım atmışlar. Öğrenciler böylece ilacın tüm dünyada makul bir fiyata hastalara ulaşmasını hedeflediklerini açıkladılar.

Üretilen Daraprim isimli bu ilaç Dünya Sağlık Örgütü’nün de ‘gerekli ilaçlar’ listesinde bulunuyor ve Aids tedavisi gören hastalar tarafından mutlaka kullanılması gerekiyor. İlaç, daha önce ‘Dünyanın en nefret edilen kişisi’ unvanına sahip olan Martin Shkreli tarafından satın alınmış ve fiyatı bir gecede 13.5 dolardan 750 dolara çıkarmıştı.

ilac-aids-hiv-daraprin

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla