Danıştay, plastik cerrahı malpraktis davasında kusurlu buldu

Yazan Dr. Erkin Göçmen
Kategori: Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları Print

danistay-davaDanıştay Onbeşinci Dairesi, bir Devlet üniversitesi hastanesinin plastik cerrahi bölümünde uygulanan bilateral konjenital pitozis operasyonu sonucunda hastada meydana gelen göz kapaklarında kapanmama ve görme kaybı şikayetlerinden dolayı, Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Kurulunun komplikasyon kararına rağmen, hekimi kusurlu buldu ve yerel mahkeme kararını bozdu. Yüksek Mahkeme kararında, göz kapaklarına yapılan müdahalede tıbbi standart dışına çıkıldığı ve cerrahi müdahalenin kusurlu icra edildiği belirtildi.

Yapılan yargılamada yerel mahkemece alınan Adli Tıp Kurumu raporunda, pitozis düzeltme ameliyatı sonucunda göz kapaklarında kapanmama ve görme kaybı şikayetlerinin her türlü özene rağmen görülebilen, ameliyatın niteliğinden kaynaklanan ve ikincil bir müdahale ile giderilebilecek bir komplikasyon olduğu ve hastanede yapılan işlemlerin tıp kurallarına uygun bulunduğu ifade edilmiş ve bu gerekçe yerel mahkemece yeterli bulunarak hastanın tazminat talebi reddedilmişti.

Ameliyat sonrası hastasını iyi takip etmeyen hekime meslekten men cezası

Bunun üzerine karar hasta tarafından temyiz edildi ve Danıştay Onbeşinci Dairesince incelendi. Danıştay Yüksek Dairesinin değerlendirmesinde, pitozis düzeltme operasyonunu icra edecek bir uzmanın göz kapağını ne kadar yukarı kaldırması gerektiğini öngörmesi gerektiğini, operasyon sonrası göz kapağının kapanamayacak bir şekilde yukarı kalkmasının öngörülemeyen veya öngörülse bile önlenemeyecek olan bir sonuç olmadığı ifade edildi.

Yine, aynı değerlendirmede, yapılan operasyonun birden fazla aşamalı olmayıp tek süreçte sonlandırılabilen bir operasyon olması sebebiyle, Adli Tıp Kurumunca yapılan hastada meydana gelen durumun ikinci bir müdahale ile giderilebilecek bir durum olduğu yönündeki belirlemenin, sonucu bir komplikasyon olmaktan çıkardığı belirtildi.

Yüksek Mahkeme yaptığı yargılamada, operasyonda göz kapaklarına yapılan müdahalenin tıbbi standart dışına çıkılarak cerrahi müdahalenin kusurlu yapılması sebebiyle oluştuğu, yaşanan tıbbi olumsuzlukların, hizmet kusuru kavramının niteliği dikkate alındığında komplikasyondan öte, gerekli dikkat ve özenin gösterilmemesi ve meslekte acemilikten kaynaklandığı sonucuna vardı.

Danıştay, hastanedeki eksik cihazı hizmet kusuru sayıp tazminata mahkum etti

Neticede Danıştay Onbeşinci Dairesi, her ne kadar Adli Tıp Kurumu 2. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun raporunda meydana gelen sonuç komplikasyon olarak nitelendirilmiş ise de “mevcut verilere göre olayda idarenin sunduğu hizmeti kusurlu yürüttüğü” gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen kararı bozmuştur.

click-iconİletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr

. Av. Erkin Göçmen’i Twitter’da takip etmek için tıklayın >

. Av. Erkin Göçmen’i Facebook’ta takip etmek için tıklayın >

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla