Tıp tarihinde bir ilk: FDA, vücutta izi takip edilebilen ilk Dijital ilacı onayladı

Yazan Hüseyin Kandemir
15 Kasım 2017   |    28 Mayıs 2023    |   Kategori: Farmasötik / İlaçlar, Güncel / Literatür, Psikiyatri / Nöroloji Print

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), insan vücudunda dijital olarak izi sürülebilen tarihin ilk dijital ilacını onayladı. Uzmanlar bu adımın tıp tarihi açısından devrim niteliğinde olduğunu belirtiyor. Konu ile ilgili olarak FDA tarafından yapılan açıklamada, şizofren ve bipolar bozukluk gibi bazı psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmak üzere sindirilebilir sensöre sahip olan ilk dijital ilaca onay verildiği bildirildi. FDA’nın Psikiyatri Ürünleri Bölümü Başkanı Mitchell Mathis, ise sindirilebilir sensöre sahip ilaç sayesinde hastaların ilaçlarını alıp almadıklarının uzaktan takip edilebileceğini belirtti. Proteus Digital Health tarafından geliştirilen bir izleme cihazı içeren dijital ilaç Abilify firması tarafından piyasaya sürülecek.

İlaç hasta tarafından yutulduktan sonra mide sıvısıyla temasa geçtiğinde içindeki sensör sayesinde vücuda yapıştırılan banda sinyal gidiyor. Daha sonra ilacın sindirildiği bilgisi banttan hastanın cep telefonundaki uygulamaya ulaşıyor. Hastalar isterlerse yakınlarına ya da doktorlarına web tabanlı bir portal aracılığıyla cep telefonlarına gelen bilgiye erişmelerine izin verebiliyor. Bu yeni teknoloji doktorlara, hastaların haplarını zamanında yutup beslemediğini ölçmek için nesnel bir yol sunuyor; ayrıca geliştirilen bu yeni teknolojinin pek çok farklı tedavi alanında da rahatlıkla kullanılabileceği belirtiliyor.

Tıpta bir eşik daha aşıldı: Beyin implantı uygulanan felçli kişi yürüme yetisi kazandı!

İlacın alınıp alınmadığını kaydetmek için dijital izlemeyi kullanan ürün, şizofreninin tedavisinde, bipolar bozuklukla ilişkili manik ve karma bölümlerin akut tedavisinde ve erişkinlerde depresyonun için ilave tedavisinde kullanılmak üzere onaylandı. Yeni ilaç ile ilgili açıklama yapan üretici firma Abilify, ilacın başka alanlar içinde başvurusu olduğunu ancak demans ile ilişkili psikozlu hastaların ve çok yaşlı psikozlu hastaların tedavisi için şimdilik kullanım onayı alamadıklarını açıkladı.

Uzmanlar bu yeni ilaç teknolojisi ile ilgili elde edilecek bilgilerden sonra yöntemin hızla yaygılaşabileceğini ve riskli ilaçlar ile sorunlu hastaların takibinin oldukça kolaylaşabileceğini belirtiyor. Dijital ilaç teknolojisinin ayrıca uyuşturucu niteliği olan yeşil ve kırmızı reçeteli ilaçlar içinde kullanılması çok yakın bir gelecekte gündeme gelebilir.

FDA’nın Uyuşturucu Değerlendirme ve Araştırma Merkezi’nden Mitchell Mathis, yeni ilaç ile ilgili şu açıklamayı yapmış: “FDA olarak, reçeteyle satılan ilaçlarda yeni teknolojilerin geliştirilmesini ve kullanılmasını destekliyoruz. FDA Uyuşturucu Değerlendirme ve Araştırma Merkezi, teknolojinin hastalara ve reçete yazanlara ne şekilde fayda sağladığını anlamak için şirketlerle çalışmayı sürdürecektir.”

Yeni dijital ilaç sisteminde hastanın vücuduna bir alıcı bant yapıştırılıyor, bu bant yutulan ve içinde midede eriyebilen bir verici olan ilaçtan sinyal alarak takip sürecini başlatıyor.

Kanser tedavisinde gen modifikasyonu, FDA’nın onayladığı ilk genetik terapi oldu

İlaç bakır ve magnezyum kaplı iki küçük yüzey içeriyor, mide asidi içine giren ilaç bu yüzeyler sayesinde bir pil gibi elektrik üretiyor. Bu enerji ile ilaçtaki devre aktive oluyor ve sinyal göndermeye başlıyor. Daha sonra ilaçtan alınan sinyal bir mesaj olarak cep telefonuna iletilip değerlendiriliyor. Depolanan veriler takip iznine sahip olan doktor tarafından anında görülebiliyor. Dijital ilacın yakın gelecekte düzenli ilaç kullanması gereken diyabet veya kalp hastalarının hayatını kolaylaştıracağı belirtiliyor.

Ayrıca komplike tedavi süreçleri rahatsızlığı olan bazı hastalarda çok işe yarayabileceği, ilaç kullanmada uyumsuz olan hastaların takibinde de işe yarayabileceği belirtiliyor.


Konu ile ilgili FDA tarafından yapılan açıklamanın tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilir: >>> FDA approves pill with sensor that digitally tracks if patients have ingested their medication >>>
The U.S. Food and Drug Administration today approved the first drug in the U.S. with a digital ingestion tracking system. Abilify MyCite (aripiprazole tablets with sensor) has an ingestible sensor embedded in the pill that records that the medication was taken. The product is approved for the treatment of schizophrenia, acute treatment of manic and mixed episodes associated with bipolar I disorder and for use as an add-on treatment for depression in adults.

The system works by sending a message from the pill’s sensor to a wearable patch. The patch transmits the information to a mobile application so that patients can track the ingestion of the medication on their smart phone. Patients can also permit their caregivers and physician to access the information through a web-based portal.

Tıp tarihinde yeni bir aşama: FDA, kansere karşı ilk virüs tedavisini onayladı

“Being able to track ingestion of medications prescribed for mental illness may be useful for some patients,” said Mitchell Mathis, M.D., director of the Division of Psychiatry Products in the FDA’s Center for Drug Evaluation and Research. “The FDA supports the development and use of new technology in prescription drugs and is committed to working with companies to understand how technology might benefit patients and prescribers.” >>> Daha fazlası için tıklayın:>>>>

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla