Acilde doktora parke taşıyla saldırı! Yaralanan doktor yoğun bakımda

Kategori: Sağlık Gündemi Print

Sağlık çalışanlarına yönelik süren saldırı ve şiddet sarmalı artarak devam ediyor! Şanlıurfa’da acil serviste görevi başında bir hasta yakını tarafından başına kaldırım taşıyla vurulan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın ağır yaralandı. İlk müdahalesi meslektaşları tarafından acil serviste yapılarak ameliyata alınan Dr. Yalçın’ın tedavisi yoğun bakımda sürüyor. Olayın ardından saldırgan olay yerine gelen polis ekiplerince gözaltına alınırken tedavisi süren Dr. Yalçın’ın hayati tehlikesi devam ediyor.

Şanlıurfa’da hastaneye getirdiği çocuğunun ateşinin düşmemesine sinirlenen bir kişi doktora parke taşıyla saldırdı. Alınan bilgiye göre, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde görevli Dr. Bahattin Ahmet Yalçın ile hasta yakını Abdulkadir K. arasında tartışma çıktı. Tartışmanın sebebinin ‘ateşi düşmeyen çocuk hakkında yeterli bilgi vermeme’ olduğu iddia edildi. Araya giren güvenlik görevlileri Abdulkadir K’yi acil servis dışına çıkardı. Ancak Abdulkadir K., isimli şahıs dışarıdan aldığı kaldırım taşıyla tekrar acil servise girerek Dr. Yalçın’ı başından yaraladı.

Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın hayati tehlikesi sürüyor

İlk müdahalesi acil serviste yapılarak ameliyata alınan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın tedavisi yoğun bakımda sürüyor. Güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilen A.K. ise olay yerine gelen polis ekiplerince gözaltına alındı. Hastaneden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, çocuk acil servisinde görevli Dr. Yalçın’ın bir hasta yakını tarafından acil serviste görevi başındayken başına sert bir cisimle vurulmak suretiyle darbedildiği belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Olay sonrası acilen ameliyata alınan doktor arkadaşımızın hayati tehlikesi mevcut olup halen yoğun bakımda takip edilmektedir. Bu tür insanlık dışı yaklaşımlar bölgemizde hizmet eden tüm hekim arkadaşlarımızı ve sağlık çalışanlarını derinden üzmektedir. Bu menfur olayı tüm hekimler ve sağlık çalışanları adına şiddetle kınıyoruz.

Sağlık Bakanlığından açıklama

Sağlık Bakanlığı’ndan konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer verildi:

Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca konuyla ilgili olarak Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’i arayarak şiddet olayı ve mağdur doktorumuzun sağlık durumu hakkında bilgi almıştır. Ayrıca Bakan Koca, yaşanan elim hadisede yaralanan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ı bizzat arayarak geçmiş olsun dileklerini iletmiştir. Bakanlığımız sağlık personeline uygulanan şiddet hadiselerinin önlenmesi için ne gerekiyorsa yapacaktır.

Türk Cerrahi Derneği: Dr. Yalçın’a yapılan saldırıyı kınıyoruz

Saldırının ardından yazılı bir açıklama yayımlayan Türk Cerrahi Derneği, olayı kınadı. Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çağatay Çifter, imzası ile yayımlanan aAçıklamada şu ifadelere yer verildi: Türk Cerrahi Derneği olarak, 17.07.2018 tarihinde saat 22:35 civarında Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Acil Servisi’nde görevi başında olan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın bir hasta yakını tarafından başına sert bir cisimle vurularak darp edilmesini kınıyoruz. Olay sonrası acilen ameliyata alınan doktor arkadaşımızın hayati tehlikesinin sürdüğünü ve halen yoğun bakımda müşahede altında olduğunu üzülerek takip ediyoruz.

Hiçbir acı ya da duyulan öfke, şiddeti haklı kılmaz. Nitelikli sağlık hizmeti, ancak huzurlu ve güvenli ortamlarda üretilir. Şiddet, sağlık hizmetini kesintiye uğratır; mağdurunun temel haklarını ihlal ettiği gibi, diğer hastaların sağlık hizmeti alma haklarını da ihlal eder. Bu nedenle bir kez daha toplumumuzu sağduyulu olmaya davet ediyoruz.

Sağlık Kurumlarında Güvenlik Zafiyeti var!

Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’a yapılan saldırının ardından bir açıklama yapan Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Ömer Melik, şu yorumu yaptı: “Sağlık kurumlarında ciddi güvenlik zafiyetleri bulunuyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın kışkırttığı yüksek hizmet talebi, toplumda beklenti oluşturmakta fakat hastanelerde ki yığılmalar hekim sayısının yetersizliği, iş yükünün fazla olması, toplumda oluşturulan yüksek beklenti algısını duyuramamaktadır. Hastayı müşteri olarak gören bu uygulamalara tüm Sivil Toplum Kuruluşlarının karşı çıkmasına rağmen Sağlık Bakanlığı hala biz sağlık emekçilerine kulaklarını tıkamaya devam etmektedir. Hekimlerimize yöneltilen “doktor efendi, hastanın cebinden elini çek”, “bunlara iğne bile yaptırmam” söylemlilerinin yaratığı aşağılama ve hedef haline getirilmelerinin sonuçları sağlık çalışanlarına şiddet olarak dönmektedir.”

Sağlık çalışanlarının hayatı tehlike altında

SES: Yüzde 62 şiddet gördü

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri SES, sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekmek için 800 sağlık çalışanının katılım gösterdiği bir anket düzenledi. Ankete göre; sağlık çalışanlarının 441’i sözel, 57’i fiziksel olmak üzere 498’i yani yüzde 62.3’ü şiddete uğradı. Sonuçlarda, 156 sağlık çalışanının birden çok kez şiddete uğradığı yani şiddet oranının yüzde 82’ye çıktığı saptandı.

Sağlık çalışanları, ‘şiddetin kimin tarafından uygulandığı’ sorusuna ise yüzde 78 hasta ve yakınları, yüzde 10 yöneticiler, yüzde 4 birim sorumluları, yüzde 4 çalışma arkadaşı yanıtını verdi. Şiddet görmüş 33 sağlık çalışanının beyaz kod vermesine karşın hiçbir sonuç alamaması dikkat çekti.

Son 3 yılda 431 sağlıkçı intihar etti

Sağlık Bakanlığı, 2015 yılında 10, 2016 yılında 11, 2017 yılında 3 hekimin intihar ettiğini bildirdi. 2015 yılında intihar eden hemşire sayısının 71, 2016 yılında 56, 2017’de yılında ise 53 olduğu kaydedildi. İntihar eden diğer sağlık çalışanlarının sayısı ise 2015 yılında 99, 2016 yılında 62, 2017 yılında ise 66 oldu. Bakanlığın verilerine göre 2015, 2016, 2017 yıllarında toplam 431 sağlık çalışanı intihar etti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla