Botoks nedir? Neden ve nasıl yapılır? Botox tehlikeli midir?

8 Eylül 2018   |    8 Şubat 2020    |   Kategori: Estetik, Sağlık Sözlüğü Print

Botoks, başta estetik olmak üzere, bir çok tıbbi alanda kullanılan bir yöntemdir. Yüzde beliren kırışıklıkları ve ince çizgileri yok etmenin en güvenilir ve en kolay yöntemidir. Çoğu estetik operasyonun aksine botoks uygulaması esnasında herhangi bir kesme işlemi yapılmaz. Kişi, uygulama sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Aynı gün, işlerine kaldığı yerden devam edebilir. Botox, estetik dışında aşırı terleme, migren ağrıları, diş gıcırdatma ya da servikal distoni gibi kas rahatsızlıkları tedavisinde de kullanılmaktadır.

Botoks nedir?

Botoks, belirli kas hastalıklarının yanı sıra kozmetik amaçlarla da kullanılan bir ilaçtır. Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen botulinum nörotoksin tip A’dan yapılır. Oldukça güçlü bir zehir olmasına rağmen doğru miktarda uygulandığında çok sayıda uygulama alanına sahiptir. Botulinum toksini, 50 yılı aşkın süredir tıp dünyasında yaygın bir şekilde kullanılan bir materyaldir.

İlk olarak göz tembelliği, blefarospazm (göz kapaklarını düzgün bir şekilde hareket ettirememe) ve servikal distoni tedavisinde kullanılmıştır. Daha sonra gözler arasındaki alanda kaş çatmalarının yol açtığı kırışıklık görünümünü iyileştirmek amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. 2004’te ise aşırı terleme tedavisinde ve 2010 yılında ise baş ağrısının tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.

Liposuction nedir? Yağ aldırma ameliyatı nasıl yapılır, riskli midir?

Botoks neden yapılır?

Yaşlanmayla birlikte yüzümüzde belirginleşen, mimik kaslarının kasılması sonrasında oluşan kırışıklıklar ve çizgiler, botox ile giderilebilir. Botoksun uygulandığı bölgede mimik kaslarına sinirlerden iletilen, kasların kasılmasına neden olan sinyaller geçici bir süreliğine felç olur. Kas hücrelerinin kasılması önlenir ve kaslardaki sertleşme miktarı en aza indirgenir. Aynı zamanda anormal kas kasılmaları da durur. Bunun sonucunda yüz kaslarının bir süreliğine gevşemesi, kırışıklık ve ince çizgi oluşumunun durması sağlanır.

Botokstan kozmetik alan dışında tıp alanında da yararlanılmaktadır. Servikal distoni, hiperhidroz, kronik migren, mesane disfonksiyonu, göz tembelliği ve göz seğirmesi gibi pek çok hastalığın tedavisinde botoksun kullanılması mümkündür.

Botoks

Botoks işlemini mutlaka uzman bir merkezde yaptırın

Botoks nasıl yapılır?

Botox işleminde, botulinum toksini seyreltildikten sonra direk olarak nöromusküler dokuya enjekte edilir. Enjeksiyon işleminden ortalama 20 dakika öncesinde bölgeye lokal anestezi kremi sürülür. Uygulama bölgesi temizlendikten sonra toksin, ince uçlu iğneler yardımıyla bölgedeki kasların içine ufak dozlarda enjekte edilir.

İşlem, ortalama 15 dakika sürer. Kas dokuya enjekte edilen botulinum toksini, ortalama 24-72 saat sonrasında etkisini göstermeye başlar. Bazen nadir de olsa bu süre 5 ya da 7 güne kadar uzayabilir.

Labioplasti nedir? Labiaplasty ameliyatı nasıl yapılır, tehlikeli midir?

Botoks yaptırmak tehlikeli midir?

Botulinum toksini, dünyadaki en zehirli maddelerden biridir. Yanlış uygulamalar doğrultusunda solunum yetmezliği ve ölüme neden olabilen botulinum toksini, aynı zamanda oldukça başarılı bir proteindir. Botoks esnasında bu toksin oldukça küçük dozlarda kullanılmaktadır.

İşlem sırasında kullanılan enjekte edilebilir maddelerin mutlaka FDA standartlarına uygun bir şekilde hazırlanmış olmaları ve uygulamanın uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tecrübesiz bir doktor tarafından hastaya yüksek dozda Botulinum toksini enjekte edilmesi, hastanın ölümcül sonuçlara ve pek çok yan etkiye maruz kalmasına neden olabilir.

Botoksun yan etkileri

  • Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık ve ödem
  • Baş ağrısı ve uyuşma hissi
  • Hafif mide bulantısı,
  • Yakın kaslarda geçici felç
  • Yutma zorluğu
  • Boyun zayıflığı
  • Grip benzeri belirtiler
  • Safra kesesi işlev bozuklukları
  • Kurdeşen, Ateş, Titreme
  • Hırıltı, ağız kuruması
  • Çift görme ya da görme duyusunda azalma
  • Kanama, Şişme
  • Alt göz kapağı kaslarında zayıflık
  • Vücut genelinde kas zayıflığı
  • Konuşma problemleri

Botoks esnasında kaslara enjekte edilen enjeksiyonlar, genelde iyi bir şekilde tolere edilir ve çok az yan etkiye neden olurlar. Bazen, ilacın etken maddesine karşı aşırı duyarlılığı bulunan kişilerde nadir de olsa ciddi yan etkiler görülebilir. Yukarıdaki yan etkiler, botoksun nereye yapıldığına bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Örneğin, göz bölgesine yapılan işlem sonrası kişi, sarkık göz kapakları, gözlerde kuruluk ile karşılaşabilir.

Meme küçültme ameliyatı nasıl yapılır? Göğüs küçültme hareketleri

Ağız çevresine yapılan enjeksiyonlar, çarpık bir gülümsemeyi beraberinde getirebilir. Yukarıdaki yan etkiler, genellikle geçicidir ve herhangi bir müdahale gerektirmeksizin kendiliğinden kaybolurlar. Ancak göz kapaklarındaki sarkmanın ve asimetrinin iyileşmesi, birkaç haftayı bulabilir.

UYARI: Nefes almada zorluk çekme, konuşma zorluğu, yutma güçlüğü, mesane kontrol kaybı (idrar kaçırma), görüş problemleri gibi ciddi yan etkilerle karşılaşmanız durumunda vakit kaybetmeksizin size en yakın hastanenin acil bölümüne görünmelisiniz!

Botoks sonrasında olabilen sorunlar

Botoksun, alanında uzman estetik cerrahlar tarafından yapılması gerekir. Enjeksiyon sonrası yan etkiler, genelde kısa bir sürede kendiliğinden geçerler. Ancak botoksun etki süresinin maksimum 6 ay olması, hastaların botokstan düzenli olarak yararlanmasına neden olmaktadır. Yapılan pek çok araştırmaya göre cilde uygulanan 10. ve 11. enjeksiyonlara kadar, herhangi uzun süreli bir yan etki görülmez. Aksine kozmetik amaçlı uygulamalarda işlemlerden daha kalıcı sonuçlar alınmasına olanak tanır.

Ancak 11. enjeksiyon sonrasında bazı hastalarda kalp çarpıntısı, mide bulantısı, boyun zayıflığı, çiğneme zorluğu, vücutta genel bir güçsüzlük ve zayıflık görülmüştür. Botoksun uzun vadede yol açabileceği yan etkilere yönelik günümüzde pek çok araştırma yapılmaya devam etmektedir.

Kimler botoks yaptırmamalı?

  • Belirli kas hastalıkları bulunan kişiler
  • Emziren anneler (Botulinum toksini, süt yoluyla bebeğe geçebilir)
  • Hamile kadınlar botoks yaptırmamalıdır.

Meme estetiği nasıl yapılır? Göğüs büyütme ve küçültme ameliyatları

Botoks nerelere uygulanır?

  • Yüzde kırışıklık ve ince çizgilerin yoğun olduğu tüm bölgelere
  • Yaşlanmayla birlikte boyunda beliren dikey çizgilere
  • Ağız çevresine
  • Çene ve burun ucuna

Çene ucuna yaptırılan enjeksiyon ile kadınlardaki kare yüz şekli üçgen ve kalp yüz şekline yaklaştırılır. Bu sayede yüzde simetrik bir görünüm elde edilebilir.

Nefertiti botoks olarak isimlendirilen işlem ile çene ve boyun çizgileri giderilir. Mısır kraliçesi Nefertiti’den ismini alan bu yöntem, sarkık olan boyun ve çene hattını toparlamayı ve gerginleştirmeyi amaçlar.

Erkeklere yapılan botoks işlemlerine ise brotoks ismi verilir. Brotoks, erkeklerde daha çok alın bölgesine uygulanır. Brotoks enjeksiyonu ile kırışıklıklar azaltılır. Alın bölgesi yatay kırışıklıklarının yanı sıra gözaltı torbalarının azaltılması için de brotoks yapılabilir.

Yüz estetiğinde botoks

Botoksla alın çizgileri, boyun kırışıklıkları, üst dudak üstündeki ince çizgiler, yüzde kızgın bir görünüme yol açan kaş arası çizgileri 3-6 ay için önlenebilir.

Göz çevresi botoks

Göz çevresinde kazayağı olarak ifade edilen çizgiler, göz kapağı ile kaşlar arasındaki kırışıklıklar botoksla giderilebilir. Erkekler de göz çevresine botoks yaptırarak, gözaltı torbalarından bir süreliğine kurtulabilirler. Kaş çevresine yapılan botoks ile kaşların daha kalkık görünmesini sağlamak da mümkündür.

Masseter Botoksu

Bu botoks şekli, masseter kasını hedef alarak, yüzdeki erkeksi ve sert görünümü önlemeyi hedefler. Bu kasın aşırı büyük olması, kadınlarda kare yüz şeklini beraberinde getirir. Mester botoks ile kare yüz şekli küçültülür. Yuvarlak ya da kare yüz şekline sahip olanlar işlem sonrasında kalp ya da üçgen yüz şekline kavuşabilirler.

Göz altı morlukları neden olur? Göz morluğuna ne iyi gelir?

Botoksun ömrü ne kadardır?

Botoksun ömrü, kişiden kişiye, botoks yapılan bölgeye, işlem esnasında kullanılan doza göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak botoksun ömrü 4-6 ay arasında değişir. 2. uygulama sonrasında botoksun etkisi de uzar. Botoksun etkilerini daha uzun bir süre göstermesi için kişinin en az 5-6 seans aynı bölgeye botoks yaptırması gerekir.

Botoks, tedavi amacıyla kullanılabilir mi?

Botoks, pek çok hastalığın tedavisinde yararlanılan bir yöntemdir:

Aşırı terlemede botox

Avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı terlemelerinin tedavisinde botokstan yararlanılır. Uygulama ile ter bezlerine giden sinir uyarısı bloke edilir ve aşırı terleme 6 aylığına önlenebilir.

Migren tedavisinde botoks

Kas spazmları ve migren ağrılarının tedavisinde de botoks, etkilidir. Botulinum toksini, alın, şakak, ense ve boyun bölgesine enjekte edilir. Hasta 4-6 aylığına şiddetli migren ağrılarından kurtulabilir.

Migren nedir? Neden olur? Migrenin belirtileri ve tedavisi

Diş gıcırdatma botox tedavisi

Bilinçsizce dişlerin gıcırdatılması, fiziksel ağrılara ve pek çok diş problemine neden olabilen bir sorundur. Özellikle dişlerini sıkarak uyuyan kişilerde bu soruna daha sık rastlanır. Çene hareketinden sorumlu Masseter isimli büyük kasa botulinum toksinin enjekte edilmesi ile kaslar güçsüzleştirilir. Bu sayede diş gıcırdatması nın yol açabileceği komplikasyonlar da geçici bir süreliğinde de olsa önlenebilir.

Başka tedavi alanları:

  • Servikal distoni (boyun kaslarının istemsizce hareketi sonrası boynun bükülmesi)
  • Kas kontraktürleri (serebral parsi gibi nörolojik durumlar)
  • Mesane disfonksiyonu (mesanenin aşırı çalışması sonrası idrar kaçırma)
  • Boyun ve omuz kas spazmları
  • Şaşılık

Botoks için hangi doktora gidilmeli?

Botoks nerede yaptırılmalı?

Dermatologlar, estetik cerrahlar ve medikal estetik uzmanları tarafından botox yapılabilir. Botoks uygulamasını yapacak olan cerrahın yüz anotamisine ve yüz kaslarının nasıl çalıştığına dair kapsamlı bir bilgiye sahip olması gerekir.

Botoks, kronik migren tedavisinde Türkiye’de de onaylandı!

Botoks fiyatları 2018

Botoks fiyatları üzerinde botoksun çeşidi, hangi bölgelere uygulanacağı ve hangi uzman tarafından yapılacağı belirleyicidir. Bazı klinikler bir arkadaşınızla birlikte gelmenizi önerirler. Böylece 1 tüp 2 kişiye uygulanır ve siz de daha uygun fiyata tedavi olabilirsiniz. Botoks fiyatları 400 ila 1500 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Botoks yaptırmak isteyenlere öneriler

Botoks işleminin başarılı olabilmesi için botoks öncesi ve sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı noktaları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Botox öncesinde E vitamini içeren ilaçlar tüketmeyin.
  • İşlem öncesinde aspirin ya da aspirin türevi olarak bilinen ilaçları kullanmayın. Aksi halde işlem sonrasında cildinizde morarma ve şişlik gibi geçici yan etkiler oluşabilir.
  • Botoks sonrasında kalsiyum içerikli besinler tüketmeyin.
  • İşlem sonrası en az 4 saat boyunca mimik hareketleri yapmayın.
  • İşlem sonrası en az 3 gün süreyle botoks yaptırdığınız yere hafif şekilde masaj yapın
  • Botoks uygulanan bölgenin hijyenine özen gösterin.
  • Botoks yaptırdığınız gün içerisinde spor yapmayın.
  • İşlem sonrası en az 3-4 gün yüz üstü yatmayın.
  • Botoks yaptırdığınız bölgeye soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz.
  • Botoks sonrası 3 gün boyunca havuza girmeyin.
  • Botoks yaptırdığınız gün kuaföre ya da saunaya gitmeyin. Bknz:>>> Botox

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla