Genital siğil neden olur? Belirtileri, tedavisi ve HPV aşısı

6 Mart 2020   |    20 Ekim 2022    |   Kategori: Cilt Sağlığı, Enfeksiyonlar Print

Genital siğil, cinsel yolla bulaşan bazı HPV virüs türlerinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Hem kadınları hem de erkekleri etkiler. Ancak kadınlarda rahim ağzı veya vulva kanserine neden olma riski vardır. Çoğu gözle görülemeyecek kadar küçük olsa da bağışıklık sistemi zayıf kişilerde büyüyüp çoğalabilir. Ağrı ya da kaşıntı gibi belirtiler hissedilebilir. Genital siğiller ilaçla veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir; ama tekrarlama riskleri vardır. Bu yüzden virüsü kapmadan önce korunmak son derece önemlidir. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak koruyucu olsa da yeterli değildir. Bu yüzden cinsel olarak aktif hale gelmeden önce erkeklere ve kadınlara HPV aşısı yaptırmaları önerilmektedir.

Genital siğil nedir?

Genital siğil, insan papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en yaygın olanıdır. Genital bölgede veya anüste oluşan siğiller çoğu zaman görülemeyecek kadar küçüktür. Ağrıya ya da kaşıntıya neden olabilirler. Hem erkekler hem de kadınlar genital siğillerden etkilense de, HPV enfeksiyonu kadınlar için daha tehlikelidir. Çünkü siğillerin bazı tipleri zamanla rahim ağzı (serviks) kanseri ya da vulva kanserine dönüşebilir. HPV aşısı, enfeksiyon için çoğu zaman koruyucudur.

Siğil nedir, neden olur? Nasıl bulaşır? Bandı ve tedavisi

Genital siğil nerelerde görülür?

  • Kadınlarda: Vajina içi ya da dışı, anüsün içi ya da dışı ve serviks (rahim ağzı).
  • Erkeklerde: Penis, skrotum (testis torbası), kasık, baldırlar, anüsün içi veya etrafı.

Genital siğil, HPV taşıyan bir kişiyle oral cinsel temasta bulunan bir kişinin ağzında, dudaklarında, dilinde veya boğazında da gelişebilir.

Genital siğil belirtileri

  • Genital bölgede küçük, ten rengi, gri, kahverengi veya pembe şişlikler,
  • Bazen birkaç siğilin birleşmesi sonucu oluşan karnabahar benzeri bir şekil,
  • Genital bölgede kaşıntı, rahatsızlık ya da yanma
  • Siğillerin yaygınlaşması durumunda ağrı,
  • Cinsel ilişki sırasında kanama
  • Vajinal akıntı

Genital siğiller bazen gözle görülemeyecek kadar küçük ve düz olabilir. Bazen de bağışıklık sistemi zayıf kişilerde büyük kümeler halinde çoğalabilir.

Genital siğil neden olur?

Genital siğil vakalarının çoğuna, cinsel organları etkileyen HPV türleri neden olur. Bu virüsler son derece bulaşıcıdır ve neredeyse her zaman cinsel temas yoluyla yayılırlar.

HPV nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri, tedavisi ve aşıları

Genital siğil nasıl bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar içinde en yaygınıdır. Cinsel açıdan aktif kişilerin çoğu, yaşamlarının bir noktasında bu virüsü alırlar ancak herkeste genital siğile neden olmaz. Ellerde veya vücudun diğer bölgelerinde siğillere neden olan HPV türleri ile genital siğillere neden olan türler farklıdır. Eldeki bir siğil cinsel organlara yayılamaz ya da bir genital siğil vücudun diğer bölgelerine bulaşmaz.

Genital siğillerin en önemli nedeni HPV virisüdür

Genital siğil resimleri

Aşağıda bazı Genital siğil resimleri bulunmaktadır. Resim yazılarının üzerine tıklayarak görebilirsiniz. Bazı resimler rahatsız edici olabilir. Resim-1, Resim-2, Resim-3, Resim-4,

Genital siğil risk faktörleri

  • Birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişki kurmak,
  • 30 yaşın altında olmak,
  • Sigara kullanıyor olmak,
  • Geçmişte, cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyon geçirmiş olmak,
  • Genç yaşta cinsel olarak aktif olmak,
  • Bağışıklık sistemini zayıflatan HIV (AIDS) veya organ nakli ilaçları kullanıyor olmak.

Genital siğil ve kanser

HPV enfeksiyonu her zaman kansere yol açmaz, ancak rahim ağzı (serviks) kanseri genital HPV enfeksiyonu ile yakından bağlantılıdır. Ayrıca displazi adı verilen, serviks hücrelerinde kansere dönüşebilecek değişikliklere yol açabilir. Bazı HPV tipleri ayrıca vulva, anüs, penis, ağız ve boğaz kanserleriyle de ilişkilidir. Özellikle risk grubunda olan kadınların düzenli smear testi yaptırması erken teşhiste yardımcı olabilir. Ayrıca HPV aşısı kadınları hem genital siğillere hem de serviks kanserine karşı korumaktadır.

Rahim kanseri neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Hamilelikte genital siğil

Hamilelik sırasında oluşan genital siğiller, hormonal değişiklikler nedeniyle bazen büyüyebilir ve çoğalabilir. Bu da bazı sıkıntılara neden olur. Örneğin;

  • İdrara çıkmak zorlaşır.
  • Vajinal duvardaki siğiller, doğum sırasında vajinal dokuların esnemesini önleyebilir.
  • Vulvadaki veya vajinadaki büyük siğiller doğum sırasında kanayabilir.
  • Son derece nadir de olsa, genital siğilleri olan bir anneden doğan bir bebeğin boğazında veya cinsel organlarında siğiller oluşabilir.

Hamilelikte genital siğiller güvenli bir şekilde tedavi edilebilir, ancak anneyi ve bebeği riske atabilecek tedavilerden kaçınmak gerekir.

Genital siğiller nasıl teşhis edilir?

  • Fizik muayene: Doktor öncelikle hastaya cinsel yaşamı ve yaşadığı belirtiler ile ilgili sorular sorar. Ardından siğillerin bulunduğundan şüphelenilen alanlarda fiziksel muayene yapar. Kadınlarda siğiller her zaman yüzeyde olmayabilir. Bu yüzden doktorun pelvik muayene yapması da gerekebilir. Ayrıca bazen siğillerin daha rahat görünmesini sağlayan asidik bir çözelti uygulanabilir.
  • Pap-smear testi: Doktor, spekulum adı verilen bir aletle vajinayı açar ve uzun saplı bir aletle serviksten küçük bir hücre örneği alır. Bu hücreler daha sonra laboratuvar ortamında incelenir ve HPV varlığı açısından test edilir.
  • HPV testi: Sadece 30 yaş ve üstü kadınlara uygulanan bu test, rahim ağzı kanseri risk grubundaki kadınlarda erken teşhise yardımcı olabilir. Bu test, vücudunuzda hangi HPV türünün bulunduğunu belirler.

Smear testi nedir? Neden ve nasıl yapılır? HPV ve Pap simir

Genital siğil tedavisi

Genital siğil nasıl tedavi edilir?

Genital siğiller her zaman tedaviye ihtiyaç duymaz, bazen kendiliğinden kaybolurlar. Ancak virüs cilt hücrelerine yerleşebilir ve siğillerin tekrarlamasına neden olabilir. Eğer kaşıntı, yanma ve ağrı hissediyorsanız veya enfeksiyonu yaymaktan endişe ediyorsanız mutlaka sizi tedavi konusunda doğru yönlendirebilecek uzman bir doktora danışın. Genital siğiller vücudun diğer bölgelerinde (eller, ayaklar vb.) çıkan siğilleri tedavi eden ilaçlarla tedavi edilmezler.

Genital siğil kremi

Doğrudan cildinize uygulanabilen genital siğil tedavileri şunları içerir:

  • Podofilin (Podofilox): Podofilin, bitki bazlı bir tür reçinedir. Genital siğil dokusunu yok eder. Kullanımı zordur. Sadece lezyon üzerine uygulanması gerekir, sağlıklı deriye temas etmemelidir. Ayrıca hamilelikte kullanımı önerilmez. Hafif cilt tahrişi, yaralar veya ağrı gibi yan etkileri olabilir.
  • Imiquimod (Aldara): Bu krem, bağışıklık sisteminin genital siğillerle savaşma yeteneğini arttırır. Sık görülen yan etkisi cilt kızarıklığıdır. Cilt kabartıları, ağrı, öksürük, döküntü ve yorgunluk hissi gibi yan etkileri de olabilir. Kremi uyguladıktan sonra cinsel ilişkiden kaçının. Prezervatifleri ve diyaframları inceltebilir ya da partnerinizin cildini tahriş edebilir.
  • Triklorasetik asit (TCA): Jel formundadır ve genital siğilleri yakarak tedavi eder. İç tarafta bulunan siğiller için de kullanılabilir. Yan etkileri arasında hafif cilt tahrişi, yaralar veya ağrı sayılabilir.
  • Sinekatekinler: Bu merhem, anal kanal içindeki veya çevresindeki dış genital siğillerin tedavisi için kullanılır. Cilt kızarıklığı, kaşıntı, yanma veya ağrı gibi yan etkileri olabilir.

Genital siğil cerrahi müdahale

Cerrahi müdahale siğiller büyükse ya da ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa veya hamilelik durumunda, siğillerin bebeğe bulaşmasını önlemek için tercih edilebilir. Cerrahi seçenekler şunlardır:

  • Kriyoterapi (dondurma): Sıvı azot kullanılarak siğil dondurulur. İşlem sonrası siğilin etrafında kabarcıklar oluşur, cilt iyileştikçe yeni cilt ortaya çıkar. Ağrı ya da şişlik gibi yan etkileri olabilir.

Kriyoterapi nedir? Nasıl uygulanır? Avantaj ve riskleri

  • Elektrokoter: Bu prosedürde yüksek frekanslı elektrik akımı ile siğiller yakılır. İşlemden sonra biraz ağrı ve şişlik olabilir.
  • Cerrahi eksizyon: Lokal ya da genel anesteziyle uygulanan bu yöntemde, bistüri ya da makas ile siğiller çıkarılır ve temizlenir. Enfeksiyon ya da ağrı gibi riskleri olabilir.
  • Lazer tedavisi: Pahalı bir yöntemdir ve tedavisi zor siğillerde tercih edilir. Yara izi ve ağrı gibi yan etkileri olabilir.

Genital siğil nasıl geçer?

Genital siğillerin tedavisinde kullanabileceğiniz bazı ev ilaçları olduğunu duyabilirsiniz. Ancak bunlar çoğu zaman işe yaramaz. Tedavi için mutlaka bir uzman doktora başvurun. Genital siğillerden kurtulmanın en iyi yolu doktora başvurmaktır.

Genital siğil nasıl önlenir?

Cinsel partner sayısını sınırlamak ve cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak riski azaltabilir ancak tamamen önleyici değildir. HPV aşısı ise hem genital siğillere hem de rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olabilir.

HPV aşısı

HPV aşısı 9 ila 40 yaş arası kadınlar ve erkeklere uygulanabilir. Ülkemizde yapılan 2 tip HPV aşısı var; Gardasil ve Cervarix. Gardasil, erkekleri ve kadınları genital siğillere neden olan HPV türlerinden koruyabilir ve ayrıca rahim ağzı kanserini de önleyebilir. Cervarix ise rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olsa da genital siğilleri engellemez. Her iki aşı da kişi HPV’ye maruz kalmadan, cinsel açıdan aktif hale gelmeden yapıldığında daha etkilidir. Yaşa bağlı olarak 2 ya da 3 doz olarak uygulanabilir.

HPV aşısı nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır? Yan etkileri nelerdir?

Genital siğil için hangi bölüme gidilir?

Eğer genital siğiliniz olduğundan şüpheleniyorsanız öncelikle herhangi bir hastanenin dermatoloji bölümüne gitmelisiniz. Görüştüğünüz uzman dermatolog sizi tedaviniz konusunda yönlendirecektir.”

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Genital warts2- Genital HPV Infection3- Genital Warts

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla