Kadınlarda kasık ağrısı neden olur? Tedavisi ve çözüm önerileri

Kategori: Cinsel Sağlık, Kadın Hastalıkları Print

Kadınlarda kasık ağrısı, pek çok nedenden kaynaklanabilir; bunların başında yumurtlama ağrısı, adet ağrısı, myomlar, adenomyozis, yumurtalık kisti, rahim ve tüp enfeksiyonları, endometriozis ve karın içi yapışıklıklar gelir. Kasık ağrısının teşhisinde ise; ultrason, CT veya MR, ilaçlı bağırsak filmi veya kolonoskopi yöntemleri kullanılır. Kasık ağrısı tedavisi, altta yatan nedene göre değişir. Neden bağırsak veya idrar yolları sorunu ise uygun şekilde kolayca tedavi edilir. Bunun dışındaki durumlarda, nedene bağlı olarak cerrahi yöntemler de kullanılmaktadır. Kronik (uzun süreli) kasık ağrısından muzdarip kişiler, sinir bloğu, stres yönetim teknikleri, fizik tedavi, gevşeme yöntemleri ve biofeedbackten fayda görebilirler. Kasık ve karnımızda birçok organ olduğu için kasık ağrısının birçok sebebi olabilir.

Kasık ağrısı (pelvik ağrı) nedir?

Kadınlarda kasık ağrısı (pelvik ağrı) karın ve pelvisinizin en alt kısmında ağrıdır. Kadınlarda pelvik ağrı, üreme, idrar yolu veya sindirim veya kas-iskelet sistemlerindeki problemlerden kaynaklanabilir. Kaynağına bağlı olarak, kasık ağrısı sabit veya kısa ya da uzun aralıklı, hafif, orta veya şiddetli olabilir.

Kasık ağrısı bazen sırtınızın alt kısmına, kalçalarınıza veya baldırlarınıza da yayılabilir. Bazen, idrar yaparken veya cinsel aktivite gibi sadece belirli zamanlarda kasık ağrısı hissedebilirsiniz. Kasık ağrısı aniden, keskin ve kısaca (akut) veya uzun vadede (kronik) oluşabilir. Kronik kasık ağrısı, altı ay veya daha uzun süredir olan herhangi sürekli veya aralıklı ağrı anlamına gelir.

Kasık ağrısı nedenleri

Yumurtlama ağrısı (Mittelschmerz)

Yumurtlama sırasında sıklıkla kasık ağrısı oluşur. Bu ağrıya mittelschmerz (Almanca “ortada oluşan ağrı” demektir) denir çünkü genellikle iki adet kanamasının ortasındaki olağan yumurtlama zamanına denk gelir. Yumurtlama ağrısı, genellikle kasıkta kramp tarzı hafif bir ağrı olarak hissedilir fakat bazı kadınlarda oldukça şiddetli olabilir.

Hamilelikte kasık ağrısı neden olur? Tehlikeli midir? Nasıl geçer?

Yumurtlama ağrısının şiddeti aydan aya değişebilir, fakat genellikle beklenen adetten yaklaşık iki hafta önce olduğu için zamanı önceden bilinebilir. Yumurtlama ağrısı genellikle bir-iki gün sürer. Yumurtlama tedavisi gören kadınlarda, bu ağrı daha şiddetli olabilir.

Adet ağrısı (dismenore)

Adet ağrısı, kasık, alt karın, bel ve/veya üst bacaklarda aralıklı bir ağrı olarak hissedilir. Bazı  kadınlar, ağrının yanında ağırlık veya doluluk hissederler. Bu sırada vücudun tüm kaslarında ağrı hissedilebilir.

Ayrıca bulantı ve ishal görülmesi olağandışı değildir. Bazı kadınlar ilk adetlerinden itibaren adet ağrısı çekerler (primer dismenore). Adet ağrısı aydan aya değişebilir, yaş ilerledikçe yada çocuk doğurduktan sonra azalır veya aynı kalır. Eğer adet ağrısı gittikçe şiddetlenirse, bu başka bir sorun olduğunu gösterir.

Adet nedir? Regl sancısı ve kanaması nasıl azaltılır?

Bazı kadınlarda da ilk adetten bir süre sonra ortaya çıkan veya zaman geçtikçe şiddetlenen adet ağrısı vardır (sekonder dismenore). Bunun en sık nedeni endometriozistir. Diğer nedenler adenomyozis, myomlar, rahim polipleri, spiral, barsak hastalığı, enfeksiyon ya da karın içi yapışıklıklardır.

Myomlar

Myomlar basınç hissi veya kasık ağrısına neden olabilen, rahmin kas dokusundaki iyi huylu urlardır. Myomun şikayete neden olup olmaması büyüklüğüne ve rahimdeki yerleşimine bağlıdır. Küçük myomlar hiçbir şikayet vermeyebilir fakat büyük myomlar idrar torbası yada barsak gibi komşu yapılara bası yapabilirler. Rahim boşluğu içinde yada yanında bulunan rahim myomları, sıklıkla fazla adet kanamasına yol açar ve adet ağrısını artırabilir. Nadiren myomun içindeki ani, şiddetli kasık ağrısına yol açar.

Adenomyozisin

Rahim iç zarının rahim kasının içinde bulunması durumuna adenomyozis denir. Adenomyozis adet ağrısı ve aşırı adet görmeye neden olabilir. Adenomiyozis teşhisi zordur ve kesin teşhis ancak rahmin alınıp incelenmesi ile konabilir. Ultrason ve MR bazen adenomiyozisi teşhis etmek için yararlı olabilir.

Emar (MR) nedir, nasıl çekilir? Manyetik rezonans ne işe yarar?

Rahim ve tüplerdeki enfeksiyonlar

Rahim ve tüplerdeki enfeksiyon genellikle aniden başlayan kasık ağrısı ve bazen ateşe neden olur. Enfeksiyon tedavi edildikten sonra, tüpler ve yumurtalıklar etrafında oluşan yapışıklıklar, kronik (kalıcı) karın veya kasık ağrısına neden olabilir.

Tüpün uç kısmının tıkanması, tüpün içinde sıvı toplanmasına (hidrosalpenks) neden olur. Ara sıra, hidrosalpenks burkulabilir ve kasık ağrısını daha da şiddetlendirebilir.

Yumurtalık kisti

Normalde her ay yumurtalıklardan birinde bir yumurta kesesi oluşur. Yumurtlama sonrası bazen bu kesenin içi kanla dolar ve kist oluşur. Bu kistler birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolurlar. Ancak bazen kistten sıvı sızması nedeniyle kasık ağrısı görülebilir. Nadiren, kistin ağırlığı nedeniyle yumurtalık burkulur ve ani, çok şiddetli kasık ağrısına neden olur.

Endometriozis

Endometriozis, normalde rahmin içinde bulunan dokunun (endometrium) kasık ve karındaki diğer organların yüzeyinde bulunmasıdır. Endometriozis, adet ağrısı veya adet döngüsünün diğer zamanlarında ortaya çıkan kasık ağrısına neden olabilir. İlişki sırasında ağrıya da neden olabilir.

Enteresan olarak, bu hastalığın yol açtığı kasık ağrısının şiddeti her zaman endometriozis şiddeti ile orantılı değildir. Bazen, çok hafif bir endometriozis şiddetli ağrıya sebep olurken şiddetli bir endometriozis hiç rahatsızlık vermeyebilir. Kesin teşhis için laparoskopi yapılır.

Laparoskopi nedir, neden yapılır? Ameliyatı ne kadar sürer?

Karın içi yapışıklıklar

Alt karın bölgesindeki yapışıklıklar kasık ağrısına neden olabilirler. Yapışıklıkların nedeni endometriozis, geçirilmiş bir ameliyat veya enfeksiyon olabilir. Yapışıklıkları teşhis etmek için laparoskopi yapılır.

Diğer kasık ağrısı nedenleri

  • Bağırsak problemleri: İshal, kabızlık ve şişkinliğin (gaz) görüldüğü ve stresle alakalı olabilen bir hastalık olan “iritabl barsak sendromu” sık görülen problemlerden biridir.
  • Crohn hastalığı gibi enflamatuar barsak hastalıkları kasık ağrısına neden olabilir.
  • Divertikülozis (barsak duvarının dışarı torbalaşması): Genelde orta yaşlı kadınlarda görülen bu hastalık kasık ağrısı yapabilir. Bu divertiküller, iltihaplanabilir ve gittikçe şiddetlenen kasık ağrısına neden olabilir (divertikülit).
  • Fıtık: Bazen  kasık ağrısı yapabilir.

Cinsel ilişki sırasında ağrı nedenleri ve tedavisi

  • İdrar yolları problemleri: İdrar torbası enfeksiyonları (sistit) ve böbrek taşları genellikle idrar yaparken yanma, acıma ve sık idrara gitmeye neden olurlar. İntersitisyel sistit gibi kronik idrar yolları problemleri de kasık ağrısıyla birliktedir.
  • Bazı kadınlarda, karın duvarındaki kas yaralanmaları ağrıya sebep olabilir.
  • Cinsel saldırı: Geçmişte suiistimal edilmiş yada cinsel saldırıya uğramış kadınların sonradan şiddetli kasık ağrıları yaşama ihtimali daha fazladır. Cinsel suiistimale  uğramış  olan  her  kadının  bu  bilgiyi  doktoru  ile paylaşması çok önemlidir.

Kasık ağrısı tanısı

Ayrıntılı bir hikaye kasık ağrısının nedenini saptamadaki ilk adımdır. Muayene sonrası kan testleri istenebilir ve kültür alınabilir.

Kasık ağrınıza neyin sebep olduğunu belirlemek için, doktorunuz ilk olarak semptomlarınız ve geçmiş tıbbi sorunlarınız hakkında birkaç soru soracaktır. Ardından fizik muayene sonrası ağrınıza neyin sebep olduğunu belirlemek için bazı testler isteyebilir. Kasık ağrısı tanısı için kullanılan yöntemler şunlardır:

  • Kan ve idrar testleri
  • Üreme çağındaki kadınlarda gebelik testleri
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkları kontrol etmek için vajinal kültürler
  • Karın bölgesi ve pelvik bölge röntgenleri

Röntgen nedir, nasıl çekilir? Radyografik muayene ve zararları

  • Kemik yoğunluğu taraması: Kemiğin gücünü belirlemek için özel X-ray tipi
  • Diyagnostik laparoskopi: Laparoskop denilen küçük bir izleme aleti göbeğin yakınındaki bir kesiden karın boşluğuna yerleştirilir ve karın içi organlar gözlenir.
  • Histeroskopi: Rahimi incelemek için prosedür
  • Dışkı testi: Mikroskobik kan için dışkı örneğinin kontrol edilmesi
  • Kolonoskopi: Rektumun iç kısmını ve kolonun bir kısmını veya tamamını incelemek için yanan bir tüpün yerleştirilmesi
  • Ultrason: İç organların görüntülerini almak için ses dalgalarının kullanılması
  • Karın ve pelvisin BT taraması: X-ışınları ve bilgisayarları kullanarak vücudun enine kesitinin görüntüsü alınır.

Tomografi nedir, nasıl çekilir? BT ne işe yarar, zararları nelerdir?

Bazen, kasık ağrısı için hiçbir neden saptanamaz. Kasık ağrısının tam nedeninin belirlenememesi hastada hayal kırıklığı yaratabilir. Sevindirici olan, kasık ağrısının kesin bir nedeni belirlenemese bile, tedavisinin olmasıdır. Ağrı kesiciler, bilgilendirme ve diğer tedaviler, kasık ağrısının kaynağı açık olmadığında bile faydalı olabilirler.

Kasık ağrısı tedavisi

Kasık ağrısı tedavisi, kasık ağrısının nedenine bağlıdır. 

Kasık ağrısı için ilaç tedavisi

  • Ağrı kesiciler: Aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) veya asetaminofen (Tylenol, diğerleri) gibi reçetesiz ağrı kesiciler, kasık ağrınıza iyi gelebilir. Bazen reçeteli ağrı kesici de kullanmak gerekebilir. Bununla birlikte, sadece ağrı kesici tedavisi, eğer kronik bir kasık ağrınız varsa işe yaramayabilir.

Nurofen (ibuprofen) nedir? Nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?

  • Hormon tedavileri: Eğer kasık ağrılarınız yumurtlama ya da regl döneminizde oluşan hormonal değişimlerle çakışıyorsa doğum kontrol hapları veya diğer hormonal ilaçlar ağrınızı hafifletebilir.
  • Antibiyotikler: Kasık ağrınızın nedeni herhangi bir enfeksiyonsa, doktorunuz antibiyotik yazacaktır.
  • Antidepresanlar: Bazı antidepresan tipleri kronik ağrıya yardımcı olabilir. Amitriptilin, nortriptilin (Pamelor) ve diğerleri gibi trisiklik antidepresanlar, antidepresan etkilerinin yanı sıra ağrı giderici olarak da kullanılabilmektedir.

Kasık ağrısının ameliyatla tedavisi

  • Laparoskopik cerrahi: Eğer kasık ağrınızın sebebi endometriozis ise, laparoskopik cerrahi ile adezyonlar veya endometriyal doku temizlenebilir. Laparoskopik cerrahi sırasında, doktor göbeğinizin yakınındaki küçük bir kesiden ince bir görüntüleme cihazı (laparoskop) yerleştirir ve bir veya daha fazla ek küçük kesiler yoluyla endometriyal dokuları çıkarmak için aletler ekler.
  • Histerektomi: Nadir durumlarda, doktorunuz rahim veya yumurtalığınızın alınmasını önerebilir. Bu prosedüre karar vermeden önce doktorunuzla faydalar ve riskler hakkında detaylıca konuşmalısınız.

Kasık ağrısı için diğer tedaviler

  • Fizik Tedavi: Germe egzersizleri, masaj ve diğer rahatlama teknikleri, kronik kasık ağrınıza iyi gelebilir. Bir fizyoterapist ağrıyla baş etme stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir. Bazen fizyoterapistler, transkutanöz elektriksel sinir uyarımı (TENS) adı verilen bir tıbbi alet kullanarak belirli ağrı noktalarını hedefler. TENS, yakındaki sinir yollarına elektriksel dürtü verir. Ayrıca, bu bölgeleri gevşetmeyi öğrenebilmeniz için sıkı kas alanlarını belirlemenize yardımcı olan biofeedback adı verilen bir psikoloji tekniğini de kullanabilirler.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir? Fizyoterapist ne iş yapar?

  • Nörostimulasyon (Omurilik stimülasyonu): Bu tedavi, ağrı yollarının beyne ulaşamayacağı şekilde sinir yollarını bloke eden bir cihazın implante edilmesini içerir. Kasık ağrınızın nedenine bağlı olarak işe yarayabilir.
  • Tetik nokta enjeksiyonları: Doktorunuz ağrı hissettiğiniz belirli noktalar bulursa, bu noktalara (tetik noktaları) enjekte edilen bir tür uyuşturucu ilaçtan faydalanabilirsiniz. Genellikle uzun etkili bir lokal anestetik olan ilaç, ağrıyı engelleyebilir ve rahatsızlığı hafifletebilir.
  • Psikoterapi: Ağrınız depresyon, cinsel istismar, kişilik bozukluğu, sorunlu bir evlilik ya da aile krizi ile ilgiliyse, bir psikolog ya da psikiyatristle konuşmayı faydalı bulabilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapi ve biofeedback gibi farklı psikoterapi türleri vardır. Ağrınızın altında yatan nedenden bağımsız olarak, psikoterapi, acı ile başa çıkmak için stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilir.

Kasık ağrısı için doğal tedavi

  • Isı uygulayın: Kasık bölgesine koyulan sıcak su şişesi, ısıtıcı bir ped ya da sıcak bir banyo genellikle ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Bu özellikle regl ağrısını hızlıca rahatlatan yaygın bir tedavi yöntemidir.
  • Kasık masajı: Karın, yan ve sırt bölümleri de dahil olmak üzere pelvik bölgeye masaj yapılması bazı durumlarda kasık ağrısını azaltabilir. Masaj yağı kullanmak da yararlı olabilir.
  • Hareket edin: Yataktan bile çıkamayacağınızı hissettiğiniz zamanlarda egzersiz yapmayı düşünmek zor olabilir, ama yapmanız gerekir. Egzersiz kan akışını arttırır. Dahası, egzersiz yaptığınızda, bedeniniz kendini iyi hissettiren kimyasallar (endorfin) salgılar. Endorfin vücudun doğal ağrı kesicisidir. Haftada 5 veya 6 gün, 30 ila 45 dakika arası yapacağınız yürüyüş gibi hafif egzersizler ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Sigarayı bırakın: Sigara içiyorsanız, bırakın. Nikotin sinirleri uyarır ve ağrıyı tetikler.
  • Kilo verin: Fazla kiloluysanız, kilo vermek sinirlerin baskısını hafifletebilir ve bu da ağrıyı hafifletebilir.
  • Vitamin takviyeleri deneyebilirsiniz: Bazı vakalarda kronik kasık ağrısı, kandaki vitamin ve mineral miktarlarının olması gerekenden düşük olmasıyla ilgili olabilir. D, vitamini, E vitamini ve magnezyum takviyeleri, kronik kasık ağrısının azalmasına yardımcı olabilir. Reçetesiz herhangi bir besin takviyesi almaya karar vermeden önce doktorunuzla konuşun.
  • Bitkisel çözümler: Bazı bitkiler ağrınızda rahatlama sağlayabilir. Dong quai, meyankökü, çuha çiçeği yağı ve söğüt enflamasyon tedavisinde doğal çözüm olarak düşünülebilir. Herhangi bir bitki kullanmadan önce doktorunuza danışın.
  • Rahatlayın: Meditasyon, yoga ve hatta derin nefes alma egzersizleri kronik ağrıyı daha da kötüleştirebilen stres ve gerginliği azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca daha iyi uyumanıza da yardımcı olabilirler. Bknz:>>> Pelvic Pain

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla