Maskeli depresyon nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

5 Ekim 2016   |    10 Nisan 2022    |   Kategori: Depresyon, Sağlık Sözlüğü Print

Maskeli depresyon yada (örtülü, gizli) gülümseyen depresyondan muzdarip olan kişiler başkalarına mutlu görünüp, yüzünde gülümseme varken içten içe acı çekerler. Maskeli depresyonda olan kişiler duygularını önemsemez ve onları dışarıya belli etmezler ama derin bir mutsuzluk içinde olabilirler. Hatta bu kişilerin kendileri bile depresyonda olduklarının farkında olmayabilirler. Genellikle depresyon nedeniyle oluşan diğer sağlık sorunları nedeniyle teşhis alırlar. Maskeli depresyonun altta yatan pek çok nedeni olabilir. Bu kişiler konumları yada sosyal hayattaki yerleri nedeniyle zayıf görünme korkusuyla depresyon yaşadıklarını kabul etmeyebilir.

Maskeli depresyon nedir?

Depresyonda olan kişi duygusal olarak çöker, mutsuz, isteksiz, bitkin, umutsuz ve tahammülsüzdür, hiçbir şeyden zevk alamaz. Ancak depresyonda olan kişilerin hepsinde belirtiler bu şekilde olmayabilir. Gizli yada örtülü depresyon olarak ta tarif edilen Maskeli depresyon daha çok bedensel hastalık belirtileri ile ortaya çıkar. Bazen depresyon yüzeyde olandan daha karmaşıktır ve daha zor teşhis edilir. Çünkü semptomlar atipiktir, yani belirtileri bizzat depresyondaki kişi tarafından bilinçli yada bilinçsiz olarak gizlenebilir. Gizli depresyon yaşayan kişilerin teşhis ve tedavisi daha zordur. Bu kişiler uzun süre depresyona maruz kaldıkları için duymama, felç, ağrı, yorgunluk gibi başka sağılık sorunları yaşayabilir ve çoğunluk bu tür sorunlar sayesinde teşhis alırlar.

Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi

Depresyondaki kişiler nasıl hisseder?

Depresyondaki insanların günlerini hep yatarak ve mutsuz geçirdikleri düşünülür. Oysa herkes depresyonu aynı şekilde yaşamayabilir, bazı kişiler depresyonda olduklarının bile farkında olmayabilir. Birinin hem neşeli olup, gülümseyen bir yüze sahip olması, onun alttan alta gizli yani maskeli depresyon yaşamasına engel değildir.

Maskeli depresyon belirtileri

  • Maskeli depresyonda olan kişi genellikle mutsuzdur
  • Duymama, felç, ağrı ve yorgunluk gibi başka sağılık sorunları yaşarlar
  • Bu kişilerde maskeleme nedeniyle bağımlılık yaygındır (ilaçlar, alkol, yiyecek, seks)
  • Sahtelik, (Kendimi iyi hissediyorum, sadece biraz stresliyim)
  • Mazeret yaygındır, Sosyalleşme ve iletişime karşı kapalıdırlar (Çok meşgulüm ve sosyal aktiviteler için zamanım yok)
  • Öfke ile yer değiştirme, (Çabuk ve yersiz sinirlenme, beni yalnız bırakın)

Maskeli depresyonun sık görülen belirtileri huzursuzluk, korku, öfke, yorgunluk, sinirlilik, umutsuzluk ve çaresizliktir. Bu tür ya da diğer klasik depresyondan muzdarip kişiler aynı zamanda uyku problemi de yaşayabilir, keyif veren aktiviteler yapmaktan mutlu olmayabilir ve libido seviyelerinde düşüş olabilir yada tam tersine seks bağımlısı olabilirler.

Maskeli depresyonun bir diğer özelliği ise üzüntüdür. Yüzdeki gülümseme ve dıştan görünüş kişinin gerçek duygularını saklamak için arkasına sığındığı bir savunma duvarıdır. Bir kişi mutsuz sonla biten bir ilişki, ailevi sebeplerle yaşadığı türlü iç sıkıntılar, kariyeriyle ilgili yaşadığı zorluklar ya da hayatta kendisine doğru bir hedef belirleyememiş olma gibi sebeplerle üzüntü yaşayabilir. Bu üzüntü aynı zamanda sürekli devam eden sıkıntılar, hiçbir şeyden zevk almama, her şeyin anlamsız gelmesi ve hayatta bir şeylerin yolunda gitmediğine dair olumsuz başka bir duygu da olabilir.

Maskeli depresyon ve intihar tehlikesi

Maskeli depresyonu anlamanın başka bir yolu da onu bir maske gibi düşünmektir; kişiler dış dünyaya yaşadıkları bu sorunla ilgili en ufak bir ipucu vermezler. Normal depresyondan farklı olarak bu kişilerin genelde tam zamanlı bir işleri vardır, bir evin ve ailenin sorumluluklarını yerine getirirler, spor yaparlar ve aktif bir hayatları vardır.

Maskelerini taktıkları sürece, insanların arasında her şey mükemmel hatta bazen kusursuz görünür. Bununla birlikte bu kişiler maskelerinin altında, üzüntü, panik atak, düşük özgüven, tatminsizlikle ortaya çıkan keyifsizlik, hayatı rutin bir alışkanlık olarak algılama ve hedefsizlik, uykusuzluk ve bazı durumlarda intihar düşüncesi içindedirler.

Maskeli depresyon

Maskeli depresyonda olan kişiler duygularını gizler

İntihar özellikle gülümseyen depresyondan muzdarip kişiler için ciddi bir tehdit olarak ortaya çıkar. Genelde bilindik ve ağır depresyon geçiren kişilerde intihar düşünceleri ortaya çıkabilir fakat bu kişilerin duygularına göre hareket etmek için enerjileri yoktur. Buna rağmen, gülümseyen depresyondan muzdarip kişiler bir intihar planı yapmak ve bunu uygulamak için gerekli enerji ve kabiliyete sahiptirler. İşte bu yüzden maskeli depresyon daha tehlikeli olabilir.

Depresyon tedavisi: Hangi yöntem etkili? Psikoterapi mi, ilaç tedavisi mi?

Maskeli depresyonun tedavisi

Siz ya da tanıdığınız biri gülümseyen depresyondan muzdaripse, sevindirici olan şu ki, bu depresyon türüyle baş edebilmeniz için yardım alarak aşmanız mümkün. Gülümseyen depresyon en iyi tedavi edilebilen ruhsal problemlerden biri. Psikoterapi ya da hipnoterapi (hipnoz) ile başarılı şekilde tespit etmek ve sizi üzüntülü halinizden çıkarmak mümkün. Eşiniz ya da sevgiliniz veya yakın bir arkadaşınızın gülümseyen depresyondan muzdarip olduğundan şüphe duyabilirsiniz ve bu kişi bunu kabul etmeyebilir. Hatta konuyu ona ilk açtığınızda, size sert bir tepki de gösterebilir.

Bu tamamen normal. Bu kişiler çoğunlukla gülümseyen depresyon nedir hiç duymamışlardır ve depresyon kelimesi onlara biraz ağır gelebilir. Ayrıca bu kişiler yaşadıkları durumla ilgili yardım almayı bir zayıflık belirtisi ya da çok aşırı düzeyde rahatsızlık yaşayan kişilerin başvurması gereken bir yöntem olarak görebilirler.

Depresyona karşı, içinizi boşaltın

Danışmanlık hizmeti ya da psikoterapi, hipnoterapi gibi destekler almanın yanı sıra, gülümseyen depresyon yaşayan kişiler işe ilk olarak etraflarında olan kişilere kendilerini açarak başlayabilirler. Aileden yakın birini, bir arkadaşını kişinin kendine bir dert ortağı seçmesi ve bu kişiyle duygu ve endişelerini paylaşmayı bir rutin haline getirmesi gibi. Bunu yaparken kişinin kendisini karşı tarafa yük oluyor gibi hissetmemesi önemlidir.

Biz bazen etrafımızdaki kişilerin bize destek olduklarında mutlu olabilecekleri gerçeğini göz ardı ederiz, her ne kadar kendimiz aynı şeyi başkaları için yaptığımızda bunun bizi mutlu ettiğini bilsek de. Açılmak ve duyguları paylaşmak depresif düşüncelerle başa çıkabilmenin en önemli adımı. Kendinizi boşlukta hissetmenize sebep olan şeyin ne olduğunu inkar ettiğiniz ya da onun varlığını kabullenmekten kaçındığınız sürece, yaşadığınız problemi çözmek neredeyse imkansız hale gelecek. Depresif duygu ve düşünceler gerektiği şekilde ele alınmadığı zaman, bunlar üst üste yığılır ve daha kötü hale gelirler. Önemli olan bu duygu ve düşünlere ulaşmaktır.

Sahte bir gülümseme sağlığınız için zararlı olabilir

En son ne zaman iş yerinizdeki çalışma arkadaşlarınıza sahte bir gülümsemeyle selam verdiniz? Evdekilere, arkadaşlarınıza normal görünürken aslında yalnız kaldığınızda ne kadar zamandır içten içe bir çökkünlük hissediyorsunuz? Bazılarına göre, bu durum, yani içinizdeki mutsuzluğu maskelemek için yüzünüze sahte bir gülümseme takmanız, çalışma hayatının bir gerekliliği olabilir ya da sevdikleriniz üzülmesin diye de yapıyor olabilirsiniz. Ama sahte gülümsemeler sağlığınız üzerinde beklenmedik etkilere neden olabilir. Mutsuzluğunuzu gizlemek için takındığınız gerçek ve içten olmayan bir gülücük içinde bulunduğunuz ruh halinin daha da kötüleşmesine sebep olabilir. Özellikle duygularını saklamak, kadınlar üzerinde erkeklere nazaran daha büyük bir baskı oluşturabilir

Kaynaklar ve Referanslar:

1- What is Masked Depression2- Smiling Depression

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla