• Dr. Ali Akdeniz Sektör & Ekonomi grup logosuSektör & Ekonomi grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 2 ay önce

    Özel hastanelerin kalbini zorlayan yasa!
    Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) anlaşmasıyla, sayıları hızla artan özel sektörün de dahil olduğu hastaneler, son yıllarda yeni planlamayla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. SGK anlaşmasıyla, sayıları hızla artan özel sektörün de dahil olduğu hastaneler, son yıllarda yeni planlamayla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. 2008 yılından beri özel sektöre yeni hastane açma izni verilmiyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yönetmelik, önümüzdeki dönemde belirlenen kapasitelerde çalışmayan merkezlerin de kapanacağını gösteriyor.

    Yönetmelik taslağına göre en az 100 yatağı olan, kadrosunda 3 kardiyovasküler cerrahi (KVC) uzmanı ile 2 kardiyoloji uzmanı olan özel hastaneler, KVC merkezi açabilecek. Ancak KVC merkezinde yılda 250’den az anjiyoyapılamayacak. Vakaların bu rakamın altında kalması durumunda sağlık kuruluşu ilk yıl uyarılacak; ikinci yıl sayı artmazsa KVC merkezinin faaliyetine son verilecek. Yine 100 veya üzeri yatak kapasitesi olan, kadrosunda 1 radyasyon onkoloji uzmanı ile 1 tıbbi onkoloji uzmanı bulunan özel hastaneler, radyoterapi merkezi açabilecek. Fakat yıllık 250 vaka sayısına ulaşamayan merkezler, yine ikinci yılın sonunda kapatılacak.

    YATAKLAR DOLUYSA ARTIŞ YAPILACAK

    Yönetmelik taslağına göre son 6 ayda yatak doluluk oranı yüzde 85, yıllık yatak doluluk oranı yüzde 80 ve son iki yıllık oran yüzde 70’in üzerindeyse o hastanenin yatak sayısı artışına izin verilecek. Bu oran yüzde 50’nin altında kalırsa hastane, yatak sayısını artıramayacak.

    NAKİLLER DE PLANLAMAYA DAHİL OLACAK

    Teknolojinin de gelişmesiyle Türkiye’de son dönemde artan organ nakillerinin yapıldığı merkezler de planlama kapsamına alındı. Ancak eğitim ve araştırma, üniversite ve askeri hastaneler bu planlamadan muaf tutulacak. Bir yıl içinde 3’ten az kalp nakli yapan merkezler, Planlama ve İstihdam Komisyonu’nun görüşüyle kapatılabilecek. Bir yıl içinde hiç akciğer nakli yapmamış merkezler ikaz edilecek; ikinci yıl da aynı durum olursa yine komisyon görüşüyle faaliyet izni kapatılabilecek. Böbrek nakillerinde ise merkezler yıllık 10 vakanın altına düşemeyecek. Bu rakamın altındaki merkez, ikaz edilecek ve ikinci yıl kapatılabilecek.Kaynak:ebruErdoğan-HT Ekonomi