• Dr. İsmail Demirci Serbest Kürsü grup logosuSerbest Kürsü grubunda bir güncelleme yayınladı 10 yıl 2 ay önce

    Sağlık Bakanlığı organ naklinde hedef büyüttü
    Bakanlığın ”2014 Performans Programı”na göre, 2017 sonuna kadar organ ve doku nakli için donör sayısının bir önceki yıla göre yüzde 25 artırılması hedefleniyor. Binlerce hastaya yaşam umudu olacak organ bağışında farkındalığı artırmak için çalışmalarda bulunan Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki dönemde organ nakli sayılarında hedef büyüttü. Bakanlığın “2014 yılı Performans Programı”na göre birey ve topluma erişebilir uygun etkili ve etkin sağlık hizmeti sunmak amacıyla Türkiye’nin organ ve doku nakli hizmetlerinin insan, teknoloji ve eğitim kapasitesi güçlendirilecek.

    Bu kapsamda organ ve doku nakli ile ilgili bilişim altyapısı geliştirilecek, nakil merkezlerinin faaliyetlerinin izlenmesi, denetlenmesi ve performans ölçütlerinin takip edilmesine önem verilecek. Programa göre, adaletli organ dağıtımının sağlanması, organ bağışının takip edilmesi, yoğun bakımda yatan hastaların beyin ölümlerinin takibi etkin şekilde sürdürülecek. Bu kapsamda, 2017 sonuna kadar organ ve doku nakli için donör sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 25 artırılacak. Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Bankası (TÜRKÖK) kurulmasının yanı sıra gönüllü bağışçı sayısının, bu yıl 35 bine ulaşması sağlanacak

    Yetersiz olan kadavra donör sayısı artırılacak
    Diğer taraftan mevcut durumda yetersiz olan kadavradan (beyin ölümü gerçekleşmiş kişiler) organ nakli sayısı artırılacak. Buna göre, 2013’te milyonda 7 olan kişi başına kadavra donör sayısının, bu yıl milyonda 8’e çıkarılması sağlanacak. Geçen yıl bin 750 olan beyin ölümü bildirim sayısının, bu yıl 2 bine çıkarılması hedefleniyor. Ventilatörlü yoğun bakımlarda beyin ölümün tespitinin artırılması ile kadavra donör sayısında artış bekleniyor.

    Kornea nakilleri
    Performans programına göre bu yıl kornea nakli yapılan hasta sayısında da geçen yıla göre yüzde 25’lik artış hedefleniyor. Buna göre 2013’te 2 bin 400 olan kornea nakli yapılan hasta sayısının bu yıl 3 bine çıkartılması öngörülüyor. Kornea nakli bekleyen hasta sayısını azaltmak için yurt dışından bin 500 kornea temin ihalesi tamamlanırken, geçen yıl 600 kornea yurt dışından temin edildi. Bu yıl ise 900 kornea bu yolla temin edilecek. Bu arada Tam Gün Yasası’nda yer alan düzenlemeye göre, kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular, aksine bir vasiyet ibraz edilmediği takdirde alınabilecek.

    24 bine yakın kişi organ nakli bekliyor
    Sağlık Bakanlığının son verilerine göre Türkiye’de 23 bin 842 hasta organ nakli bekliyor. Bunun 21 bin 39’u böbrek, 2 bin 86’sı karaciğer, 431’i kalp, 242’si pankreas, 41’i akciğer, 3’ü de kalp kapağı bekleyen hastalardan oluşuyor. Geçen yıl 2 bin 943 hasta için böbrek, bin 248 hasta için karaciğer, 63 hasta için kalp, 32 hasta için akciğer, 4 hasta için pankreas ve 2 hasta için ince bağırsak nakli yapılırken, kadavra organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle 2013’te bin 859 kişi hayatını kaybetti.