Otizm teptinde devrim yaratan uygulama: EarliPoint, 30 dakikada sonuç veriyor

Yazan Hüseyin Kandemir
9 Eylül 2023   |    9 Ekim 2023    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Kısa süre önce kullanıma giren ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da onaylanan EarliPoint, adlı yeni uygulama otizmi 30 dakika içinde kesin doğrulukta saptayabiliyor. Dünya genelinde her yıl milyonlarca çocuğu etkileyen otizm için en önemli sorunların başında geç teşhis geliyor. İki yaşından önce teşhis edildiğinde uygun eğitim ve terapiyle ciddi oranda düzelen sorun geç tanı nedeniyle ağır bir soruna dönüşebiliyor. Yeni geliştirilen yapay zeka destekli bir göz takip cihazı olan EarliPoint, bir çocuğun videoları izlerkenki bakışını analiz ederek otizmin belirtilerini 30 dakika içinde kesin doğrulukta tespit edebiliyor.

30 Dakikada Hızlı ve Doğru Otizm Tespiti

Çocukların sosyal etkileşimi gösteren bir videoyu izlerken göz hareketlerini takip eden tablet tabanlı cihaz, otizm spektrum bozukluğu tanısının erken evde hızlı şekilde konulmasını sağlıyor. JAMA ve JAMA Network Open’da yayınlanan iki yeni çalışmayla sonuçları doğrulanan cihaz, 16 ila 30 aylık çocuklarda otizmi bir uzman kadar kesin doğrulukta tespit edebiliyor. Göz hareketlerini saniyede 120 kez analiz ederek, çocuğun odak noktasındaki değişimleri analiz sonuç veriyor.

“Otizm, birkaç saatlik testin ardından yüksek eğitimli bir uzman tarafından teşhis edilebiliyor. Ancak teşhisteki en önemli sorunlardan birisi bu landa yeterli uzman bulunmaması. Bu nedenle çoğu özel merkezin uzun bekleme listeleri bulunuyor. 3 yaşından önce otizmli çocukları tespit etmek gerçekten önemli. Yapılan çalışmalar, daha erken tespit edilen çocukların uygun eğitimle normale yakın bir hayat sürebileceklerini gösteriyor,” diyor çalışmanın başyazarı, Emory Üniversitesi Pediatri Bölümünden Prof. Dr. Warren Jones.

Otizm nedir? Neden olur? Otizmin tipik belirtileri nelerdir?

Genç beyinlerin plastisitesi göz önüne alındığında erken tespitin hayati değerde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Jones, bu cihazın, yakın zaman önce FDA tarafından onaylandığını ve halen daha geniş uygulamalar için ek araştırmalara tabi tutulduğunu belirterek ”Ortalama otizm teşhis yaşı 4,5 yıl iken, EarliPoint gibi araçlar tespit yaşını 2 yılın altına düşürerek teşhis ve tedavide yaratabilir” diyor.

JAMA Network Open’da yayınlanan çalışmada, 1.089 çocuğun katıldığı bu cihazın %78 duyarlılık ve %85,4 özgüllük gösterdiği belirlendi. Benzer şekilde, ikincil Faz III denemede, keşif aşamasında %81,9 duyarlılık ve %89,9 özgüllük; replikasyon aşamasında ise %80,6 duyarlılık ve %82,3 özgüllük gösterdiği saptandı. 

Göz Takip Cihazı, EarliPoint Nasıl Çalışır?

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) teşhisi uzun bir süreçtir ve genellikle ilk şüpheden teyit edilmiş bir teşhise kadar iki yıldan fazla sürebilir. Ancak, FDA tarafından onaylanan bu yeni cihaz, bu süreci hızlandırmayı amaçlıyor. Çalışma prensibi, bir çocuğun bakış davranışını takip ederek yüzlere mi yoksa nesnelere mi odaklandıklarını belirlemek. Cihaz ayrıca odak noktaları arasındaki bakış değişikliklerinin sıklığını da ölçüyor. Bu davranışlar, otizm gibi nörogelişimsel durumların önemli göstergeleri olarak kabul ediliyor.

Araştırmalardan elde edilen bulgular, bu cihazın deneyimli klinisyenlerle eşdeğer bir duyarlılık ve özgüllük seviyesinde otizmi tespit edebileceğini gösteriyor. Bu çalışmalara, birçok özel otizm kliniğinde 1.500’den fazla çocuk dahil edildiği açıklandı.

Otizm belirtileri! Otizmin teşhisinde 10 temel belirti yeniden tanımlandı!

Bu uygulama neden önemli?

Erken otizm teşhisi, daha erken müdahalelere yol açabilir ve böylece daha iyi dil ve sosyal beceri gelişimine katkıda bulunabilir. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 100 çocuktan 1’inin otizm olduğuna dikkat çekerek, daha hızlı teşhis araçlarına olan acil ihtiyacı önemini vurguluyor. EarliPoint, erken teşhis için hayati öneme sahip bir keşif. Yaygınlaşması ile birlikte teşhis ve tedavi şeklini radikal bir şekilde değiştirebilir. Ancak araştırmacılar bu cihazın uzman değerlendirmesinin yerini almaması gerektiğini vurguluyor. Bunun yerine, teşhis süreçini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için çok faydalı olabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla