Depresyon dünya genelinde en önemli ikinci engellilik nedeni

7 Kasım 2013   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Depresyon, Psikiyatri / Nöroloji Print

PLOS Medicine dergisinde yeni yayımlanan bir araştırmaya göre,  depresyon, sırt ağrısından sonra dünya genelinde en önemli ikinci engellilik yaratan sağlık sorunu haline geldi. Çalışma ayrıca majör depresif bozuklukların intihar ve iskemik kalp hastalığı yüküne önemli bir katkı yaptığını gösterdi. Çalışmayı yapan uzmanlar tıbbi müdahale gerektiren klinik depresyonun, kişinin normal hayatını sürdürmesine engel oluşturan 200 diğer hastalıkla karşılaştırıldı depresyonun küresel bir sağlık önceliği olarak acilen ele alınması gerektiği çağrısında bulundular. Çalışma kapsamında 1990 ve 2000 yılları arasında yapılmış araştırmalar analiz edilerek depresif bozuklukların Küresel Hastalık Yükü’ne etkisi ve ilişkisi incelendi.

Bu veriler daha sonra 2010 yılında yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak küresel depresyonun yaygınlığı değerlendirildi. Veriler bölgelere, yaş ve cinsiyete, intihar ve iskemik kalp hastalığı için oluşan risk faktörlerine göre sınıflandırılarak karşılaştırıldı; ve yarattığı sağlık kaybı şiddeti saptanmaya çalışıldı.

Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi

Buna göre, depresyonun etkileri ülkeden ülkeye farklılaşıyor; depresyon yükü ve şiddeti özellikle yoksul ülkelerde artarken zengin ülkelerde hastalığın etkileri ve sıklığı daha az görülüyor. Örneğin ağır depresyon oranı en yüksek olan ülkenin Afganistan olduğu saptanırken en düşük olduğu ülkenin Japonya olduğu görülüyor. Elde edilen bulgulara göre depresif bozukluklar 2010’de en önemli ikinci engellilik yaratan durum haline geldi.

Çalışma ayrıca majör depresif bozuklukların intihar ve iskemik kalp hastalığı yüküne önemli bir katkı yaptığını gösterdi. Çalışmanın yazarları elde ettikleri bulgular sonucunda, depresif bozuklukların acilen bir halk sağlığı önceliği olarak ele alınmasını ve mevcut hastalık yükünün azaltılması için etkili çalışmalar yapılmasını önerdiler.

Araştırmayı yürüten ekibin lideri Queensland Üniversitesi’nden Dr. Alize Ferrari, araştırmanın yayımlanması sonrasında BBC’ye yaptığı açıklamada şu değerlendirmede bulundu: “Depresyon büyük bir problem ve kesinlikle daha ciddi bir şekilde üzerine eğilmemiz gerekiyor. Hastalığın kendisi hakkında farkındalık yaratmak ve başarılı tedavi yolları önermek konusunda daha yapılacak çok şey var. Genel inanışın tersine depresyon zengin ülkelerde azalıyor. Her ülkeye düşen yük farklı. Depresyon oranı, düşük ve orta gelirli ülkelerde daha yüksek, daha yüksek gelirli ülkelerde daha düşük.”

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoijournal.pmed.1001547

Abstract
Background: Depressive disorders were a leading cause of burden in the Global Burden of Disease (GBD) 1990 and 2000 studies. Here, we analyze the burden of depressive disorders in GBD 2010 and present severity proportions, burden by country, region, age, sex, and year, as well as burden of depressive disorders as a risk factor for suicide and ischemic heart disease.

Methods and Findings: Burden was calculated for major depressive disorder (MDD) and dysthymia. A systematic review of epidemiological data was conducted. The data were pooled using a Bayesian meta-regression. Disability weights from population survey data quantified the severity of health loss from depressive disorders. These weights were used to calculate years lived with disability (YLDs) and disability adjusted life years (DALYs). Separate DALYs were estimated for suicide and ischemic heart disease attributable to depressive disorders.

Depressive disorders were the second leading cause of YLDs in 2010. MDD accounted for 8.2% (5.9%–10.8%) of global YLDs and dysthymia for 1.4% (0.9%–2.0%). Depressive disorders were a leading cause of DALYs even though no mortality was attributed to them as the underlying cause. MDD accounted for 2.5% (1.9%–3.2%) of global DALYs and dysthymia for 0.5% (0.3%–0.6%). There was more regional variation in burden for MDD than for dysthymia; with higher estimates in females, and adults of working age. Whilst burden increased by 37.5% between 1990 and 2010, this was due to population growth and ageing. MDD explained 16 million suicide DALYs and almost 4 million ischemic heart disease DALYs. This attributable burden would increase the overall burden of depressive disorders from 3.0% (2.2%–3.8%) to 3.8% (3.0%–4.7%) of global DALYs.

Conclusions: GBD 2010 identified depressive disorders as a leading cause of burden. MDD was also a contributor of burden allocated to suicide and ischemic heart disease. These findings emphasize the importance of including depressive disorders as a public-health priority and implementing cost-effective interventions to reduce its burden.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla