Depresyonun bulaşıcı bir hastalık olabileceğine dair kanıtlar bulundu

Kategori: Depresyon, Güncel / Literatür, Psikiyatri / Nöroloji Print

depression-huzun-mutsuzMajör depresyonun ile bakteri ve virüsler çift yönlü ilişkiye sahip olabilir…
Majör depresyon ile ilgili bir Türk Akademisyen tarafından yapılan yeni bir çalışma hastalığın bakteri ve virüslerden kaynaklanabileceğini üstelik kendisinin de bir çeşit enfeksiyon gibi bulaşabileceğini ileri sürüyor. Stony Brook Üniversitesi Psikoloji ve Radyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Turhan Canlı, tarafından yapılan ve Biology of Mood&Anxiety Disorders dergisinde yayımlanan bir makalede, majör depresif bozukluğun (MDB) artık bulaşıcı bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiği ileri sürüldü. Makalede, majör depresyonun parazitik, bakteriyel ya da viral enfeksiyondan kaynaklanabileceğini öne sürmekle birlikte, bu mikroorganizmaların MDB etiyolojisindeki muhtemel bağlantılarını gösteren örneklerinin de bulunduğu belirtildi.

Majör depresif bozukluk halen görülme sıklığı yüksek bir hastalık olup, dünya genelinde nüfusun yaklaşık %15 ila 20’sinde hayatlarının en az bir döneminde görülebilmektedir. Nüks ihtimali yüksek ve farmakolojik tedaviler de halen değişmedi. Bu hastalığın nedenleri tam olarak belirlenemediğinden, nedenlerini bulmaya yönelik yapılacak araştırmalar, tedavi yöntemlerini geliştirmek adına büyük önem taşıyor.

Majör depresif bozukluk bir çeşit enfeksiyon gibi 

Turhan-CanliNörobilim Programı üyelerinden Stony Brook SCAN Merkezi’nin yöneticisi ve aynı zamanda Tıpta İnsan Bilimleri Merkezi’nin kıdemli bir üyesi olan Doç. Turhan Dr. Canlı, çalışması ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “MDB’nin izlem kaydına baktığımızda, bu hastalığın bir tür bulaşıcı hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğine inanıyorum. Gelecekte yapılacak araştırmalar, MDB etiyolojisinde rolü olan parazitlerin, bakterilerin ya da virüslerin tespitine yönelik ortak bir çaba harcamalıdır”.

Depresyonun enfeksiyon gibi kabul edilmesi tedavisini kolaylaştırır!

Dr. Canlı, makalesinde MDB’nin bulaşıcı bir hastalık olarak kabul edilmesinin neden yararlı bir adım olduğu yönünde üç görüş öne sürüyor. İlk olarak, MDB hastalarının enerji kaybı gibi hastalık davranışları sergilediğine ve MDB’nin inflamatuvar biyo-belirteçlerinin hastalık kaynaklı temellere işaret ettiğine dikkat çekiyor. İkinci olarak, duygusal davranışlarını değiştirerek insanları etkileyen parazit, bakteri ya da virüslere dair kanıtlar sunuyor. Üçüncü olarak da Dr. Canlı, insan vücudunun mikroorganizmalar için bir ekosistem olduğu fikrini öne sürüp, genetiğin de burada rolü olduğunu iddia ediyor.

Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi

Bu noktalardan hareketle Dr. Canlı, bu konudaki araştırmalarda büyük bir adım atılıp depresyon geçiren hastalar üzerinde, kontroller ve bulaşıcı hastalıklarla alakalı protokoller ile kapsamlı çalışmalar yapılmasını, böylece bulaşıcı hastalıkların ve depresyonun doğasının ya da ilişkisinin tespit edilmesi gerektiği çağrısı yapıyor.

Kaynak: Reconceptualizing major depressive disorder as an infectious disease. Turhan Canli. Biology of Mood & Anxiety Disorders, 2014;4(1):10 DOI: 10.1186/2045-5380-4-10

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://biolmoodanxietydisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/2045-5380-4-10

Abstract
In this article, I argue for a reconceptualization of major depressive disorder (major depression) as an infectious disease. I suggest that major depression may result from a parasitic, bacterial, or viral infection and present examples that illustrate possible pathways by which these microorganisms could contribute to the etiology of major depression. I also argue that the reconceptualization of the human body as an ecosystem for these microorganisms and the human genome as a host for non-human exogenous sequences may greatly amplify the opportunity to discover genetic links to the illness. Deliberately speculative, this article is intended to stimulate novel research approaches and expand the circle of researchers taking aim at this vexing illness.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla