Diyabet hastaların çoğu hipoglisemiyi tanımıyor

Kategori: Diyabet Print

İSTANBUL – 2025 yılında tüm dünyada yaklaşık 300 milyon diyabetli hasta olacağı tahmin edilirken bu sayının %95’ini ise insüline bağımlı olmayan Tip 2 diyabetli kişiler oluşturuyor. Ancak, araştırmalar Tip 2 diyabetli hastaların en büyük sorunlarından biri olan hipoglisemi belirtilerini bilmediğini gösteriyor. Hipogliseminin en bilinen belirtilerinin terleme, baş dönmesi, açlık ve asabilik olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, “Tedavi edilmediği takdirde hipogliseminin, acil tedavi gerektiren bilinç kaybı ve hastalık nöbeti gibi ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.

Brezilya, Çin, Meksika, Suudi Arabistan, Hindistan ve Türkiye’de Mart – Mayıs 2011 döneminde gerçekleştirilen ‘Hipoglisemi Anket Çalışması’nın sonuçları ise tüm ülkelerde hastaların yarısının hipogliseminin nedenlerini bilmediğini ortaya koyuyor. 18 – 75 yaş aralığında 950 Hasta ve 425 Hekimin katıldığı araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Yıldız, şu bilgileri verdi: “Hipogliseminin en bilinen belirtileri terleme, baş dönmesi, açlık ve asabiliktir ancak araştırma bazı hastaların “susuzluk” ve “sık idrara çıkmayı” yanlışlıkla hipoglisemi ile ilişkilendirdiğini gösteriyor. Çalışmaya göre hastaların yaklaşık üçte biri doktorlarıyla hipoglisemi hakkında düzenli olarak konuşmuyor”

Araştırmanın Türkiye ve Hindistan’da hastaların %85’inin hipogliseminin belirli diyabet ilaçlarına bağlı gelişebileceğini bilmediklerini ortaya koyduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldız, “Aslında gıda alımları arasında uzun süre ara verilmesi ve bazı diyabet ilaçları hipoglisemi için bilinen risk faktörleridir.  Hastada hipoglisemi gelişmesine neden olmayan diyabet ilaçları bulunuyor. Bu sorun ile karşı karşıya kalan hastaların hekimlerini bilgilendirmeleri gerekiyor” dedi.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de hastaların yarısının günlük aktiviteleri sırasında hipoglisemi sorunu ile karşı karşıya kaldığını da belirtirken Prof. Dr. Yıldız,  “Araştırmaya katılan hastaların %17’si çalışırken, %7’si seyahatteyken, %17’si herhangi bir fiziksel aktivite ile uğraşırken ve %8’si araç kullanırken hipoglisemi yaşadığını belirtiyor” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla