Tip 2 diyabetli kişilerin yüksek kan glukozu metabolizmayı öyle bir değiştirir ki, hastalığın ne olduğuna dair ipuçlarını değerlendirmek zorlaşır. Harvard Tıp Fakültesi ve Joslin Diyabet Merkezi uzmanları, yaptıkları araştırmada ilaç tedavileri için yeni hedefler sunan moleküler bir yolak keşfetti. Çalışma sonucunda, araştırmacılar, kan glukoz düzeyleri normal olmasına karşın insülin direnci belirtileri taşıyan kişilerde STARS adlı genin sağlıklı bireylere kıyasla iki kat fazla eksprese olduğunu saptadı.
Journal of Clinical Investigation’da yayımlanan çalışmanın başaraştırmacısı Dr. Allison Goldfine, yaptıkları çalışma ile hastalıkta başlıca rol oynayan faktörleri belirlemek için kişileri hasta olmadan önceki hallerinde incelemeyi amaçladıklarını ve yaptıkları araştırmada ilaçlar için yeni hedefler sunan moleküler bir yolak keşfettiklerini açıkladı. Araştırmacılar, sağlıklı, ailede diyabet öyküsü olan ve kan glukoz düzeyleri normal olmasına karşın insülin direnci belirtileri taşıyan ve diyabet hastaları olmak üzere üç kategoriye ayırdıkları deneklerden küçük kas numuneleri aldı.
Çalışma sonucunda, araştırmacılar, kan glukoz düzeyleri normal olmasına karşın insülin direnci belirtileri taşıyan kişilerde STARS adlı genin sağlıklı bireylere kıyasla iki kat fazla eksprese olduğunu saptadı. STARS, SRF adı verilen bir başka geni aktive eder ve SRF tarafından regüle edilen bir grup gen, tip 2 diyabet hastalarında en fazla hücre ekspresyonuna neden olur. Araştırmacılar bu hücreleri in vitro olarak kültüre ettiğinde de, aynı sonuçları elde ettiler. İnsülin dirençli farelerde kas örneklerini inceleyen bilim adamları, bu temel genlerde de benzer ekspresyon artışına rastladı. Ancak, bu moleküler yolak yalnızca insülin direncini tetikliyor muydu, yoksa suçlunun ta kendisi miydi?
Bu sorunun cevabını bulmak için, çalışmanın bir sonraki aşamasında kemirgenlerden aldıkları kas hücreleri incelendi. Yapılan çalışma sonucunda STARS ekspresyonunun azaldığı ve hücrelerdeki glukoz alımının arttığı saptandı. Ardından, SRF’yi inhibe eden kimyasalların etkisi incelendi ve hem fare hem de insan hücrelerinde glukoz alımının arttığı bulundu. İnsülin direnci veya tip 2 diyabetik hücrelerde ise bu etkiler daha fazlaydı. Son olarak, araştırmacılar yüksek glukoz düzeyleri olan farelere kimyasal inhibitör verilince, kaslardaki glukoz alımının da arttığını ortaya koydu. Dr. Goldfine, bu moleküler yolağın yeni diyabet ilaçlarının geliştirilmesinde ümit verici olduğunu ve diyabet progresyonunu öğrenmek için iyi bir araç olacağını belirtti.
KAYNAK: Increased SRF transcriptional activity in human and mouse skeletal muscle is a signature of insulin resistanc. Allison B. Goldfine1, Robert Henry, Theodore Ciaraldi, Merve Emecan, Ankit Shah. Journal of Clinical Investigation, 2011 DOI: 10.1172/JCI419.
Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.jci.org/articles/view/41940
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?