FDA, Eli Lilly’nin antikor ilacına Covid-19 için acil kullanım onayı verdi

12 Kasım 2020   |    14 Kasım 2020    |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA), Eli Lily ilaç firmasının korona virüse (Covid-19) karşı geliştirdiği monoklonal antikor kokteyli için acil kullanım onayı verdi. Bamlanivimab adı verilen ilaç, remdesivirin ardından FDA tarafından corona virüse karşı onaylanan ikinci ilaç oldu. Daha önce yapılan klinik çalışmalarda söz konusu ilacın Covid-19 nedeniyle hastane yatış oranlarını 5 kat düşürdüğü ortaya konulmuştu. FDA’nın acil kullanım onayıyla ilaç, hafif ila orta şiddette hastalığı olan, ancak durumu çok daha kötüye gitme ve hastaneye yatmaya ihtiyaç duyma riski yüksek olan 12 yaşın üzerindeki çocuklar ve yetişkinler üzerinde kullanılabilecek. Ayrıca, 65 yaşın üzerindeki diyabet, orak hücre hastalığı, kronik böbrek hastalığı veya obezite gibi temel sağlık sorunları olan herkes antikor kokteylinden yararlanabilecek.

Bununla birlikte FDA’nın onayı, doktorların Eli Lilly’nin monoklonal antikor tedavisini kullanma imkanını büyük ölçüde genişletiyor. Daha önce, doktorlar ilacı sadece klinik deneylerde kullanabiliyordu. FDA İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi direktör vekili Dr. Patrizia Cavazzoni, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Elly Lily bu pandeminin ön saflarında yer alan sağlık uzmanlarına ve Covid-19 hastalarına potansiyel faydalar sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Acil kullanım onayı ağır hastalar için geçerli değil

Bamlanivimab, ABD Başkanı Donald Trump’ın Covid-19 tedavisinde aldığı, Regeneron’un antikor kokteyli tedavisine benziyor. Ancak FDA, bu acil kullanım izninin hastanede olan veya nefes almak için yardıma ihtiyaç duyan hastalar için geçerli olmadığını belirtti.

Hastaneye yatışları 5 kat azaltıyor

Klinik deneylerde ilacın, Covid-19’un vücuttan daha erken temizlenmesine yardımcı olduğu ve hafif, orta dereceli vakaların hastaneye kaldırılmasını engelleyebileceği görüldü. Hafif ve orta düzey 268 Covid-19 hastasına uygulanan denemede, antikor tedavisi uygulanan hastalarda hastaneye yatış oranı, kontrol grubuna göre 5 kattan daha fazla düştü. Öte yandan testler sırasında ilacın, hastanede tedavi gören hastalar üzerinde etkisinin olmadığı gözlendi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla