Kanser ve diyabet aynı biyolojiyi paylaşıyor

5 Ocak 2012   |    5 Haziran 2022    |   Kategori: Onkoloji Print

Cell Press Journal dergisinde yayımlanan bir çalışmanın verileri düşünülenin aksine, kanser ve diyabetin ortak bir biyolojiyi paylaştığı gösterdi. Çalışmaya göre, embriyonik kök hücreler ve kanser üzerinde etkili olan bir yolak,  farelerde diyabetin gelişme veya önlenme olasılığını da etkiliyor.

Çalışmada kanseri tetikleyen protein düzeyleri (Lin28 veya Lin28b) yüksek olan farelerin insüline daha dirençli olduğu ve yağ oranı yüksek bir beslenme benimsendiğinde diyabete karşı daha az yatkın olduklarını gösterdi. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. George Daley, bu bulgunun, her iki hastalığın da aynı biyolojiyi paylaştığına işaret ettiğini açıkladı ve ekledi: “Kanser hücrelerinin büyümesine neden olan metabolik kayma, glukoz metabolizması için de geçerli olabilir.”

Dr. Daley, bu iki hastalığın ortak biyolojisi hakkında bazı ipuçlarına vakıf olduklarını, ancak şimdiye kadar belirgin bir mekanizmaya rastlamadıklarını belirtti. Daha önce yapılan çalışmalarda tümörün içerisindeki kanser hücrelerinin, glukoz metabolizmasının değişmesi sonucunda daha hızlı arttığı bulunmuştu. Genom düzeyinde yapılan çalışmalarda da, tip 2 diyabet biyolojisinde kanserde rol oynayan bazı genlere rastlandığı belirlenmişti.

Dr. Daley ve Hau Zhu ve Ng Shyh-Chang’ın da yer aldığı araştırma ekibi, let-7 olarak bilinen mikroRNA’nın olgunlaşmamış türlerinin (haberci RNA’yı hedef alarak genleri sessizleştiren küçük RNA parçaları) kök hücrelerde yüksek düzeyde mevcut olduğunu buldu. Zhu, let-7’nin kanserin önlenmesinde önemli bir rol oynadığını ve kanseri tetikleyen RNA’ya bağlanan Lin28 proteini ile let-7’nin aktivitesinin engellendiğini belirtti. Lin28, cilt hücrelerinin embriyonik kök hücrelere benziyen hücrelere dönüşmesini kolaylaştıran bir proteindir.

Daha önce Lin28 düzeyi yüksek olan farelerin şişmanladığı bildirilmişti. Bu fareler glukozu çok hızlı emiyordu. Bu çalışmada ise, Lin28 transgenik farelerin diyabet ve obeziteye karşı dirençli oldukları saptandı. Fareler şişmanlasa bile, aynı direnç gösteriliyordu.

Lin28 proteini olmayan veya let-7 düzeyleri yükselmiş farelerde insülin direncine ve bozulmuş glukoz toleransına rastlandı. Bu metabolik değişiklikler, kısmen, kanser metabolizmasında önemli bir rol oynayan insülin-PI3K-mTOR yolağı ile ilişkili bulundu. Daha da önemlisi, araştırmacılar, let-7’nin insanlarda tip 2 diyabet ve glukoz kontrolü ile ilişkili olan genler üzerinde de etkili olduğunu ortaya koydu. Bu, diyabet gibi kompleks hastalıkların tedavisinin geliştirilmesinde yararlanılabilecek yeni bir bulgu olabilir. Shyh-Chang da, mikroRNA’ların birçok hedefe ulaştığını ve let-7 ve belki diğer mikroRNA’ların tip 2 diyabet gelişimine ışık tutabileceğini belirtti.

KAYNAK: The Lin28/let-7 Axis Regulates Glucose Metabolism. Hao Zhu, Ng Shyh-Chang, Ayellet V. Segrè, Gen Shinoda, Samar P. Shah, William S. Einhorn, Ayumu Takeuchi, Jesse M. Engreitz, John P. Hagan, Michael G. Kharas, Achia Urbach, James E. Thornton, Robinson Triboulet, Richard I. Gregory, David Altshuler, George Q. Daley. Cell, 2011; 147 (1): 81-94 DOI: 10.1016/j.cell.2011.08.033

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.cell.com/fulltext/S0092-8674(11)01003-8

 

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla