Koronavirüs için yeni belirti: Virüs bulaşanlar çok ağır ve keskin kokuları bile alamıyor!

23 Mart 2020   |    25 Mart 2020    |   Kategori: Enfeksiyonlar, Kulak Burun Boğaz Print

Dünya genelinde ciddi bir salgına dönüşen Koronavirüs’ün ‘ateş ve solunum sıkıntısı’ dışında çok güçlü bir belirtisi daha tanımlandı. Koronavirüs bulaşan kişilerin %65’nde ciddi koku kaybı yaşandığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, ani koku kaybı gelişen hastalarda, Koronavirüs (Kovid-19) saptanabileceğini vurguladı. Sadece koku kaybının bile koronavirüs enfeksiyonunun ilk belirtisi olabileceğini belirten Doç. Dr. Yalçınkaya; solunum sıkıntısı, ateş ve öksürük gibi belirtiler gösteren hastalığın koku alma bozukluğuna da yol açtığını belirlendiğini açıkladı.

Doç. Dr. Esin Yalçınkaya’nın bu alanda çok kapsamlı bir eser niteliğinde olan ‘Koku ve Tat Algısı’ adlı kaynak kitapta yer verdiği “gribal enfeksiyon yapan virüsler koku kaybı yapabilir” tezi, Coronavirüs’te de ispatlandı.

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

Kore, Çin, İtalya ve Almanya’da Örnekleri var

Hiçbir başka belirti göstermeden öncelikle koku kaybı şikâyeti gelişen Kovid-19 hasta sayısının giderek arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, şunları söyledi: “Koronavirüs bulaşanların çok ağır, çok keskin kokuları dahi alamadıkları ortaya çıkmıştır. İngiliz Rinoloji Derneği’nin açıklamalarına göre de Güney Kore, Çin ve İtalya’da Kovid-19 enfeksiyonu olan çok sayıda hastada anozmi (hiç koku alamama) ve hipozmi (koku duyusunun azalması) geliştiğine dair güçlü kanıtlar vardır.

COVID-19 Koronavirüs Salgını

Almanya’da, teyit edilen her 3 vakadan 2’sinde anozmi yani hiç koku alamama şikayeti olduğu bildirilmiştir. Testlerin daha yaygın olduğu Güney Kore’de, test sonucu pozitif çıkan hastaların yüzde 30’unda, hafif vakalarda ise en önemli belirti olarak anozmi görülmüştür. Bütün bunların önemli bir kısmında başka ciddi belirti yoktur…”

Test Kriterine Alınmalı, Hasta İzole Olmalı

Salgının yaygın olduğu İran ve Fransa ile Amerika’daki kliniklerden de benzer raporlar gelmeye başladığını söyleyen Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, bu ülkelerdeki hastaların da genellikle koku alamama dışında hiçbir semptomu olmayan kişilerden oluştuğuna dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu: “Söz konusu kişilerin toplumda virüsün yayılım hızını en fazla arttıran taşıyıcı grup olabilecekleri düşünülmektedir.

Plaquenil nedir? Koronavirüs tedavisinde etkili mi? Riskleri nelerdir?

Buna karşın test için uygun sayılan güncel kriterler arasında koku alma bozukluğu yer almamaktadır. Koku alamama şikâyetinin test yapılma kriterlerine eklenmesi ve koku alma bozukluğu yeni başlayan kişilerin kendilerini 14 gün izole etmesi büyük önem taşımaktadır…”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla